Mindyjblog

Bungalow-talo, Glass House, sisustaminen, kissat, ruoka ja matkustaminen

Kävin viikonloppuna EMMAssa, jossa oli esillä 200 upeaa suomalaisen taiteilijan, Rut Brykin, tekemää teosta. Katsoessani Brykin 70-luvulla tekemiä teoksia, muistin minkälaisia kuvioita ja värejä lapsuudenkodissani oli ollut. Teoksista nimittäin huokui erittäin hyvin eri aikakausina vallalla olleet taidevirtaukset ja värimaailma.

Alunperin Rut Bryk oli graafikko. Valmistumisensa jälkeen Bryk pääsi suunnittelijaksi Arabian tehtaiden taideosastolle, jossa hän työskenteli ensin Birger Kaipiaisen suojattina. Bryk avioitui-40-luvun loppulla muotoilija Tapio Wirkkalan kanssa. Samoihin aikoihin Bryk aloitti oman tekniikan, jonka myötä Brykin keraamiset teokset muuttuivat sadunomaisiksi ja väritykseltään upeiksi. Teokset tekivät vaikutuksen niin Suomessa kuin kansainvälisesti ja Bryk voitti keraamisilla laatoillaan Milanon triennaalissa grand prix -palkinnon vuonna 1951.

Brykin keramiikkalaatoilla oli mielikuvituksellisia näkymiä, asetelmia kodin piiristä ja maisemia Karjalasta Italiaan. Myöhemmin 60-luvulla Bryk siirtyi pelkistettyjen ja tilallisten veistosten tekijäksi, jotka hän muodosti pienistä Arabian tehtailla tehdyistä kaakeleista. Viimeisin työ oli presidentin virka-asuntoon tehty Jäävirta, joka oli pääosin valkoisita kaakeleista, mukana vähän sinistä laattaa.

Ohessa myös muutama kuva EMMAssa esillä olevasta Kosketus / Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelystä.

 

Kirjoita tähän kommenttisi!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: