Kohuttu italialainen taitelija

Amedeo Modigiliano eli lyhyen, mutta sitäkin värikkäämmän elämän

Amedeo Modigliani oli kohuttu italialainen taitelija, joka syntyi 1884 Italiassa ja kuoli 1920 Nizzassa. Vain 35-vuotiaana kuollut taitelija eli traagisen elämän: hän sairasteli paljon, käytti päihteitä ja huumeita, näki nälkää. Modigliano muutti vuonna 1906 Pariisiin ja tutustui paikalliseen taitelijayhteisöön, joka Ateneumissa oli mainiosti tuotu esiin heti näyttelyn alussa (alla oleva kuva).

Modigliano oli charmikas, komea, kiharapäinen mies, joka erottui olemuksellaan Pariisin taitelijapiireissä. Taitelijan traaginen elämä on usein sivuuttanut hänen kiinnostavan taiteellisen tuotantonsa, johon Ateneumin näyttelyssä on nyt mahdollisuus tutustua.


Omakuva, Pierrot.  Jos ei tietäisi kuvan esittävän taitelijaa, voisi hyvin kuvitella siinä olevan naisen. Modigliano kuvasikin ihmisten kasvoja sukupuolettomasti. Tauluja katsoessani yhdistin Amedeon ihmiskasvot Helena Scherfbeckiin, joka omissa teoksissaan kuvasi ihmistä samalla tavalla kuin Amedeo. Omakuvaa kuvatessani sain Ateneumin järjestysmiehen niskaani, sillä en ollut huomannut kuvauskieltoa osassa tauluista. Syy siihen, miksi taulua ei saanut kuvata jäi minulle epäselväksi. No, tässä tämä kuva nyt kuitenkin on.

Modigliani rakasti naisvartaloa ja maalasi useita sensuelleja muotokuvia alastomista naisista. Vuonna 1916 hän tutustui Jeanne Hebuterneen, josta tuli Modiglianon tunnetuin naismalli ja hänen lapsensa äiti.


Nainen sinisessä mekossa, istuu (1917-1919)


Äitiys (1919). Pari sai tyttölapsen vuoden 1918 loppupuolella. Kuvassa ilmeisesti parin yhteinen lapsi äitinsä kanssa.

Taitelija kuoli Nizzassa pennittömänä ja hän onnistui pitämään elinaikanaan vain yhden kohun saatteleman näyttelyn. Jeanne oli yhdeksännellä kuulla raskaana, kun Amedeo Modiglianin terveydentila heikkeni ja hän joutui Nizzassa sairaalaan, jossa vaipui koomaan ja kuoli. Jeanne ei kestänyt Amedeon kuolemaa, vaan heittäytyi seuraavana päivänä kotinsa ikkunasta kadulle ja kuoli. Heidät haudattiin ensin eri hautausmaille, mutta vuonna 1930 Jeanne haudattiin sukulaistensa luvalla samaan hautaan Modiglianon kanssa.


Oletko nähnyt Modiglianosta kertovan näyttelyn? Mitä mieltä olit siitä?

Tekijä: Minna

Aloitin MindyJ -blogin kirjoittamisen 2013, ensin Bungalow-talosta ja nyt Glass House -huvilan rakentamisesta. Lisäksi minulla on Finnish Nature -niminen blogi, jossa juttua ja erityisesti kuvia Suomen luonnosta. Löydät sen osoitteesta https://minnajacobson.com

Yksi ajatus artikkelista “Kohuttu italialainen taitelija”

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s