Pukkilan lintupellot

Pukkilan lintupellot oli todella mahtava kokemus. Oli sikkaa sattumaa, että päädyimme pääsiäisen jälkeen Pukkilan lintupelloille.

Pukkilan lintupellot oli todella mahtava kokemus. Oli silkkaa sattumaa, että päädyimme pääsiäisen jälkeen Pukkilan lintupelloille.

Olimme nimittäin pitkänä perjantaina ajaneet Vuokattiin, jossa meidän oli tarkoitus viettää talvilomaa. Pyörimme pari päivää Vuokatin ympäristössä mm. Hepokönkäällä, mutta jotenkin Kainuu ei vaan hurmannut minua. Hetken mielijohteesta hyppäsimme toisen pääsiäispäivän aamuna autoon ja suuntasimme kotia kohden.

Paluumatkalla kuuntelimme autossa Yleltä luonto-ohjelmaa, jota lähetettiin Pukkilan lintupelloilta eli ns. Popedalta. Toimittaja kertoi nähneensä aamupäivän aikana pelloilla haukkoja, kotkan ja sadoittain muuttolintuja. Tuonne Pukkilan lintupelloille oli siis päästävä.

Kevät on lintujen kuvaamiseen ainutlaatuinen ajankohta ja Pukkilan lintupellot oiva paikka

Heräsin jo KUUDELTA, jotta pääsimme ajoissa liikkeelle. Pää oli ihan sekaisin lyhyen yönunen vuoksi, mutta lintujen kuvausta harrastavat heräävät ajoissa paljon ennen auringon nousua eli siihen nähden heräsin myöhään.

Västäräkistä vähäsen ja tuulihaukan bongaus

Espoosta on noin 100 km Pukkilan lintupelloille, joten ihan lähellä kotia se ei ole. Sinne ajaessa mietin onko matka heräämisen ja ajamisen arvoinen. Mutta heti kättelyssä autosta ylös noustessani sain mielenkiintoisen kuvan koivupöllien päällä seisoskelevasta västäräkistä.

Pukkilan lintupellot, västäräkki
Västäräkki

Tullessamme pellolle näin tuulihaukan. Harmi, että minulla ei ole lintujen kuvaukseen soveltuvaa pitkää putkea enkä näin ollen yleensä saa linnuista lähikuvia. En siis saanut julkaisukelpoista kuvaa tuulihaukasta.

Kurkiaurat matkalla pohjoiseen

Olen bongannut tämän kevään aikana jo yli kaksikymmentä kurkea, mutta niiden kuvaaminen lähietäisyydeltä on todella vaikeaa. Yleensä ne lehahtavat lentoon jos välimatka lyhenee niiden mielestä liikaa. Niin myös alla olevassa kuvassa.

Linnut ottivat siivet alleen ja suuntasivat Pukkilan lintupelloilta kohti pohjoista.

Pukkilan lintupellot, kurki

Seuraavat kurjet löytyivät keltaisen talon luota. Sama juttu. Linnut pelästyivät meitä ja suuntasivat kohti pohjoista. Lähinnä olen tähän mennessä päässyt kuvamaan kurkien takapuolta…

Pukkilan lintupellot, kurki

Hanhiparvien muuttoa oli ilo seurata Pukkilan lintupelloilla

Sieltä ne tulevat tootottaen. Lauma toisensa jälkeen. Hanhet laskeutuvat Pukkilan lintupelloille lepäämään ja ruokailemaan jatkaen taas hetken kuluttua matkaansa pohjoisen suuntaan.

Pukkilan lintupellot, hanhiparvi
Pukkilan lintupellot, hanhiparvi

Tundrahanhet muuttavat yleensä yhdessä valkoposki- ja metsähanhien kanssa, sillä ne ovat matkalla Venäjän tundralle. Tundrahanhet pesivät Venäjän tundralla ja muuttavat yleensä Suomen etelä- ja keskiosan kautta Venäjälle. Alla olevassa kuvassa tundra- ja valkoposkihanhet muuttavat samassa parvessa.

Tundrahanhet tunnistaa mahan alla olevista mustista juovista, vaaleanpunaisesta nokasta ja valkeasta otsasta. Valkoposkihanhet taas valkeasta päästä ja kaulasta siiven etureunaan ulottuvasta mustasta väristä.

Tundrahanhi, valkoposkihanhi

Lasse J. Laineen lintukirjan mukaan tundrahanhia näkee keväällä huomattavasti vähemmän kuin syksyllä. Olin siis onnekas kuin sain kuvattua tundrahanhet matkalla Venäjälle.

Nämä alla olevat hanhet ovat mitä todennäköisemmin nuoria tundrahanhia. Metsähanhi muistuttaa nuorta tundrahanhea, joten en ole ihan varma kumpaa lajia nämä nyt sitten ovat. Vaikeaa tämä lintujen tunnistaminen.

tundrahanhi, Pukkilan lintupellot,

Lintujen kuvaaminen vaatii pitkää pinnaa

Istuimme tunnin verran suojaisassa pusikossa Pukkilan lintupeltojen vieressä ja seurasimme hanhien muuttoa. Niitä oli ensin muutamia Pukkilan lintupellolla tulvaveden täyttämässä lätäkössä ja tunnin kuluessa lätäkkö alkoi täyttyi. Oli mielenkiintoista seurata hanhien laskeutumista, välillä ne laskeutuivat uimassa olevien lintujen päälle. Arvata saattaa, että nahinaa siitä syntyi.

Pukkilan lintupellot, hanhet

Lätäkölle oli tulossa todella iso parvi ja jostain syystä tuhannet lätäkössä olevat hanhet ottivat siivet alleen. Hetkessä lätäkkö oli tyhjä. Pakkasimme kamerat laukkuun ja jatkoimme matkaa Myrskylän kautta Porvooseen. Pukkilan lintupellot saavat jäädä odottamaan syksyä.

Pukkilan lintupellot, hanhet

Lintujen kevätmuuttoa on ollut ilo seurata ja Pukkilan lintupellot mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Seuraavaksi hankin kunnon kokoisen putken ja toivottavasti saan myös kuvan haikaran päästä.

Lintuterveisin, Minna 😊

Tekijä: Minna

Aloitin MindyJ -blogin kirjoittamisen 2013, ensin Bungalow-talosta ja nyt Glass House -huvilan rakentamisesta. Lisäksi minulla on Finnish Nature -niminen blogi, jossa juttua ja erityisesti kuvia Suomen luonnosta. Löydät sen osoitteesta https://minnajacobson.com

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s