Kaide rakennettiin vihdoin ja viimein

Kaide rakennettiin vihdoin ja viimein terassille, naapureillakin toivottavasti on mielenrauha. Kävin nimittäin kesällä postilaatikolla ja kohtasin siellä naapurin. Herra kehui kovasti mökkiä ja sanoi: Niin, teillä ei terassilla ole vieläkään kaidetta, huomasin ajellessani siitä ohi. Joopa joo, ajattelin, pitäisköhän se kaide vihdoin ja viimein asentaa?

Kaiteen rakennusvaatimukset

Mietin monenlaista toteutusta, mutta sitten tuli eteen kylmä totuus: rakennusvaatimukset. Itsensä toteuttaminen tässä maassa tyssää aina johonkin säädökseen tai asetukseen. Tosin sisustuslehdissä on monenmoista rakennelmaa, jotka eivät ole asetusten mukaisia. Hyvänä esimerkkinä blogissani mainittu teräsvaijerista tehty kaide.

Asetus rakennuksen käyttöturvallisuuteen ja esteettömyyteen liittyen määrittää terassin kaiteen rakentamista. Parvekkeella olevan kaiteen korkeus (kyseessä yksi asunto) on metri riippumatta putoamiskorkeudesta. Lisäksi seuraavat vaatimukset on otettava huomioon itse kaidetta suunniteltaessa:

  • jos kaiteen suojaavassa osassa on ainoastaan pystyrakenteita, sen aukoista saa mahtua läpi särmältään enintään 100 mm kuutio 
  • muunlaisen suojaavan osan aukoista saa mahtua läpi särmältään enintään 30 mm mittainen kuutio
  • kuitenkaan suojaavan osan vaakasuora rako ei saa olla 10 mm korkeampi
  • kaiteen yläreunan ja suojaavan osan välistä saa mahtua läpi särmältään enintään 200 mm mittainen kuutio
  • kaiteen suojaavan osan alareunan ja tasanteen tai askelman yläpinnan tai reunan välistä saa mahtua läpi särmältään enintään 50 mm mittainen kuutio

Lisää kaiteen rakennusvaatimuksista voit lukea täältä.

Lasikaide vai jotain muuta?

Arkkitehti piirsi rakennuslupaan lasikaiteen, koska ensin halusin ehdottomasti sellaisen terassille. Mökin valmistuttua mieleni kuitenkin muuttui. En tiedä mikä lopullinen syy oli, mutta jotenkin aloin pitää lasikaidetta pliisuna vaihtoehtona. Lisäksi selvitettyäni kaiteen hintaa, vaakakuppi alkoi kääntyä johonkin toiseen vaihtoehtoon.

Terassin syvyys on 2,5 metriä, leveys 10,5 metriä. Lasikaide ilman erillistä runkoa olisi maksanut lähes 10 teuroa ja se oli yli budjetoidun. Lisäksi terassin ja lasin puhtaanapito mietitytti, niinpä lasikaide tippui pois pelistä.

Lopulta kaide rakennettiin teräsverkosta ja kestopuusta

Insinöörinä olen utelias kokeilemaan ja käytän materiaaleja ennakkoluulottomasti. Lisäksi pidän rakentamisesta (ehkäpä se on tullut tätä blogia lukiessa jo selväksi). Mr H:lle aloin kuvailla terassin kaidetta, joka olisi rakennettu kestopuusta ja teräsverkosta. Mr H:n ilmeestä näki, että hän oli epäileväinen. Eikö olisi kuitenkin parempi rakentaa vaikka lasista tai metallista? kysyi hän. Visio kaiteesta oli kuitenkin itselleni niin selvä, että vakuutin hänelle sen olevan hyvä.

Ei muuta kuin rautakauppaan 2×4 ja 2×2 kestopuuta ja mustaa terassiöljyä sekä raudoitusverkkoa ostamaan. Yhden viikonlopun käsittelimme lankkuja ja rimoja, yhden viikonlopun mr H lovesi terassiin kolot palkeille ja kaksi viikonloppua rakensimme kaidetta. Yhteensä siis kuukausi kului tässä puuhassa.

Terassin kaide rakennettiin teräsverkosta ja kestopuusta
Terassin kaide rakennettiin teräsverkosta ja kestopuusta
Terassin kaide rakennettiin teräsverkosta ja kestopuusta

Tässä kaide nyt sitten on kuvattuna järven suunnalta. Huono kuva, napattu ilta-auringossa kännykällä. ja HUOM! ensi kesänä on vuorossa tukipilareiden ja terassin alapuolisen osan kunnostus. Tiedän, näyttää melkoisen sotkuiselta vielä…

Oikein värikästä syksyä ja intoa rakentamiseen!

Minna

4 kommenttia artikkeliin ”Kaide rakennettiin vihdoin ja viimein

  1. Hei, oletko ollut tyytyväinen kaiteeseenne? Meillä myös Glass House ja yritän keksiä jotain muuta vaihtoehtoa kuin lasikaide. Kotona lasikaidetta on reilu 20m, en haluaisi isoa pestävää enää mökille. Säädökset tosiaan estävät vaijerikaiteet :(

    Liked by 1 henkilö

    1. Ja jatkokysymys…saitteko sileästi asennettua verkon? Ettei ”lainehdi”? Munkä paksuista verkko on? Entä ruostuuko se? Kiitos taas!

      Liked by 1 henkilö

      1. Osa väleistä lainehtii. En nyt muista paksuutta. Toi verkko on ostettu K-Raudasta. Taitaa olla jotain aitaverkkoa.

        Tykkää

KIITOS KOMMENTISTASI!