Oranssi – elinvoiman väri – sisustuksessa

Jokainen 70-luvulla elänyt tietää, minkälaista oli asua värikkäässä kodissa. Oranssin ja sinisen eri sävyt, punainen ja ruskea, kaikkia näitä värejä löytyi kotoani. Oranssi tyyny tai tuoli piristää sisustusta, rohkeaa maalaa oranssilla koko seinän. Tässä vinkit elinvoiman värin, oranssin, käyttöön sisustuksessa.

Minkälainen on oranssi väri?

Jos rakastat oranssia, rakastat elämää! Oranssi tunnetaan elinvoiman ja terveyden värinä, se on erittäin hyvä väri traumoista toipumiseen. Oranssi on herkullinen, piristävä, täynnä elämäniloa ja monia aisteja stimuloiva. Se stimuloi ruokahalua, jonka vuoksi sitä usein käytetään  keittiöön ja ruokailutiloihin. Omiaan se on myös eteisessä, jossa se toivottaa vieraat iloisesti tervetulleeksi.

Nykyajan ihmiselle oranssi on erityisen tärkeä väri onhan vieraanvaraisuus ja halu palvella toista silta ihmisten kesken. Se luo uusia ajatuksia ja avartaa mieltä. Nauti paljon oransseja ruokia kuten porkkanoita, kurpitsaa, lanttuja, aprikoosia ja appelsiineja. Varsinkin talvisaikaan ne lisäävät elinvoimaa. Lue lisää porkkanan terveysvaikutuksista Askel terveyteen -sivustosta.

Elinvoiman väri eteisessä

Tätä postausta kirjoittaessani päätin hankkia jotakin oranssia eteiseen. Löysin Askon valmistaman Bambino-tuolin, jonka kunnostin ja verhosin Lauritzonin oranssilla kankaalla. Tässä linkki, josta voit lukea Bambino-tuolin kunnostuksesta lisää. Sijoitin tuolin eteiseen toivottamaan vieraat iloisesti tervetulleiksi.

Bambino tuoli oranssi eteinen

 Mieti mistä oranssin sävystä pidät eniten

Persoonasta riippuen oranssin eri sävyt vaikuttavat jokaiseen ihmiseen eri tavalla. Oranssi on voimakas väri, minkä vuoksi onkin tärkeää valita juuri omaa itseään miellyttävä sävy. Miellyttääkö sinua eniten kirkas oranssi (tangerine), kurpitsa, aprikoosi tai vaikkapa shampanja?

Maalikaupan värikartta tai vaikka lankaliikkeestä hankitut oranssin eri sävyissä olevat lankakerät auttavat oman sävyn hahmottamisessa. Itse pidän kirkkaasta oranssista ja murretusta oranssista.

Oranssin kanssa sopivat väriyhdistelmät

Väriyhdistelmiä kannattaa tutkia kirjoista ja kuvista. Mitä enemmän väriyhdistelmiin perehtyy, sitä enemmän myös ideoita keksii. Värejä valitessasi pidä mielessä värien ominaisuudet, jotka vaikuttat kehoon ja mieleen. Katsoessasi väriä, mieti minkä tuntee se sinussa saa aikaan. Käytä vain niitä värejä, joissa tunnet olosi halutunlaiseksi.

feng-shui elinvoiman väri oranssi sisustuksessa, MindyJBlog

Musta, harmaa ja ruskea toimivat hyvin oranssin kanssa, sillä nämä väriyhdistelmät saavat aikaan lämpimästi tervetulleeksi toivottavan tilan mistä tahansa kodin huoneesta.

Syaani, sininen, liila ja valkoinen toimivat myös hyvin oranssin kanssa. Nämä väriyhdistelmät ovat raikkaita ja mieltä piristäviä. Oranssi yhdistettynä syaaniin vie ajatukset lämpimiin maihin, siniseen yhdistettynä mereen tai vaikkapa auringonlaskuun.

Rohkea maalaa seinänsä oranssiksi

Ennen kuin aloitat seinän maalaamisen oranssilla, tee huoneesta luonnoksia vesiväreillä tai värikynillä. Lisää halutut värit seiniin, huonekaluihin, kankaisiin ja lattiaan.

Tähän et tarvitse taiteilijantaitoja eikä värien tarvitse olla haluttua sävyä. Tavoitteena on, että luonnosten avulla pysyt hahmottamaan toimiiko suunnitelmasi vai ei. Ihastutko vai ahdistutko, sointuvatko värit toisiinsa, onko tasapaino hyvä.

oranssi seinä elinvoiman väri oranssi sisustuksessa

Vaalea oranssi on lämmin ja feminiininen väri. Kokonainen seinä maalattuna tällä lempeällä sävyllä on tehokas tausta esimerkiksi taideteoksille, valokuville tai peileille.

Huoneen käyttötarkoituksesta ja valitusta sisustusteemasta riippuen, vaalean oranssista saa rauhallisen ympäristön luonnonvalkoisen tai eri sävyisten vihreiden kanssa. Mikäli tähän ympäristöön kaivataan tiettyä jämäkkyyttä, käytä mustaa, tummanharmaata tai -ruskeaa.

Oranssi tehostevärinä sisustuksessa

Jos et ole innostunut oranssista seinästä, niin esimerkiksi tyynyissä, verhoissa, tuoleissa ja matoissa oranssi tuo mukavasti maustetta ja lämpöä muuten neutraaliin ympäristöön.

Lapset pitävät oranssista, jonka vuoksi kirkasta oranssia kannattaa käyttää lastenhuoneen sisustuksessa. Yhdessä indigonsinisen kanssa pirteän oranssit yksityiskohdat auttavat kokoamaan itseään ja hahmottamaan ympäristöään uudella tavalla.

Suomalaiseen harmauteen kaipaa väriä

Toivottavasti sait tästä postauksesta inspiraation oranssin käyttöön sisustuksessa.

t. Minna

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s