Glass House – Moderni mökki

Kun tontti oli löytynyt, alkoi todella jännittävä vaihe: mökin suunnittelu. Suunnittelun lähtökohtana oli modernin pelkistetty mökki tunnetulta valmistajalta. Surffasin erinäisten suomalaisten valmistajien sivuilla ja löysinkin muutaman mielenkiintoisen mökin. Lähdimme lähemmin tutustumaan Nurmijärvelle Kontion malleihin.

Nurmijärvellä paikalla oli itse taiteellinen johtaja, Olavi Kujanen. Olavi istutti meidät pöydän ääreen ja kyseli minkälaista mökkiä etsimme. Moderni pelkistetty mökki oli vastauksemme. Entä koko? Kuusikymmentä neliötä. Suurempaa yksikerroksista mökkiä tontille ei nimittäin voi rakentaa, koska siellä yksinkertaisesti ei ole tilaa.

Olavi kertoi innostuneesti Kontion Glass House-mallista, jonka hän oli suunnitellut Connecticutissa USAssa sijaitsevan The Class Housen innoittamana.Näyttökuva 2017-08-19 kello 18.24.09

Metsässä lammen rannalla sijaitseva minimalistinen The Glass House oli pelkistettyine arkkitehtuureineen ja lasiseinineen huippumoderni syntyessään. Yhdysvaltalaisen arkkitehdin Philip Johnsonin (1906-2005) vuonna 1949 valmistuneen paviljonkimaisen klassikkotalon löytää vielä tänäkin päivänä New Canaan maaseudulta Connecticutista Yhdysvalloista.

Philip Johnson suunnitteli The Glass House -rakennuksen omaksi asunnokseen, jossa hän eli 55 vuotta. Rakennuksen muotokieleen vaikuttivat mm. Johnsonin aiemmat opinnot Harvardin yliopistossa kuuluisan Bauhausin koulukuntaan kuuluvan saksalaisen arkkitehdin Walter Gropiuksen (1883-1969) opissa. Toimiessaan myöhemmin New Yorkin Modernin taiteen museon arkkitehtuuriosaston johtajana, Johnson pääsi tutustumaan myös saksalaissyntyisen Ludwig Mies van der Rohen (1886-1969) tuotantoon. Erityisesti Mies Van der Rohen suunnittelemalla The Farnswort Housella oli ilmeinen vaikutus Johnsonin The Glass Houseen.

Philip Johnson suunnitteli symmetrisen noin 16 metriä pitkän ja 10 metriä leveän elegantin teräsrunkoisen rakennuksen, jonka isojen maisemaikkunoiden ansiosta sisä- ja ulkotilojen rajat hämärtyvät.  Rakennus on eräänlainen metsään luotu tila, joka elää vuorovaikutuksessa sitä ympäröivän maiseman kanssa. Ulkoa tarkastellen isoista ikkunoista heijastuvat metsän puut, toisaalta taas lasisen rakennuksen läpi voi jopa nähdä. (Oheinen kursivoitu teksti on muunneltu kopio Kontion Glass House-esitteestä).

Olen aina ihaillut Bauhaus-koulukunnan pelkistettyä tyyliä ja suunnittelun toimivuuttaa. Ehkäpä juuri siksi Kontion Glass House oli netissä mökkejä etsiessäni kiinnostanut minua, tosin yhdessäkään valmiissa pohjassa ei ollut n. 60 neliön saunallista mallia. Taiteelliselle johtajalle tämä puute ei ollut mikään ongelma. Hetkessä hän muokkasi Glass House 80-mallista 60 neliöisen saunallisen version, jossa on kaksi makuuhuonetta.

Glass House huvilan suuntaa antava pohjapiirros, MindyJBlog

Pohjapiirroksen piirrettyään Olavi vei meidät Nurmijärven näyttelyalueella olevaan Glass House -mökkiin, josta on kuvia alla. Näyttelyalueen mökki muistuttaa meille tehtyä luonnosta, mutta kyseisessä mökissä ei ole saunaa ja keittiö sekä wc- / pesuhuone ovat talon keskellä, kun luonnoksessa ne ovat talon vasemmalla puolella.

Glass House mallimökki Nurmijärvi, MindyJBlog
Glass House 70
Glass House mallimökki Nurmijärvi, MindyJBlog
Glass House mallimökki Nurmijärvi, MindyJBlog
Glass House mallimökki Nurmijärvi, MindyJBlog
Glass House mallimökki Nurmijärvi, MindyJBlog
Glass House mallimökki Nurmijärvi, MindyJBlog
Glass House mallimökki Nurmijärvi, MindyJBlog

Olin myyty! Jos hinta olisi kohtuullinen, Glass House rakennettaisiin tontille.

Saimme viikon kuluttua tarjouksen ja päätös oli selvä! Glass House rakennetaan heti, kun luvat on saatu.

minna

7 kommenttia artikkeliin ”Glass House – Moderni mökki

 1. Hei! Löysin juuri blogisi. Mielenkiinnolla seuraan mökkiprojektianne. Meille on tulossa myös Kontio glass house elokuussa 2019.

  Tykkää

  1. Kiva juttu. Olen nyt maalaillut ja tehnyt hankintoja huvilalle enkä ole liiemmin ehtinyt päivittää blogia. Kunhan tässä taas pääsen kirjoittamisen makuun, niin päivitän blogia. Mihin päin rakennatte?

   Tykkää

 2. Rakennamme Pohjois-Karjalaan. Meillä on jo siellä saunamökki ja aitta perinteisempää mökkityyliä. Innostuimme glass housesta, ajatuksemme on tehdä siitä moderni ”laavu” pulpettikatolla.

  Tykkää

 3. Rakennamme Pohjois-Karjalaan, asumme Hämeessä. Ajatuksemme on tehdä moderni ”laavu” pulpettikatolla. Meillä on ollut siellä viisi vuotta saunamökki ja aitta perinteisempää mökkityyliä.

  Tykkää

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s