Bambino-tuolin kunnostus

Kirjoitin Meille tulee Bambino-postauksessa Bambino-tuolin hankinnasta ja suunnitelmista sen kunnostamiseen. Tuolin päällinen oli vaihdettu varmaan 80-luvulla ja yllätyksekseni se oli oranssinväristä nahkaa. Jos päällinen ei olisi ollut niin kulunut, se olisi hyvin voinut jäädä paikoilleen. Tosin istuimen ja selkänojan vaahtomuovit oli uusittava, jolloin myös päällinen oli uusittava istuimen koon muuttuessa.

Vanhan päällisen ja vaahtomuovin irrotus

Vanha päällinen oli helppo irrottaa ja sain niitit lähti irti pienellä meisselillä. By the way, niittien irrottamiseen on olemassa oma työkalu, joten en suosittele meisselin käyttöä!

Vanhan päällysteen irrottaminen, MindyJBlog

Nahka oli hapertunut ja repeytyi sieltä täältä irrotuksen aikana, mutta siitä sai kuitenkin hyvän mallin uuden päällisen leikkaamiseen (tosin uusien pehmusteiden vuoksi kangasta tarvittiin joka suunnassa noin 4-5 cm enemmän kuin aikaisemmin). Vanhat pehmusteet näyttivät tältä:

Vanha hapertunut pehmuste, MindyJBlog

Mitä ilmeisemmin siis alkuperäiset pehmusteet oli jätetty paikoilleen edellisen kunnostuksen yhteydessä. Pehmusteet oli liimattu selkänojaan ja istuimeen kiinni, mutta sain ne irti veistä apuna käyttäen.

Tuolin kunnostus

Vanhojen pehmusteiden mallin mukaan Etolassa leikattiin 2 cm:n paksusta vaahtomuovista uudet pehmusteet. Liimasin vaahtomuovin kontaktiliimalla vaneriin kiinni ja annoin kuivua hyvin ennen kankaiden kiinnittämistä istuimeen ja selkänojaan.

Kankaan ompelu selkänojaan, MindyJBlog

Tässä on valmistumassa selkänoja, jota työstäessä taisin katsoa naisten viestiä MM-hiihdoissa. Välillä ei meinannut ompelusta tulla mitään, kun aika meni kannustamiseen!

Istuimen ja selkänojan kunnostus vei aikaa 10 tuntia.

Rungon kunnostaminen – maalin poisto

Aloitin rungon kunnostamisen poistamalla vanhan maalin kuumailmapuhaltimella. Kuumailmapuhaltimella maalin poistaminen on paljon helpompaa kuin hiomalla, joten kannattaa yrittää saada kaikki maali pois.

Maalin poisto kuumailmapuhaltimella, MindyJBlog

Kuumailmapuhallin nimensä mukaan puhaltaa kuumaa ilmaa, joka saa maalin kuplimaan. Kun maali on lämmintä ja hyvin kuplinuttaa, se irtoaa suhteellisen helposti lastalla.  Lastaa käyttäessä kannattaa kuitenkin olla huolellinen, sillä maalin poiston yhteydessä helposti voi samalla irrota myös puun säleitä.

Maalin kuumentaminen saa aikaan pahan hajun ja savun muodostuksen. Niinpä maalin poisto kannattaa tehdä mieluummin ulkona tai tehokkaasti ilmastoidussa huoneessa.

Puuosien hionta ja rungon petsaus

Seuraava vaihe oli rungon hiominen tasohiomakoneella. Käsin hiomisesta ei olisi tullut mitään, sillä halusin myös mustan petsin pois rungosta. Silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimet olivat tarpeen!

Tuolin rungon hiominen, MindyJBlog
Tuolin rungon hiominen, MindyJBlog

Maalin poisto ja hiominen vei aikaa noin neljä tuntia. Seuraava etappi olikin rungon petsaaminen. Petsin sävy on tumma pähkinä ja valmistin petsin liuottamalla jauheen kiehuvaan veteen.

Petsin valmistus, MindyJBlog
Petsin valmistus, MindyJBlog
Petsattu runko, MindyJBlog

Petsauksen jälkeen runko sai kuivua yön yli ja seuraavana aamuna lakkasin sen ensimmäisen kerran puolikiiltävällä vesioheisella kalustelakalla. Huomasin vasta lakatessani, että olin ostanut vesiohenteista lakkaa. Tärpättiohenteinen lakka on huomattavasti helpompi lakattava, sillä se tasottuu paremmin kuin vesiohenteinen lakka.

Ilmari Lappalainen, Bambino-tuoli

Kunnostin Ilmari Lappalaisen suunnitteleman Bambino-tuolin parissa päivässä. Aikaa tuolin kunnostukseen kului 16 tuntia. Kangas, pehmusteet ja muut tarvikkeet maksoivat yhteensä 150 euroa, josta kankaan osuus oli 83 euroa. Kangasta tarvittiin lähes metri kankaassa olevan kuvion vuoksi.

Bambino tuoli, MindyJBlog
Bambino tuoli, MindyJBlog

Bambino-tuoli on nyt entistä ehompi ja uusi kangas sopii hyvin 50-luvun tuoliin. Saa nähdä mitä uutta seuraavaksi keksin kotiimme :)

terveiset

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s