Patolevyjen asennus Glass House-huvilaan

Kun perustukset olivat valmiit, mökin rakentamisessa seuraava vaihe oli patolevyjen asennus. Yksi ilta kului asennuksen suunnitteluun ja kaksi seuraavaa iltaa itse asennukseen, jonka teimme itse.

Mitä patolevyjen asennus maksaa?

Löysin netistä urakka-arviot alla mainitulle työlle:

  • Sokkeleiden vierustäyttöjen uusiminen ja vedenohjaus patolevyllä 15 metrin matkalta sisältäen vanhan maan poiston, patolevyn kiinnittämisen ja täytön 0-16 mm soralla (3 tonnia)
  • Annetut tarjoukset vaihtelivat 2000 – 5000 euron välillä, tarjoukset näkyvillä Dooxessa.

Materiaalikustannukset omassa projektissa (patolevy, listat, naulat ja niitit) olivat noin 150 euroa 20 metrin matkalle. Lisäksi kustannuksia tuli myös täytöstä ja sorasta. Kaivinkoneurakoitsijan tuntilaskutus oli 69 euroa/tuntia + alv,  soran (6-16) hinta 15 euroa + alv / tonni.

Patolevyjen asennus

Yritin netistä löytää tietoa patolevyjen asennus suoritetaan, mutta hankalaa se oli. Nimiä patolevylle oli useita eikä kunnon ohjeita löytynyt mistään. Niinpä soitin perustussuunnittelijalle ja sain erittäin hyviä neuvoja, miten asennus kannattaa tehdä. Niinpä ajattelin jakaa vinkit nyt tässä postauksessa.

Ensin muutama sana itse levystä. Patolevyä myydään myös nimillä perusmuurilevy, nystyrälevy tai sokkelilevy. Patolevyt valmistetaan kestävästä ja joustavasta materiaalista, jolloin levy kestää hyvin maa-aineksesta tulevaa painetta ja lämpötilojen vaihteluja. Lisäksi levy kestää maaperän happamuutta eikä se maadu tai mätäne vuosien käytössä.

Patolevy vähentää kosteutta talon perustuksista ja ohjaa veden salaojien kautta pois perustusten läheisyydestä. Patolevy asennetaan kiinni sokkeliin, jolloin sokkelista kondensoituva vesihöyry kiinnittyy patolevyn pintaan ja valuu sieltä edelleen talon ympärillä kiertäviin salaojiin. Patolevy ohjaa myös sadevesiä pois seinustalta.

Ohjeet patolevyn asennukseen

Patolevyn kiinnittämisessä kannattaa noudattaa valmistajan ohjeita. Valmistajan ohjeiden mukaan antura ja sokkeli pitää suojata bitumilla ennen patolevyn asentamista. Omassa projektissani sokkelin ja anturan väli oli suojattu bitumilla, joten jätin tämän vaiheen väliin.

Patolevyn asennuskohdan merkitseminen

Patolevyn asentamista varten merkitsimme sokkeliin tulevan maan pinnan teipillä ja n. 50 mm sen alapuolelle sokkelilevyn yläreunan suoran linjan vatupassilla. Linjan merkitsemiseen voi myös käyttää värilankaa.

Patolevyn leikkaaminen

Ostin 2 x 20 m:n kokoisen rullan sokkelilevyä. Levy voidaan asentaa suoraan rullasta vaakasuoraan, mutta koska meillä sokkelissa on erikorkuisia kohtia, leikkasin vuodat pystysuoraan sopivan mittaisiksi paloiksi. Levy on helppo leikata saksilla. Lisäksi jo paikalleen asennettua patolevyä voi myös leikata mattopuukolla.

Patoleveyn asentaminen

Perustussuunnittelija suositteli patolevyn asentamista siten, että patolevy peittää anturan. Näin vesi valuu sokkelista anturaa pitkin maahan ja sieltä salaojaputkeen. Vuotien asentaminen aloitettiin sokkelin kulmasta siten, että ensimmäinen vuota ulottui yhden metrin nurkan yli kummallekin puolelle. Seuraavat vuodat asetettiin sitten limittäin alla olevan kanssa vähintään 50 cm:n matkalta. Minä vedin levyä tiukalle ja mr H porasi reiät sekä naulasi levyt kiinni.

Vuotien nystyrät tulevat muuten aina sokkelia vasten!  Tällöin  levyn ja seinän väliin jää riittävä ilmarako ja sokkelista tuleva kosteus tiivistyy levyyn valuen sitä pitkin alas salaojiin.

Patolevyn kiinnittäminen

Patolevy kiinnitettiin betonisokkeliin 45 mm:n tulppanauloilla noin 30-40 cm:n päähän toisistaan.

Patolevyjen asennus - naulat

Koska huvilan sokkeli on tehty betonivaluharkoista, nauloja varten porattiin sokkeliin reikä. Patolevyn yläreunaan tulee vielä lista, joka estää maa-aineksen valumisen sokkelin ja patolevyn väliin.

Patolevyjen asennus
Patolevyjen asennus

Patolevyjen asentamisen jälkeen anturan päälle asennettiin routasuojalevyt ja sen jälkeen sokkelin reuna täytettiin soralla.

Onnea patolevyn asentamiseen!

Minna ❤

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s