Kynttilöiden valmistus itse on ollut mielessä jo jonkin aikaa. Tässä postauksessa ohjeet parafiini – steariini kynttilän valmistukseen.
On kiva kokeilla uusia askartelujuttuja ja kävin Hobby Pointissa alkuviikosta kyselemässä, miten kynttilöiden valmistus itse onnistuu. Myyjän mukaan kynttilöiden valmistus itse on todella helppoa ja kynttilöiden valmistamiseen tarvitaan:
- Parafiini
- Steariini
- Kattila massan sulattamiseen
- Kyllästettyä sydänlankaa
- Väriä ja hajustetta (jos haluaa värillisen ja tuoksuvan kynttilän)
- Muotti kynttilän valamiseen
Muottien valmistus
Ennen massan sulattamista valmistellaan muotit. Löysin Lohjalta kirpputorilta nämä ihanat muotit kuudella eurolla eli euron kappale (tosin yksi muotti oli rikki, huomasin sen vasta kotona).

Käytin kynttilöiden valamiseen valmiiksi kyllästettyä sydänlankaa, jonka toisessa päässä on metallilätkä. Lätkä helpottaa valamisen aikana sydänlangan paikoillaan pysymistä, sillä lätkät voi kiinnittää pienellä määrällä sulatetulla kynttilämassalla kiinni muotin pohjaan. Ostamani sydänlangat ovat liian pitkiä muotteihin, mutta katkaisin ne saksilla poikki massan kovettumisen jälkeen.
Alla olevassa kuvassa sydänlangat on kieputettu puisen grillivartaan ympärille ja varras asetettu muotin reunojen varaan.
Kynttilöiden valaminen on melkoisen sotkuista puuhaa, joten työskentelytila kannattaa suojata vaikka Hesarilla.
Kynttilämassan (parafiini – steariini) valmistus
Tarvittavan kynttilämassan määrän saa selville täyttämällä muotti vedellä ja sen jälkeen mittaamalla veden määrän (huomioi, että muotti täytetään enintään sentin päähän yläreunasta, joten veden määrä tämän mukaisesti). Jokaista desilitraa kohden tarvitaan 90 g sulattamatonta massaa.
Se missä suhteessa kynttilään sekoitetaan parafiini ja steariini riippuu valmistettavan kynttilän ominaisuuksista. Steariini kynttilä pysyy palaessaan suorana eikä sen malli muutu, kun taas parafiini kynttilä muuttuu sulaessaan pehmeäksi ja se voi pehmetä myös auringon paahteessa. Parafiini kynttilän varressa valo hohtaa, läpikuultamattomassa steariini kynttilässä ei niinkään.
Valmistin itse massan käyttäen puolet steariinia ja puolet parafiinia. Alla olevassa kuvassa purkin pohjalla (ja vähän sivussa kimaltelee) steariinia ja päälle mittasin saman verran parafiinia. Yhteensä sulatin 580 g massaa, joka vastaa siis 6,4 dl sulatettua massaa.
Kynttilämassan (parafiini – steariini) sulattaminen
Kynttilämassan sulattamista varten kävin ostamassa Kierrätyskeskuksesta korkealaitaisen kattilan yhdellä eurolla.
Ohjeissa massan sulattamiseen suositellaan vesihaudetta, sillä kynttilämassa on helposti syttyvää. Itse olen sulattanut massan kuitenkin suoraan kattilassa ja säätänyt levyn keskilämmölle.
Massan sekoittamiseen voit käyttää vaikka puisia grillivartaita, jotka voi käytön jälkeen heittää pois. Tässä massa on lähes sulanut.
Ja tältä massa näyttää täysin sulaneena. Kun massan lämpötila on 93-astetta, lisää haluamaasi tuoksua sekaan. Tuoksuöljyjä löytyy monenlaisia ja voit myös yhdistellä niitä luodaksesi haluamasi tuoksun. Lisäämällä sitronellaöljyä ulkokynttilään karkotat samalla hyönteisiä. Käytä aina kynttiläntekoon tarkoitettuja tuoksuöljyjä.
Kynttilän valu
Kun seos on sulanut ja saavuttanut 93-asteen lämpötilan, kaada seos suoraan muotin keskelle. Vältä läikyttämästä seosta muotin renoille ja täytä muotti enintään sentin päähän reunasta.
Kun massa on jähmettynyt hetken, kopauta muottia varovasti, jolloin mahdolliset ilmakuplat rikkoutuvat. Mikäli massan kovettumisen jälkeen sydänlangan ympärille muodostuu painauma, pistele neulalla reikiä painauman kohtaan ja kaada siihen varovasti lisää kuumaa kynttilämassaa.
Ensimmäinen valuyritys on valmis. Kynttilöissä on erittäin kaunis ja rauhallinen liekki.
Kannattaa rohkeasti kokeilla, kynttilän valmistus itse ei ole vaikeaa.Seuraavaksi taidan kokeilla soijavahapohjaisten kynttlöiden valamistusta.
Oikein mukavaa joulun odotusta kaikille lukijoilleni!
Parempi konsti on käyttää ihan kyllästämätöntä puuvillanarua/sydänlankaa. Leikkaat oikeaan pituuteen, dippaat sen muotissa kun se on täytetty ja jätät suorana kovettumaan pöydälle. Myöhemmin kun massa muotissa on tarpeeksi jähmettynyt, työnnät vain kovettuneen langan massaan. Ei tule hukkapaloja eikä tarvita tikkuja tai painoja tms.
TykkääTykkää
Kiitos hyvästä vinkistä! Täytyy kokeilla jossakin vaiheessa
TykkääTykkää