Dandelion sementtilaatat by Marrakech design

Dandelion sementtilaatat by Marrakech design, suunnittelijoina Claesson, Koivisto ja Rune ja valmistajana ruotsalainen perheyritys Marrakech design. Dandelion sementtilaatat valmistetaan käsin Marokossa Marrakechissä. Yhden laatan valmistukseen menee aikaa 3 minuuttia ja valmistusmenetelmä poikkeaa keraamisten laattojen valmistuksesta siinä, että sementtilaattoja ei polteta vaan niiden annetaan kuivua.

Dandelion sementtilaatat

Löysin Dandelion sementtilaatat ihan sattumalta, kun etsin marokkolaistyylisiä laattoja rakenteilla olevaan huvilaamme. Löysin alla oleva kuvan netistä ja se herätti kiinnostukseni.  Aloin selvittää tarkemmin, mitä upeat kuvassa olevat laatat ovat. Kuvassa on Dandelion – lawn/milk, asennettuna Siggesta hotelliin Tukholmassa, kuva kopioitu Marrakech designin sivuilta.

Dandelion sementtilaatat- lawn/milk, Siggesta hotell Stockholm

Sementtilaatat ovat kuusikulmaisia marokkolaisia käsintehtyjä sementtilaattoja, joiden koko on 20×23 cm, paksuus joko 12 tai 16 mm. Sementtilaatat valmistetaan käsin metallisen muotin ja hydraulisen puristimen avulla, raaka-aineina sementti, hiekka, marmorijauhe, vesi ja väriaineet.

Laatat ovat todella painavia ja normaaliin keraamiseen laattaan verrattuna myös huomattavasti korkeampia. Kävi mielessä, että laattojen leikkaaminen vaatii järeämmän kaluston kuin pelkän laattaleikkurin. Onneksi tätä asiaa ei itse joudu ratkaisemaan.

Koska kyseessä on polttamaton laatta, laatan pinta käsitellään ennen käyttöönottoa ja käsittely uusitaan vuosittain. Sementtilaatasta puskee ajan kuluessa valkoista suolaa laatan pintaan ihan samalla tavalla kuin muissakin sementtilaatoissa. Valmistajan mukaan suola antaa laatoille persoonallista vivahdetta ja suolan määrä vähenee ajan kuluessa. Kaikkea suolaa ei laatoista kuitenkaan saa pois.

Laattoja voidaan käyttää sekä lattiassa että seinässä ja laattoja on saatavilla 35 eri väriä! Laatat voi latoa mielikuvitusta käyttäen usealla eri tavalla, kuten alla olevassa kuvassa on esitetty.  Kuvat on kopioitu Marrakech designin sivuilta.

Laattojen näytetilaus

Marrakech design myy laattoja näytteeksi ja se on hyvä, sillä kuvan perusteella laatasta ei saa oikeaa käsitystä. Myös värit näyttävät kuvissa erilaiselta kuin luonnossa. Kahden laatan tilaus Espooseen maksoi 42 euroa, laattojen hinta (yht. 17 euroa) hyvitetään varsinaisessa tilauksessa. Viime viikolla Dandelion almost black ja charcoal -laatat saapuivat! On kyllä upeat laatat, joista jokainen laatta on yksilö. Kahta täysin samanlaista laattaa ei ole, sillä laatat valmistetaan Marrakechissä käsin (voit katsoa videon laattojen valmistuksesta Marrakech designin sivuilta).

Postipaketti oli iso ja hetken jo ajattelin, että Ruotsista olisi lähetetty enemmänkin tavaraa. Ei ollut, paketissa oli kaksi laattaa. Olin yllättynyt laatan koosta ja paksuudesta, myös värisävyt yllättivät. Almost black on enemmän ruskea kuin musta, kun taas charcoal on lähes musta.

Pitkällisen harkinnan jälkeen olen kallistumassa almost black -sementtilaattaan, jota olen ajattelut tilata kylpyhuone- / saunaosastolle. Pitää tosin ensin varmistaa rakentajalta, että 16 mm:n paksuinen sementtilaatta ei tuota ylitsepääsemättömiä asennusongelmia. Sementtilaattojen toimitus Suomeen ei ole ilmaista, yksi lavallinen (22 laatikkoa) laattoja maksaa 375 euroa. Tosin, jos laattoja lähtisi itse hakemaan Göteborgista, maksaisi se varmasti enemmän ja aikaakin kuluisi. Harmi, että laattoja ei saa Suomesta!

Dandelion sementtilaatat almost black ja charcoal

Sementtilaatat voidaan latoa usealla eri tavalla, vain mielikuvitus on rajana. Yllä olevassa kuvassa on ladonta, jota suunnittellen huvilalle, alla olevassa kuvassa on ladottu kahdella laatalla kukkamuodostelman alkua.

Marrakech design

Marrakech design on ruotsalainen yritys, joka toimii Göteborgissa. Vuonna 2012 Marrakech design aloitti yhteistyön Claesson Koivisto Rune -arkkitehtien kanssa, jonka seurauksena sementtilaatat Casa, Dandelion ja Stone syntyivät. Vuonna 2013 Dandelion sementtilaatat saivat Ruotsin Elle lehdeltä Elle Decoration international design palkinnon. Suomessa Marrakech designin sementtilaattoja on asennettu mm. Sandroon (Helsinki).

Marrakech designilla ei ole liikettä Suomessa, tosin Tile expert ja Aveo mainostavat Marrakech designin laattoja sivuillaan.

 

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s