Katon maalausta ja värikokeiluja Glass Housessa

Värikokeiluja ja katon maalausta on nyt meneillään Glass House -projektissa. Projekti on parisen viikkoa jäljessä aikataulusta, suurimpana hidasteena on ollut sähköjen veto kattorakenteisiin. Tiistaina Mikko-sähkäri sai kuitenkin sähköjohdot asennettua ja kattopaneelien asennus alkoi. Viikonloppuun mennessä kaikki muut katot olivat valmiit paitsi eteisen ja saunaosaston.

Esivalmistelut katon maalausta varten

Hetki ennen maalausurakan aloittamista:

Värikokeiluja ja katon maalausta, MindyJBlog
Värikokeiluja ja katon maalausta, MindyJBlog

Katon rajaan kiinnitettiin teipillä varustettu suojamuovi suojaamaan seiniä roiskeilta. Kannattaa muuten painaa teippi kunnolla kiinni seinään ettei maali pääse valumaan teipin alle (kuten kävi meille taas kerran!).

Kun suojamuovi oli kiinnitetty, harjasimme katon lattiaharjalla puhtaaksi. Lisäksi pyyhimme paneeleissa näkyneet likaiset sormenjäljet pois tärpätillä. Osmo Colorin puuvaha – työohjeessa suositellaan puhtaan puupinnan hiontaa, jotta vaha levittyy ja imeytyy tasaisesti puuhun. Hionta jätettiin tällä kertaa kuitenkin tekemättä.

Värin valinta kattoon

Olen viimeisten viikkojen aikana miettinyt mökin värisävyjä. Ei ole muuten ollut mitenkään helppoa päättää mitä värejä huvilaan pitäisi valita.  Tähän mennessä nimittäin kaikissa aikaisemmissa projekteissani on yleensä ollut lattia valmiina ja kattokin on ollut itsestään selvyys: valkoinen / vaalea väritys.

Värikokeiluja ja katon maalausta, MindyJBlog

Tein tällä kertaa todella radikaalin päätöksen ;) ja valitsin valkoisen Osmo Colorin puuvahan (Lumi 3188) ja kaksi käsittelykertaa, jolloin pinnasta tulee peittävä. Lumi on silkinhimmeä eli se kiiltää jonkin verran.

Värikokeiluja ja katon maalausta, MindyJBlog

Katon maalaus

Ennen maalausurakan aloittamista suosittelen valmistajan maalausvideon katsomista tai ainakin työohjeeseen tutustumista.

Vahojen kanssa on hyvin työskentelyaikaa, mutta tasaisen lopputuloksen vuoksi suositellaan pienen alueen ja muutaman laudan käsittelyä kerrallaan. Lisäksi läpikuultavalle värikäsittelylle suositellaan ensin puupinnan pohjustamista, jotta väri imeytyy tasaisesti pinnalle.

Pohjustaminen tapahtuu käsittelemällä puupinnat värittömällä öljyvahalla (1101)  ja vahan kuivuttua pinnan hiontaa. Koska katto maalattiin kahteen kertaan, pohjustusta ei tarvittu.

Ensimmäisellä maalauskerralla paneelien välit ja päät maalattiin pensselillä, jotta väri saatiin levitettyä hyvin pieniin rakoihin ja seinän reunaan. Muuten vahan levittämiseen voi käyttää mikrokuitutelaa tai hyvälaatuista luonnonharjasiveltimellä, sientä tai puuvahausliinaa pinnan koosta ja lopputuloksesta riippuen. Itse käytin mikrokuitutelaa.

Urakoitsijalta lainatun työskentelytason avulla maalaus pensselillä ja telalla sujui joutuisasti, toisella kerralla maalasin katon lattialta käsin jatkovarrella. Varrella maalatessa on helpompi huomata mahdolliset virheet ja korjata ne välittömästi.

Tässä kuvasarjassa on makuuhuoneen kattopaneelit maalattu ensin yhden ja sitten seuraavana päivänä toisen kerran. Ero peittävyydessä on huomattava.

Osmo Color puuvaha valkoinen, MindyJBlog

Värikokeiluja

Kiinnostuin Osmo Colorin tuotteista niiden ekologisuuden ja runsaan värivalikoiman vuoksi.

Katon maalaukseen käytin valkoista puuvahaa. Lattialle Osmo Colorilla on neljä eri vaihtoehtoa: öljyvaha, värillinen öljyvaha, öljypetsi ja puulipeä. Näistä päädyin kokeilemaan öljypetsiä.  Öljypetsi viimeistellään öljyvahalla ja voit halutessasi lukea lisää petsin käytöstä tästä.

Ostin kaksi eri väriä eli Piki ja Tupakka. Piki on mäntylaudalla erittäin tumma, lähes musta eli omaan makuun liian tumma. Tupakka ei täytä samalla tavalla puunsyitä kuin Piki ja tällä hetkellä mietin sen käyttöä huvilan lattioihin. Vielä en ole ihan varma, mutta tupakka on melkoisen vahvoilla. Päätän sävyn sen jälkeen, kun seinät on käsitelty.

Osmo Color öljypetsi Tupakka ja PikiKirjoitin Väliseinien pystytys huvilalla postauksessa ajatuksesta sävyttää makuuhuoneen seinistä yksi samalla värillä millä huvila on maalattu ulkoa (Karhu). Nyt kuitenkin ajatus on haudattu ja seiniin tulee Osmo Colorin puuvaha Helmi (kuvassa ylin lauta). Jotta väristä tulee läpikuultava puu pohjustetaan värittömällä öljyvahalla.

fullsizeoutput_492-146865201-1537635138702.jpeg

Eteiseen olen miettinyt harmaan väristä Keloa (kuvassa alin lauta) ja mahdollisesti vaaleaa lattiaa. Mutta saa nähdä mikä sinne sitten loppujen lopuksi tulee valittua.

Mielenkiintoinen vaihe on meneillään ja mielenkiinnolla odotan, että värit ovat paikoillaan 😊

Syksyä odottaen,

Minna

IMG_2073

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s