Karkalin luonnonpuisto Lohjalla on poikkeus luonnonpuistojen joukossa, sillä se on avoin yleisölle. Yleensä luonnonpuistot ovat suljettuja yleisöltä, sillä luonnonpuistojen suojelu on tiukempaa kuin kansallispuistojen.
Karkali nature park
The Karkali nature park is one of the finest grove areas in Southern Finland. Its landscape has a unique touch to it in the spring, summer and autumn. The glow of white windflowers in the spring is amazing and the fall colors of the trees during the autumn are radiant (www.visitlohja.fi).
Luonnonpuisto on luonnontilainen
Luonnonpuisto on pyhitetty suojelulle ja tieteelliselle tutkimukselle (voit halutessasi lukea lisää TÄÄLTÄ). Luonnonpuistossa metsät pidetään luonnontilaisina, jotta luonnon muutoksia pystytään seuraamaan ja mm. kaatuneiden puiden annetaan maatua paikoillaan.
Vain muutamassa luonnonpuistossa Karkalin lisäksi on mahdollista kulkea merkittyjä reittejä pitkin. Muita yleisölle avoinna olevia luonnonpuistoja ovat Kevo, Koivusuo, Malla, Paljakka, Salamanperä, Sompi ja Vaskijärvi.
Lohjan luonnosta
Lohja on viimeisten kahden vuoden aikana tullut tutuksi mökkiprojektin puitteissa. Täytyy myöntää, että olen rakastunut Lohjan upeaan luontoon. Luonto on runsas ja monipuolinen suotuisan ilmaston, kalkkipitoisen ja rehevän maaperän sekä pitkän kasvukauden ansiosta.
Karkalissa kasvaa Suomessa harvinaiset jalavalajit, kynä – ja vuorijalava sekä niinipuu eli metsälehmus, josta tehtiin aikoinaan purjelaivan köysiä. Alla olevissa kuvissa ei näitä puita kuitenkaa taida olla…
Upean väriloiston lisäksi näin Karkalissa myös kolme korppia, joista yksi ajoi takaa haukkaa. Valitettavasti kamerassa oli liian lyhyt putki paikoillaan ja kuva linnuista jäi ottamatta. Korppi on Luontoportin mukaan Suomessa runsaslukuinen, mutta itse näin tämän linnun elävänä nyt ensimmäistä kertaa. Ensi kerralla olen varustautunut korpin tapaamiseen paremmin.
Karkalissa on ollut asutusta
Karkalin niemessä on ollut asutusta 1500-luvulta lähtien ja siellä on sijainnut kolme torppaa. Luonnon säilymisen kannalta tärkeää aikaa oli, kun arkkipiispa Gustaf Johanssonilla oli kesänviettopaikka Karkalissa. Asunnoista on jäljellä vähän ja mm. arkkipiispan kesänviettopaikalla on nykyään aukea, jossa sijaitsee pari pöytää eväiden syömistä varten.
Alla olevien kuvien varrella asutusta ei ole ollut, nämä kuvat lähinnä niiden erilaisuuden vuoksi.
Karkalin luontopuolut
Karkalin luonnonpuistoon pääsee tutustumaan joko 2 km:n pitkää Hanski-Hakin luontopolkua tai niemen kärkeen asti kulkevaa 6 km:n polkua pitkin. Lyhyemmän reitin varrella on luontotauluja, jotka kertovat Karkalin luonnon monimuotoisuudesta.
Pidemmän reitin varrella niemen kärjessä on melko vaikea kulkuinen polku (kiviä ja epätasaista maata), joten kannattaa varata hyvät ja tukevat jalkineet mukaan. Hai-saappailla kulku oli melkoisen epävarmaa, en suosittele.
Keväällä tulen ehdottomasti kuvaamaan vuokkojen väriloistoa.
Syksyn tunnelmiin,
Minna ❤️