Onko sisällä kuuma? Säleiköt, rimoitukset ja kaihtimet suojaavat taloa auringolta

Onko sisällä kuuma? Kyllä on!! Asumme nimittäin kesäisin pätsissä, jossa sisälämpötila nousee helposti lähemmäs 40 astetta, mikäli aurinko pääsee porottamaan sisään isoista ikkunoista. Keväisin auringon kanssa tulee toimeen, mutta kesäisin elämä on toisinaan tukalaa kuumuuden vuoksi. Niinpä suunnittelen nyt talon ulkopuolelle säleikön ja rimoituksen lisäämistä lännenpuoleiselle sivulle, johon aurinko porottaa kuumasti koko iltapäivän ja illan.

Olen etsinyt netistä ideoita ja inspiroitunut näkemästäni, sillä erilaisia auringolta suojaavia ratkaisuja on paljon. Ilokseni olen huomannut, että perinteisten markiisien lisäksi nykyään käytetään säleikköjä, rimoitusta ja erilaisia moderneja kaihtimia suojaamaan taloa liialliselta auringon valolta.

Kotini on -76 rakennettu Bungalow-talo

Asumme vuonna -76 rakennetussa Bungalow-talossa, jossa on isot ikkunat sekä etelään että länteen. Talo kylpee valossa keväästä myöhään syksyyn, jonka vuoksi keinovaloa ei valoisana aikana liiemmin tarvita. Isojen ikkunoiden varjopuolena on kuitenkin lämpösäteily, jota aurinko tuottaa etenkin kuumina kesäpäivinä.

Bungalow-talo, Espoo. Aurinkosuojat, rimoitus
Bungalow-talon länsipuoli, jota aurinko lämmittää iltapäivän ja pitkälle iltaan saakka

Auringon valoa ja lämpöä torjutaan verhoilla ja viilentämällä asuntoa. Keväällä ja syksyllä taloa voi viilentää avaamalla ikkunat ja ovet, kesällä viilennys tapahtuu ilmalämpöpumpulla eli käytämme sähköenergiaa viilennykseen.

Viilentäminen sähköllä ei ole paras mahdollinen ratkaisu ihan senkin takia, että sähkön hinta vaihtelee suuresti. Tämän vuoksi olenkin nyt etsinyt ideoita, joilla saisimme auringon lämpösäteilyn mahdollisimman kauas suurista ikkunoista. Seuraavassa Auringonsuojaratkaisut, jotka inspiroivat minua -kappaleessa on muutamia harkitsemisen arvoisia ideoita.

Auringonsuojaratkaisut, jotka inspiroivat minua

Rimoitettu kate

Alla on moderni lisäsiipi, joka poikkeaa täysin vuonna 1863 valmistuneen talon tyylistä (katso kuvat täältä). Pergolan katto ja lännen suuntaan asennettu säleikkö suojaavat liialliselta auringolta.

Olen suunnitellut vastaavanlaisen rimoituksen lisäämistä parvekkeemme lasikaton alle, jotta saamme suojaa auringolta ja tarve jatkuvaan viilentämiseen vähenee. Rimoitus antaa suojaa kesällä kuumimpaan ajankohtaan, jolloin aurinko paistaa korkealla, mutta alhaalta paistavalle auringolle on keksittävä toinen ratkaisu.

Saranalliset paneelit ja kaihtimet

Luin Energiatehokas Koti-sivustoa, jossa kerrottiin seuraavaa:

Kiinteät tai säädettävät ikkunoiden ulkopuolelle asennettavat kaihtimet varjostavat erittäin tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle. Tehokkain suoja saadaan, kun ikkunan ulkopuolelle asennettua kaihdinta ohjataan sähköisesti ja automatiikan avulla.

Yllä olevissa kuvissa on kaksi saranallista aurinkosuojaa, joista toinen taittuu pysty- ja toinen vaakatasossa. Kyseiset ratkaisut vaativat paljon tilaa ympärilleen, joten omalle parvekkeelle ne eivät valitettavasti mahdu. Siitä huolimatta Loblolly-talon alaslaskeutuvat kaihtimet ovat todella ihanat❤️.

Rullaverhot voivat sijaita myös talon ulkopuolella

Säleiköt

Alhaalla paistavan auringon torjumiseen pystysuora säleikkö on hyvä ratkaisu. Kiinteät säleiköt ovat erinomaisia paikoissa, joissa tarvitaan myös näkösuojaa. Liukuvat säleiköt sitä vastoin on siirrettävissä juuri siihen kohtaa, missä eniten tarvitaan suojaa.

Alhaalla olevista kuvista minua kiinnostaa eniten ylhäällä oikealla olevan kuvan mukaiset liukuvat säleiköt, joita voidaan siirtää tarpeen mukaan paikasta toiseen. Itse asiassa ennen kuin aloin etsiä netistä auringonsuojaratkaisuja, olin miettinyt vastaavanlaisia liikuteltavia säleikköjä ikkunoiden eteen ja hämmästyin, kun huomasin omaa ajatustani jo toteutettavan laajasti (ainakin netissä siltä näyttää).

Keväällä on tarkoitus aloittaa parvekkeen katon rimoitus. Postauksia on odotettavissa, kun projekti etenee suunnitteluvaiheesta toteutukseen.

Toivottavasti postaukseni inspiroi sinua ja sait uusia ideoita aurinkosuojaukseen!

Kevättä odottaen, Minna

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s