Kuka päättää?

_MG_8792_edited-1Tyttäreni tuli eilen kotiin harjoituksista pyhää vihaa puhkuen: Mä teen valituksen!  Jahas, no mistä sä sitten valitat? Treeneistä!! Mä en enää jaksa näitä yksitokkoisia treenejä.

Nuorten kilpauimareiden menestystä ja lopettamisen taustoja on tutkittu Miia Malvelan pro gradu-tutkielmassa vuodelta 2003. Urheilumenestyksen taustalla ovat usein kannustavat vanhemmat, hyvä valmentaja ja valmennus sekä luonnollisesti urheilijan into lajiaan kohtaan. Myös urheilijan psyykkisillä ja fyysisillä ominaisuuksilla sekä olosuhteilla on merkitystä menestymisen kannalta. Lopettamisen taustalla on kiinnostuksen kohteen vaihtuminen: aikaa halutaan käyttää muihinkin asioihin elämässä. Lisäksi olosuhteet tai valmennus ovat voineet olla urheilijan mielestä huonoja.

Uimarin motivaatio ja into pitää löytyä sisältä, jolloin tärkeitä kysymyksiä ovat: miksi uin? mitä uinti antaa minulle? mikä uinnissa tuo energiaa? mikä tuo iloa ja mikä vie eteenpäin? Nyt tuntuu siltä, että nuorilta uimareilta on tie hukassa, sillä pitkään ryhmää valmentanut valmentaja lopetti kesällä ja tilalle tuli sekä uimareille että vanhemmille tuntematon valmentaja. Mikä ihme tyyppi se on? Mitkä sen meriitit ovat? Osaako se valmentaa? Voiko siihen luottaa? On todella ikävä huomata, että uintiryhmässä motivaatio on laskenut ja lahjakkaat uimarit tuntevat, että heidän näkemyksiään ei enää oteta huomioon. Uimarini mukaan uusi valmentaja ei kuuntele, keskustele eikä motivoi. Lisäksi uimarit asettavat itselleen erilaisia tavoitteita kuin valmentaja. Kuka tällöin päättää?

Ollaan siis tyypillisessä muutostilanteessa, jossa vanha tuttu korvataan uudella ja vieraalla. Muutostilanteessa johtajalta/esimieheltä/valmentajalta odotetaan intensiivistä läsnäoloa, kuuntelemisen jaloa taitoa, perusteluja, perusteluja ja vielä kerran perusteluja. Muutos täytyy tehdä yhteiseksi, ja se onnistuu vain ja ainostaan ottamalla ihmiset mukaan aidosti, kutsumalla heidät mukaan. Uintiryhmässä valmentajan siis pitäisi kuunnella uimareitaan, kertoa valmennusmetodeistaan, perustella tehtyjä harjoituksia, kysyä ja hyväksyä, mitä uimari itse haluaa saavuttaa. Eihän kukaan uimareista ui vanhemmilleen, koululle tai valmentajalleen, vaan itselleen! Jotta jaksaa jatkaa, tällöin motivaation tulee olla kunnossa ja into uintiin palava.

Itseäni tilanne harmittaa todella paljon.  Toivon, että asiat saadaan kuntoon ja nuoret lupaavat uimarit näkevät itsensä vielä tulevaisuudessakin uinnin parissa.

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s