Puutarhasuunnitelma uima-altaalla

Olin eilen Nöykkiöstä ostamani talon kuntotarkastuksessa. Taloa ostaessani mietin puutarhaa ja mitä mahdollisuuksia tontti antaa, sillä nyt se on luonnontilassa. Tontin itäpuolella kasvaa metsä, etelälaidalla on yksi iso mänty, pusikkoa ja naapurin raja, länsipuolella ränsistynyt pääpiha, jossa keskellä pihaa naapurin rajalla yksi koivu ja kataja sekä tien vieressä rykelmä mäntyjä muutaman koivun kera.

Koska perheeseeni kuuluu kaksi kilpauimaria, pihaa sunnitellessani päätin rakentaa pihalle uima-altaan. Päätös on todella merkittävä, sillä pihasuunnitelma rakentuu nyt altaan ympärille. Uima-allas vaatii nimittäin avaraa tilaa ympärilleen (kuvassa oleva allas on 9.5 x 3.4 metriä).

Dia 1

Oheisessa kuvassa on nyt alustava suunnitelma siitä, mihin uima-allas sijoittuu pihassa. Suunnitelmiin voi vielä tulla muutos, sillä talon länsipuolella on laakea kivi, joka pääasiassa on naapurin puolella, mutta tulee myös omalle tontille.

Allasvaihtoehdot

Allasvaihtoehtoja on paljon ja altaan voi upottaa maahan tai asentaa maan pinnalle. Altaan runko voidaan tehdä harkoista, puusta, teräksestä, alumiinista, lasikuidusta. Allas vaatii yleensä tilaa vähintään 20–100 neliötä riippuen altaan koosta. Uima-allas kannattaa sijoittaa mahdollisimman avoimeen paikkaan, sillä jos altaan ympärillä on paljon puita, allasta joutuu puhdistamaan lehdistä tai neulasista, tosin roskaantumista voi estää allaskatteella.

Teräs vai lasikuitu

Kävin puutarhamessuilla tutustumassa siellä olleisiin allastoimittajiin, joita paikan päällä oli ainoastaan kaksi: Uimarit ja PoolSpa.

PoolSpalla on sekä teräs- että laskikuitualtaita. Edustajan mukaan teräsaltaita saa muutamalla tuhannella eurolla, mutta lasikuitualtaat maksavat 8 000 – 17 000 euron välillä riippuen altaan koosta. PoolSpan lasikuitualtaat valmistetaan Pietarsaaressa ja altaita on viittä eri pituutta 5.5, 6.5, 7.5, 8.5 ja 9.5 metriä, altaiden leveys on 3.4 m ja syvyys 1.5 metriä. Altaisiin on mahdollista asentaa vastavirtalaite ja lämmitys, jolloin hinta luonnollisesti on korkeampi. Lämmityksen avulla allasta voi käyttää huhtikuusta – lokakuuhun. Lisäksi altaaseen saa lisävarusteena integroidun tekniikkalaatikon, johon on sijoitettu altaan toimintalaitteet.

Uima-altaan rakentaminen

Uima-altaan rakentamisessa pohjatyöt on tehtävä kunnolla. Joissakin altaissa on tukeva, itsekantava runko, mutta esimerkiksi osa maahan upotettavista altaista vaatii valetun pohjan tai tukimuurin. Perustukset suunnitellaankin aina jokaisen pihan ja uima-altaan mukaan. Perusperiaate on, että pohjan pitää olla tasainen, routimaton ja vettä läpäisevä. Allasta vasten ei saa tulla kiviä. Lisäksi pihan salaojitusten ja sadevesiviemäröinnin on oltava kunnossa, jotta ei tule ongelmia allasta tyhjennettäessä.

Ideoita uima-altaista löydät Kymmenen upeaa uima-allasta postauksestani.

Tsemppiä altaan etsimiseen ja ympäristön suunnitteluun!

t. Minna

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s