Pergola – kymmenen upeaa modernia pergolaa

Pergola antaa suojaa sekä sateisella että aurinkoisella ilmalla ja lisää mahdollisuuksia oleilla ulkona säällä kuin säällä. Moderni pergola ja sellaisen rakentaminen oli mielessä, kun ostin Bungalow-talon Espoosta. Ideointia varten tallensin muistiin 10 upeaa modernia pergolaa, jotka ovat esillä nyt tässä postauksesa. Oma pergola suunniteltiin Bungalow-taloon sopivaksi eli mitat, korkeus ja väritys otettiin talosta. Terassin lattiaksi valikoitui Siperian lehtikuusi, koska se on helppohoitoinen ja harmaantuu kauniisti UV-valon vaikutuksesta.

Upea ja moderni pergola

Moderni pergola – suunnittelu

Pergolan suunnitteluvaiheessa kannattaa olla yhteydessä kunnan rakennusviranomaisiin tarvittavien lupien selvittämiseksi. Rakennus- ja maankäyttölaki sekä asetus määräävät millaiset luvat piharakenteille tarvitaan. Lisäksi tarvitaan naapurin suostumus, jos pergola rakennetaan lähelle tontin rajaa.

Oman pihan suunnitelman tein power point-ohjelmalla. Olen lisännyt diaan kopion asemapiirroksesta ja piirtänyt kuvan päälle suunnitelman. Suunnitelman tekovaiheessa ajatuksena oli uima-altaan rakentaminen terassin yhteyteen. Mutta suunnitelmat muuttuivat maasiirtotyön alettua, kun kävi ilmi, että tontti on kalliopohjainen ja uima-allasta varten olisi tarvittu kallion räjäyttäminen. Uima-allas jäi siis rakentamatta ja lisäksi naapuri ei antanut lupaa terassin rakentamisesta rajalle, joten senkin suhteen suunnitelma muuttui.

Voit lukea Pergolan rakentaminen Bungalow-taloon -artikkelistani, miten terassi ja pergola rakennettiin pihallemme. Pergolan ja terassin rakentaminen annettiin ammattilaisen tehtäväksi, sillä työ vaatii ammattitaitoa ja vaikka kaikkea on tullut tehtyä, tämä urakka oli liian vaativa.

Pihasuunnitelma

Pergola ja terassi – koko

Terassilla vietetään yleensä paljon aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Terassilla valmistetaan ruokaa, syödään ja otetaan aurinkoa. Terassista kannattaakin tehdä mahdollisimman suuri, jotta ruokailupöytä ja tuolit sekä muut kalusteet, kuten grilli ja mahdollisesti jopa kesäkeittiö, mahtuvat hyvin terassille ja lisäksi jää tilaa liikkumiselle.

Terassi kannattaa sijoittaa pihalle siten, että sen käyttö on mahdollisimman helppoa. Jos terassi on suunniteltu ruokailuun,  yhteys keittiöön on oltava hyvä. Mikäli terassi on olohuoneen jatkeena, on luonnollista sijoittaa terassi olohuoneen läheisyyteen. Toivottavaa on myös, että talossa on useampi ovi, jotta terassin rakentamiselle on enemmän vaihtoehtoja.

Rakensimme oman terassimme kiinni talon länsipuolelle kiinni taloon, jolloin sinne kulkeminen on helppoa. Terassin toiseen reunaan rakennettiin pergola, jonka korkeus korkeimmillaan on 2,6 m, leveys on 7,5 m ja syvyys 3,2 m. Terassille on suora yhteys alakerrasta ja saunasta.

Tässä kuva omasta pergolastamme, joka valmistui 2015. Pergola on suunniteltu siten, että siinä on hyvin tilaa isolle ruokapöydälle, jonka ääreen mahtuu hyvin syömään isompikin määrä ihmisiä. Lisäksi grilli on lasikatteen suojassa pergolan toisessa päädyssä.

Upea moderni pergola

Terassi – lattiamateriaalin valinta

Terassin lattian korkeus on oltava selvillä kun terassia aletaan rakentaa, jotta kynnyksistä saadaan käytännölliset. Lattia voidaan tehdä kivestä tai puusta.

Painekyllästetty eli kestopuu

Suosituin terassi lattia suomalaisessa piharakentamisessa on painekyllästetty puu eli kestopuu, joka sopii hyvän lahonkestonsa ansiosta erinomaisesti kaikenlaisiin ulkorakenteisiin. Kestopuuta on saatavilla ruskeaa ja vihreää lautaa, nykyään myös harmaana. Kestopuulautaa on myynnissä sekä sileänä että uritettuna.

Kompsiittilauta

Kestopuun lisäksi suosittu materiaali on komposiittilauta, jonka pääraaka-aineena ovat lämpöpuun valmistuksessa sivutuotteena syntyvä sahanpuru ja muovipolymeerit. Lämpöpuukomposiitti kestää sään vaihteluita, sillä sen sisältämä lämpöpuu on luontaisesti sään- ja lahonkestävä materiaali.

Sipearian lehtikuusi ja lämpökäsitelty puu

Oman terassin lattia on tehty Siperian lehtikuusesta, joka harmaantuu auringon UV-säteilyn ansiosta. Terassi on helppohoitoinen, sillä sitä ei käsitellä muuten kuin pesemällä. Mikäli lehtikuusi halutaan säilyvän vaaleana, se on käsiteltävä. Lisäksi terassi voidaan tehdä myös ekologisesta lämpökäsitellystä puusta.

Terassiin tarvittavan lautojen määrä voi helposti laskea esim. terassi laskurilla.

Pergola – lasikate ja valaistus

Jotta pergolasta saa kaiken hyödyn irti, pergolan kattoon asennettiin lasi suojaamaan sateelta. Lasi on 8 mm:n karkaistua lasia ja se tilattiin Lumonilta. Varjoa voi lisätä köynnöskasveilla, kuten kärhöillä tai villiviinillä. Pimeitä iltoja varten pergolaan asennettiin lisäksi öljylamput, joista olen kirjoittanut Valoa pimeään postauksen.

Tieltä on suora näköyhteys ruokapöytään, jonka vuoksi pergolaan hankittiin betonista valmistetut kukkapöydät suojaa antamaan.

Näkösuoja pergolaan

Olen erittäin tyytyväinen rakennusprojektiin, pergola ja terassi ovat suosittuja paikkoja kesällä. Olemme viettäneet siellä paljon aikaa ja riittävän suuri ruokapöytä mahdollistaa isonkin joukon yhtäaikaisen ruokailun.

Kymmenen upeaa modernia pergolaa

Inspiraation lähteeksi olen koonnut blogiini oheiset kymmenen upeaa pergolaa, joista voi saada hyviä vinkkejä omaan pergolaansa. Kuvat eivät ole omiani, vaan kopioitu erinäisistä nettisivuistoista.

Upea moderni pergola
Adrienne Haynes upea moderni pergola
upea moderni pergola
moderni upea pergola
Moderni koti uima-allas ja terassi
Ultra moderni upea pergolaa
Upea moderni pergola Abu Dabhi
Upea moderni pergolaa valaistus
Kivestä rakennettu upea moderni pergolaa
Pieni ja moderni pergola

Suunnittelu on kivaa, itse toteutus vieläkin kivempaa. Onnea projektiisi!

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s