Alppiruusumetsä

Olen aina uneksinut alppiruusumetsästä, jossa alppiruusuja olisi usean värisiä, kokoisia ja eri aikaan kukkivia. Nöykkiön talon nähdessäni ajatus alppiruusumestästä heräsi, sillä talon takana itäpuolella on mäntymetsä, jossa kasvaa muutama kuusi. Ihanteellinen siis alppiruusumetsän kasvattamiseen.

_MG_2077

Ensimmäiset alppiruusut istutin metsän reunaan 2014 ja sen jälkeen niitä on tullut istutettua pari tainta vuodessa. Talon länsipuolella ollut valtavankokoinen alppiruusu on nyt siirretty kuvassa näkyvän kukkamaan reunaan (alppiruusu näkyy siinä ison männyn vieressä) ja peloistani huolimatta se lähti erittäin hyvin kasvamaan.

2015-2016 talvi verotti osan alppiruusuista ja valitettavasti pari tainta kuoli. Lisäksi jouduin leikkaamaan melkoisen monesta kuolleita oksia. Keväällä 2016 alppiruusut eivät kukkineet lainkaan.

img_0512

Viime syksynä olin jo viisaampi ja keräsin kaikki männynneulaset alppiruusujen juurille antamaan suojaa talven tuhoja vastaan. Lisäksi lannoitin ne alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella ja nyt niissä on kaikissa erittäin paljon nuppuja. Toivon todellakin, että ne selvivät hyvin tästä talvesta ja kukkivat rehevästi ensi keväänä.

Tässä muutama mallikuva unelmieni alppiruusumetsästä (kuvat eivät ole omiani).

Vinkit alppiruusun kasvatukseen

Taimi istutetaan siten, että 1 cm juuripaakusta jää näkyviin maan pinnan yläpuolelle. Kasvi kastellaaan ja juuripaakun näkyvä osa peitetään kuorikkeella, neulasilla tai metsämaalla. Jatkossa kastelu kerran viikossa 10-15 l/kasvi, ellei sada.

Suurikasvuiset alppiruusut vaativat 45-50 cm syvän  ja 100 cm halkaisijaltaan olevan istutusalueen, pienikasvuiset pienemmän. Suurikasvuisille alppiruusuille istutusväli on 150-200 cm ja pienille 60-100 cm. Taimet voi myös aluksi istuttaa lähekkäin, jotta istutus näyttäisi paremmalta, myöhemmin istutusta voidaan harventaa.

Alppiruusujen kasvualusta katetaan kasvien alta kerroksella kaarnaa, neulasia, saniaisenlehtiä jne. Kate auttaa rikkaruohojen torjunnassa, pitää maan lämpötilan ja kosteuden tasaisena, lannoittaa ja estää roudan pääsyn kovin syvälle. Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat poistetaan, mikä jouduttaa uusien versojen kehitystä ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa, kun kasvin voimia ei kulu siementen tekemiseen.

Ohessa on lajeja omaan metsääni. Kuvia klikkaamalla näkee lajikkeen. Nämä kasvit ovat myynnissä Kauppilan puutarhassa.

Alppiruusujen alle voidaan istuttaa maanpeittokasveja, mutta niistä sitten lisää seuraavassa postauksessa.

terveiset

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s