Unelmissa uusi sohva? Lue vinkit sohvan valintaan

Uusi sohva, jossa sohvan väri, koko ja tyyli sopivat huoneen tunnelmaan, on etsimisen arvoinen. Sohvan käytettävyyttä lisää irrotettavissa oleva verhoilu, jolloin sohva on helpompi pitää puhtaana. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota

1. Sohva – koko

Sohvan koko vaikuttaa sohvan käytettävyyteen ja myös huoneen ilmeeseen. Sohva on yksi kodin tärkeimmistä ja kalleimmista kalusteista ja sillä vietetään useimmiten paljon aikaa, siksi se on kalusteista se johon kannattaa eniten panostaa.

Vepslainen-Adele-sohva väri koko tyyli verhoilu

Suuressa tilassa kalusteet pääsevät oikeuksiinsa luonnostaan, mutta silloin kannattaa huomioida, että kalusteiden koko on riittävän suuri. Pienet kalusteet näyttävät suuressa tilassa sirokokoisina nukkekotimaisilta ja se voi järkyttää tilan tasapainoa.

Jos sisustettavana on iso olohuone, silloin sohvan seuraksi kannattaa hankkia myös muita massiivisia kalusteita ja valaisimia!

Moderni olohuone sohva väri koko tyyli verhoilu

2. Sohva – sijoittaminen huoneeseen

Ensimmäinen vaihe sohvan sijoittamisessa on analysoida sohvan funktio. Katsotaanko sohvalla televisiota löhöillen vai käytetäänkö sohvaa seurusteluun ystävien kanssa. Television katsomiseen soveltuu erinomaisesti esimerkiksi divaanisohva.

Seurustelua varten sohvaryhmä kannattaa sijoittaa sohvapöydän ympärille. Lisäksi on hyvä miettiä muunneltavuus tilassa joko sijoittelun tai rekvisiitan avulla. Onko huoneessa mahdollista muuttaa järjestystä vuosien varrella tai ainakin muokata sohvan ulkonäköä tyynyjen ja muun rekvisiitan avulla. Hyvä sohva hankitaan pitkäksi aikaa, tällöin muunneltavuus on hyvä juttu.

Ohessa on suunnitelmani mökille, jossa käytössä on yksi huone keittiölle sekä olo- että ruokatilalle.

Lue blogistani lisää mitä suunnitelma sisältää.

3. Sohva – malli

Seuraava vaihe on päättää sohvan malli. Valitsetko suoran, kulma-, moduuli-, divaani- vai vuodesohvan? Ohessa on esimerkkejä erilaisista sohvista:

Suora sohva

Suora sohva on erittäin käyttökelpoinen kapeassa tilassa ja sohvaryhmässä. Luultavasti suora sohva on yleisin sohvamalli suomalaisissa kodeissa.

Hankin suoran sohvan mökille, sillä tilaan ei sovi muunlaista sohvaa, kuten yllä olevassa kuvassa näkyy. Sohva on 60-luvulta ja koska se oli erittäin huonossa kunnossa, aloitin sen kunnostuksen. Ohessa lista postauksistani sohvan kunnostukseen liittyen:

Nahkasohva 60-luvulta
Satulavöiden asennus 60-luvun sohvaan
Jouset ovat sohvan selkäranka
Nahan ompeleminen sohvaan

Suora sohvamalli sohva väri koko tyyli verhoilu

Kulmasohva

Kuten sohvan nimestä käy ilmi, sohvassa on kulma. Sohvan voi sijoittaa huoneessa olevaan kulmaan tai myös rajaamaan oleskeluun tarkoitettu alue. Kulmasohva ei ole muunneltavissa, kuten moduuli- tai divaanisohva.

moduulisohva divaanisohva sohva väri koko tyyli verhoilu

Moduulisohva, divaanisohva

Moduulisohva rakennetaan moduuleista ja on siis muunneltavissa. Divaanisohva on muuten kuin moduulisohva, mutta siinä on divaani.

morellia sohva sohva väri koko tyyli verhoilu divaanisohva

Vuodesohva

Vuodesohva on nimensä mukaisesti sohva, jonka sisustassa on avattavissa oleva vuode.

Vuodesohva sohva väri koko tyyli verhoilu

4. Sohva – verhoilu

Verhoiluun vaikuttaa millaisessa perheessä ja käytössä sohva tulee olemaan. Verhoiluvaihtoehtoja on todella paljon, oikealla verhoiluvalinnalla ja hoidolla sohva kestää pidempään kauniina.

Huonekalukankaita on luonnonkuituisia (puuvilla, pellava, villa, silkki jne.), tekokuituisia (viskoosi, polyesteri) ja molempien sekoitteita. Suosittu sekoite on esim. polyesteri/puuvilla, koska siinä yhdistyvät positiiviset puuvillan ominaisuudet (hyvä kosteuden sisällyttäminen ja mukava ote) sekä polyesterin ominaisuudet (kestävyys, hankauskestävyys, kuosissa pysyväisyys) hyvien käyttötarkoituksien kanssa.

Yleisesti ottaen tekokuituiset huonekalukankaat ovat kestävempiä ja enimmäkseen luonnonkuituiset huonekalukankaat ovat iholla miellyttävempiä. Myös valmistusmenetelmä vaikuttaa metritavaran ominaisuuksiin. Huonekalukankaita on tarjolla kudoksena, neuloksena tai mikrokuituvillana, joista kudos sopii joustavuutensa vuoksi pyöreiden muotojen työstämiseen.

 5. Sohva – tyyli

Sohvan tyyli on sovitettava kodin tyyliin. Oletko romantiikan rakastaja, klassiseen tai moderniin mieltynyt, hurahtanut kukkakuvioihin tai puhtaaseen valkoiseen, ehkä pidät kontrasteista ja mustasta, vaikuttaa siihen minkä tyylinen sohva sopii kotiisi. Tyylejä on paljon, mutta niin on myös sohvia. Ja kaiken ei aina tarvitse olla uutta eli kirppareilta voi tehdä upeita löyt öjä, varsinkin jos kotiinsa haluaa ns. retroa tyyliä.

Itse pidän pohjoismaisesta modernismista, josta on Avotakan julkaisema.  Englannin kielestä suomennettu kirja ”Pohjoismainen modernismi” kertoo, miten skandinaavinen tyyli on kehittynyt. Se esittelee keskeisimmät suunnittelijat ja heidän työnsä. Runsaasti kuvitettu kirja esittelee myös koteja. Suomalaisista mukana on mm. Eero Aarnion ja Antti ja Vuokko Nurmesniemen kodit. Kirjan voi hyvässä lykyssä löytää muutamalla eurolla Nihtisillan Kierrätyskeskusta, jossa on yllättävän paljon sisustuskirjoja myynnissä.

6. Sohva – väri

Käyttämällä lämpimiä värejä tilasta tehdään kutsuva, intiimi, kodikas ja lämpöinen – viileillä väreillä taas luodaan ilmavaa ja avaraa jopa kylmän tuntuista tilaa.

Suomalaiset luovat harmonisia sisustuksia tavallisimmin yhdistelemällä luonnonmateriaaleja ja ns. neutraaleja värejä, mustaa, valkoista, harmaata ja ruskean eri sävyjä. Postauksessani neljä vinkkiä väreillä sisustamiseen.

Punainen on väreistä eniten ruokahalua kiihottava – onhan se värinä mansikoissa, tomaateissa, paprikassa, omenoissa – ja siksi paljon käytetty ravintoloiden ja ruokasalien sisustuksissa. Punainen väri myös herättää huomiota ja on värinä intohimoinen ja kutsuva.

Keltainen on auringon väri ja siis täynnä lämpöä ja energiaa. Keltaisen ja valkoisen yhdistelmä on hyvä ajatus esimerkiksi aamiaistilassa herättämässä uneliaita ja antamassa potkua uuteen päivään.

Sininen on harmoninen ja aika viileä väri. Se on kuitenkin kautta maailman väri, jonka ihmiset useimmin mainitsevat lempiväriksensä – johtuneeko taivaan väristä, veden sinestä ja Suomessa tietysti myös sinirististä. Sininen sopii hyvin tuomaan viileää raikkautta tiloihin, jotka paahtuvat auringonpaisteessa.

Oranssi on huomiota herättävä ja hyvin voimakas ja lämmittävä väri. Jos ei halua maalata seiniä/seinää oranssiksi, niin esimerkiksi tyynyissä, verhoissa ja matoissa oranssi tuo mukavasti maustetta ja lämpöä muuten neutraaliin ympäristöön. Oranssi on elinvoiman väri, josta olen kirjoittanut Elinvoiman väri – oranssi sisustuksessa.

Vihreä on luonnon oma hermolääke ja väreistä kaikkein rauhoittavin. Vihreän eri sävyjä (erityisesti oliivinvihreää ja erilaisia ”yrttimäisiä” vihreitä) käytettiin ennen paljon olohuoneissa, kirjastoissa ja työhuoneissa. Vihreällä saa luotua myös hyvin eloisia ja virkistäviä tunnelmia, joista voit lukea postauksessani Elämän väri – vihreä sisustuksessa.

Violetti on kuninkaallinen väri, vaikuttava ja vähän dramaattinen. Aksenttiseinässä eri sävyiset violetit toimivat mainiosti, etenkin kun halutaan luoda arvokasta tai meditoivaa tunnelmaa.

Yhteenvetona hyvän sohvan tunnusmerkit

 Hyvä sohva painaa aika paljon, sillä sen rakenne on täyspuuta, vaneria ja metallia.

Verhoilu

Yleensä sohva räätälöidään asiakkaalle, jolloin verhoilu on valittavissa sisustuksen ja käytön mukaan. Sohvassa verhoilu on irroitettavissa, myös rungon verhoilu. Toki haluttaessa räätälöityyn sohvaan voidaan valita myös kiinteä verhoilu ja joskus joissakin malleissa rakenteen takia verhoilu on kiinteä. Myös runko on pohjaverhoiltu, suojaamaan rakennetta pölyltä.

Jousitus

Useimmissa sohvissa on non-sag-jousitus eli spiraalisti vaakatasossa kulkeva jousitus. Sen tukevuus ja jäykkyys vaikuttavat hyvin paljon sohvan käyttöikään.

Tyynyt

Tyynyjen rakenne on ehkä tärkein asia sohvassa. Huokean sohvan erottaa ensimmäiseksi vaahtomuovipatjan näköisistä kantikkaista tyynyistä. Laadukkaassa sohvassa sisätyyny muodostuu aina erilaisista ainevahvuuksista ja materiaaleista. Sisätyynyt eivät saa olla liian kevyet ja pehmeät, muuten ne painuvat kasaan hyvin nopeasti. Parhaissa sohvissa tyynyt ovat pöyhittävissä uudelleen kuohkeiksi, eivätkä tyynyt näytä kantikkailta palikoilta. Hyvä istuintyyny on painava.

Sohva asiakkaan toiveiden mukaisesti

Tilaustyönä tehtävään sohvaan saa itse valita koon, verhoilun ja jalat. Tällöin saa juuri itselleen sopivan kalusteen. Laadukkaissa sohvissa suunnitteluun on panostettu. Sohva on visuaalisesti kaunis ja toimiva. Sitä voi katsella joka kulmasta ja muotoilu toimii. Edullisissa sohvissa törmää usein juuri tähän seikkaan, sohva näyttää massiiviselta ja esimerkiksi selkätyynyjen korkeus suhteessa istuintyynyyn on hassu tai sivunäkymä on liian pysty.

2 kommenttia artikkeliin ”Unelmissa uusi sohva? Lue vinkit sohvan valintaan

  1. Heips. :) Minä haluaisin vain kysyä, että mistä tuo keltainen sohva oikein on ostettu ja onko sellaisia vielä myytävänä jossakin?

    Tykkää

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s