Viisi vinkkiä Comon matkaan

Pohjois-Italiassa sijaitseva Lago di Como on Italian kolmanneksi suurin järvi Gardan ja Maggioren jälkeen. Como -järvi on tunnettu kauniista pienistä kaupungeistaan, jylhistä järveä ympäröivistä Alpeista ja kauniista villoistaan, joista moni on milanolaisten rikkaiden sukujen rakennuttamia. Comon suosio on lisääntynyt entisestään sen jälkeen, kun Gorge Clooney osti vuonna 2001 Villa Oleandran Lagliosta.

lake-como

1. Milanosta Comolle, miten?

Como-järvelle pääsee Milanosta suhteellisen helposti junalla, mutta kannattaa olla kärsivällinen. Ensin nimittäin pitää päästä lentokentältä junalla Milanon keskusrautatieasemalle ja sen jälkeen löytää joko lipputiski tai automaatti lippujen ostamiseen Comolle menevään junaan.

Lippujen hintoja ja aikatauluja voi katsella italiaksi tai englanniksi Trenitalian sivuilta. Henkilöjunat kulkevat säännöllisesti, yleensä kerran puolessa tunnissa tai joka tunti. Lippu pitää aina leimata laitteessa ennen junaan nousua. En tiennyt tätä ja konduktööri näytti suhteellisen vihaiselta. Onneksi osasimme olla sen verran ymmärtämättömiä ja suomalaisia, että hän armollisesti (närkästyneenä) leimasi lippumme.

Vuodesta 2016 lähtien henkilöjunaliput ovat voimassa vain yhden päivän ja lippu on voimassa neljä tuntia leimauksesta. Matka kestää junasta riippuen 40-50 minuuttia, joten myös päiväretki Milanosta Comolle onnistuu.

P.S. Matka Lennosta lentokentälle taksilla maksoi 150 euroa ja matka kesti 40 minuuttia. Tulomatkan teimme junilla ja lautoilla. Matka kesti 2,5 tuntia ja maksoi parikymppiä vähemmän neljältä ihmiseltä. 

2. Comolla on helppo liikkua

Comolla pääsee helposti kulkemaan ilman omaa autoa, sillä lauttoja kulkee ympäri järveä koko päivän. Comosta ja Leccosta lähtevät lautat pysähtyvät matkan varrella useisiin kyliin. Lauttoja on kahdenlaisia, joista toinen on ns. Speed boat. Speed boat on hinnaltaan hieman kalliimpi kuin normaali lautta ja se pysähtyy vain suuremmissa kylissä, kun taas hitaammat pysähtyvät useissa kylissä. Aikataulut ja muuta infoa lautasta löydät täältä.

Lippujen hinnat tavallisella lautalla riippuvat matkan pituudesta ollen noin 10 euron luokkaa. Speed boatilla hinta on 2-3 euroa kalliimpi. Liput ostetaan ennen lautalle nousua laiturilla olevasta lippumyymälästä.

Comolla on paljon pyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä. Kadut ovat kapeat ja jalkaisin kulkien joutuu usein kulkemaan kapealla kaistaleella tien reunassa. Mutta vaikka italialaiset ajavat lujaa kaikenlaisilla menovehkeillä, uskaltaa kuitenkin tien reunassa kävellä. Myös linja-autolla on helppo liikkua paikasta toiseen.

_MG_0316 copy

_MG_0217 copy

_MG_0311_MG_0354 copy

3. Keski-järvellä on eniten nähtävää

Keskellä Como-järveä kulkee Servizio navetta in centro Lago, jolla kulkeva lautta lähtee Bellanosta ja kiertää suosittujen Mennagion, Varennan, Tremezzon ja Bellagion kautta Lennoon. Matkan varrella voi myös jäädä pois Villa Carlotan laiturissa. Koko päivän voimassa oleva lippu maksaa 15 euroa ja lautalta voi poistua missä tahansa reitin varrella olevassa satamassa ja hypätä taas takaisin lauttaan.

Lenno

Asuimme kesällä 2016 Lennossa. Lenno on pieni Rooman valtakunnan aikainen kaupunki Como-järven länsirannalla. Pieniä kujia kulkiessa voi kuvitella miten ratsut ja ihmiset ovat kulkeneet kapeita mukulakivisiä kujia pitkin. Vanha historia jatkuu kauniissa Villa del Balbianellossa, jota ympäröi upea puutarha. Villa del Balbianellosta on kuvia ja kertomus luettavissa täällä.

Lenno on pieni, mutta siellä on kivoja ravintoloita ja erittäin suosittu pieni jäätelötehdas La Fabbrica del Gelato. Jäätelöbaarin oven takana oli aamuisin jono! Illalla jäätelöbaari oli avoinna myöhään, joten illallisen jälkeen oli mahdollista ostaa vielä jäätelöä. Ehdoton suosikkini oli pistaasijäätelö.

img_0681img_0682

img_0675

Pakko tämä kuva lennolaisesta Fiiusta on tänne laittaa. Nää pikkuiset autot on vaan niin söpöjä. Kuvasin Roomassa Fiiuja ja niistä löytyy kuvia täällä.

Bellagio

Bellagiota kutsutaan Como-järven helmeksi. Se sijaitsee Como-järven y-haarassa ja on tutustumisen arvoinen. Ensimmäisellä kerralla tulimme Bellagioon lautalla ja toisella kerralla kävelimme San Giovannista Bellagioon. Alla oleva kuva on matkan varrelta ja niemen kärjessä näkyy Bellagio.

Bellagio on rakennettu mäen rinteelle ja niinpä siellä on melko jyrkkiä kujia, joiden varrella on pieniä kauppoja ja butiikkeja. Matkalla ei valitettavasti tullut otettua yhtään kuvaa kujista. Söimme Bellagion sataman vieressä olevassa rantaravintolassa kevyen lounaan ja myös erittäin herkulliset jäätelöannokset.

Varenna

Varenna ja Bellagio kilpailevat turistien suosiosta. Matkaa suunnitellessamme yritimme saada majoituksen Varennasta, mutta valitettavasti jo maaliskuussa kaikki ilmastointia tarjoavat majoituspaikat oli varattu.

Lauttarannasta pääsee kulkemaan kukkien reunustamaa kujaa pitkin Varennan kauniiseen turistien kansoittamaan osaan, jossa voi istuskella veden äärellä nauttien vaikka jäätelöstä tai oluesta.

Valitettavasti Varenna jäi vain tähän yhteen lyhyeen vierailuun eikä kuviakaan tullut otettua tämän enempää. Varennassa on kuitenkin ravintoloita ja kahviloita myös muuallakin kuin rannassa. Matkaoppaan mukaan Varennassa olisi ehdottomasti kannattanut käydä Villa Monasteron puutarhassa.  Poikkesin myös muutamassa kirkossa, mutta ne olivat Rooman kirkkoihin verrattuna hyvin tavallisia enkä ottanut yhtään kuvaa muistoksi.

Menaggio

Mennagio on suosittu paikka aktiivisille lomailijoille, kaupunkina se ei kuitenkaan ollut näkemisen arvoinen. Mennagion läheisyydessä sijaitsee Italian vanhin 18-reikäinen Golf-kenttä. Tässä kuva liilaan hurhataneesta laventelikauppiaasta.

Tremezzo

Kävelimme eräänä melkoisen kuumana päivänä Lennosta Tremezzoon. Matkaa Lennosta Tremezzoon Greenway del Lago di Comoa pitkin kesti kävellen lähes 2,5 tuntia ja kilometrejä kertyi 13.

Tremezzossa on kaunis rantabulevardi, jonka varrella sijaitsee upeita villoja. Taustalla näkyvän portin takana sijaitsee Villa la Quiete, jota ympäröi jykevä aita patsaineen.

Paikallisen kirkon, Chiesa di Lorenzon, edessä oli pienessä altaassa kasa kilpikonnia. Kilpikonnat pyrkivät lämpimään ja niinpä ne kiipeilivät toistensa päällä, ihme etteivät suuremmat hukuttaneet pienempiä kilpikonnia.

Rantabulevardia pitkin pääsi kauniin puiston ympäröimään Villa Charlottaan, joka on rakennettu vuonna 1690. Puistoon on istutettu 799 erilaista kukkaa, pensasta ja puuta. Villaan pääsee myös tutustumaan sisälle, siellä oli muutama patsas ja Villa Charlottasta kertovaa historiaa. Ohessa muutama kuva kauniista puistosta.

4. Comon kaupunki

Comossa asuu 85 000 asukasta. Kesät ovat lämpimiä ja lämpötila kohoaa usein yli +30 asteen, kuten myös reissumme aikana. Oli todella kuuma, mutta vesipullo mukana selvisi hyvin helteestä. Talvella sää on leuto lämpötilojen pysytellessä useimmiten reilusti plussan puolella.

Como-järvi on vuosikymmenien aikana kohottanut suosiotaan ja se on suosittu kansainvälisten julkkisten parissa. Kaupunki on pieni, mutta siellä on riittävästi nähtävää, myös ravintoloita on pizzerioista hyviin ruokaravintoloihin.
_MG_0128

_MG_0146_MG_0417 copy

5. Greenway del lago di Como

Greenway del Lago di Como on miellyttävä kävelyreitti, joka alkaa Colonnosta Argegnon läheltä päättyen Cadennabbiaan. Reitti kulkee pitkin ikivanhaa Via Reginaa pitkin, jonka roomalaiset rakensivat Comosta yli Alppien.

Greenwaytä pitkin kulkien näkee Como-järven erilaisesta näkökulmasta reitin noustessa melkoisen korkealle. Käveltimme reitin kahdessa osassa eli ensin Lennosta Tremezzoon ja seuraavana päivänä Lennosta Colonnoon.

Reitin varrella on paljon nähtävää ja tässä muutamia ehkä kauneimpia yksityiskohtia.

Villa Balbiano on aikoinaan kuulunut Villa del Balbianelloon. Kuulimme Villa del Balbianellossa, että Villa Balbiano on myyty muutama vuosi sitten 30 miljoonalla eurolla venäläiselle 21 vuotiaalle nuorelle naisella. Hotelimme omistaja kertoi, että huvilalle oli haettu lupaa muutostöihin, joiden tavoitteena oli mm. makuuhuoneiden määrän vähentäminen. Italiassa kuitenkin suojellaan vanhoja rakennuksia eikä muutostöihin helposti saa lupaa, kuten ei Villa Balbinonkaan tapauksessa.

img_0129

Lennosta Colonnoon kulkeva reitti on mielenkiintoisempi kuin Lennosta Tremezzoon. Aivan järven rannalla sijaitsee S. Giacomo- kirkko, joka on luultavasti rakennettu 1000 tai 1200 -luvulla. Kirkkoon ei valitettavasti päässyt sisään, mutta oheisesta linkistä voi kurkata, miltä sisällä näyttää.

img_0733

Kirkon rannasta on upea näkymä Isola Comacinalle ja takana näkyville Alpeille. Oikealla rannalla Ossuccio ja niemen kärjessä pilkottaa myös Villa del Balbianello.


Mukulakivistä tehty tie kulki pienien kivestä rakennettujen maalaistalojen ohi. Osassa asuttiin, osa oli hylättyjä. Voi kunpa saisin tällaisen paikan lomakodikseni!

Colonno on pieni kylä, jossa liiemmin ei ollut mitään katsottavaa. Kävelimme takaisinpäin ja päädyimme pieneen venepoukamaan, josta pääsi veneellä Isola Comachinaan. Oheisesta LINKISTÄ pääsee Isola Comachinan virallisille nettisivuille. Oheiset kuvat eivät ole omiani (harmi).

img_0132img_0131img_0130
Tapasimme saarella Libanonista kotoisin olevan miehen tyttärensä kanssa. Mies oli ostanut Colonnosta talon ja vietti kesiään Como-järvellä. Saarelle hän oli tullut veneellään ja tarjoutui heittämään meidät Lennoon!

Matkan varrella samassa niemenkärjessä, jossa on myös Villa del Balbianello, sijaitsee tämä mahtava huvila Villa del Cassinella, jota voi vuorata 90 000 eurolla/viikko. Huhujen mukaan se on englantilaisen sir Richard Bransonin huvila, tosin netissä hän kiistää omistavansa huvilan. Oli miten oli, upeannäköinen paikka.

img_0141

Lennosta Tremezzoon Greenway kulkee noin 100 metrin korkeudessa ja sieltä on upeat näkymät järvelle.

img_0712

Como on erittäin kaunis, mutta suhteellisen kallis paikka. Edullisimmat hyvällä näköalalla olevat majoituspaikat varataan jopa edellisenä vuonna, joten kannattaa ennen matkan varaamista varmistaa majapaikan saatavuus. Löysin lomaamme varten Lennosta Casa Brenna Tossaton, josta vuokrasimme viikoksi kahden makuuhuoneen huoneiston omalla parvekkeella.

foto-casa_0

Vaikka Lenno on Como-järven länsirannalla, ilta-aurinko paistoi parvekkeelle kunnes laskeutui Alppien taakse. Onneksi parvekkeella oli päivävarjo, sillä ilman sen suojaa parvekkeella olo oli melkeinpä mahdotonta.

Järven vesi on likaista ja siinä uimista ei suositella. Comon kylissä on varsin useissa yleisölle avoinna olevia uima-altaita, joissa voi käydä uimassa. Viikon matkan aikana ehti hyvin tutustua ympäristöön lautoilla ja kävellen. Enemmän saisi kuitenkin irti, jos vuokraisi auton. Ehkäpä ensi kerralla auto mukaan ja matka myös Sveitsin suuntaan. Sehän on aivan Como-järven naapurissa!

Toivottavasti vinkkini auttavat lomamatkan suunnittelussa. Buon viaggio!

terveiset

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s