Villa del Balbianello

Villa del Balbianello sijaitsee Italiassa Como-järven rannalla pienessä Lennon kylässä.

Olin viikon pituisella lomalla Lennossa heinäkuussa 2016 ja lumouduin Villa del Balbianellon kauniista puistosta ja upeista järvinäkymistä. Villa on todellakin näkemisen arvoinen ja sen historia on mielenkiintoinen.

Sen alku sijoittuu 1700 -luvulle, jolloin kardinaali Durini hankki Punta di Lavedon -nimisen niemenkärjen Lennon kylästä. Kardinaali rakensi kaksi rakennusta, joissa toisessa sijaitsi musiikkihuone ja toisessa kirjasto.

Rakennuksia yhdistää romanttinen upeilla järvinäkymillä oleva terassi, jota voi nykyään vuokrata 30 minuutiksi 2 000 eurolla. Puiston voi myös vuokrata pidemmäksi aikaa (olisko ollut puoli päivää) ja muistaakseni vuokra oli 50 000 – 60 000 euroa.

IMG_4055Oppaan mukaan seuraavat kaksi vuotta on jo myyty eli jos Villa del Balpianellossa haluaa viettää elämänsä ikimuistoista tapahtumaa, kannattaa paikka varata ajoissa.

Kaikille James Bond ja Star wars-faneille Villa del Balpianellon puistossa on kuvattu James Bond Casino royalen kohtaus, jossa Bond on toipumassa loukkaantumisesta (linkki youtube-videoon). Lisäksi huvilassa on kuvattu osa Star warsin Attack of Clonesista (linkki youtube-videoon).

Takaisin historiaan. Kardinaalin kuoleman jälkeen huvilan peri Luigi Porro Lamberthenghi, joka myi Villa del Balbianellon edelleen Giuseppe Arconati Viscontille. Visconti yhdessä vaimonsa Constazan kanssa teki Villa del PalpBalbianellosta upean kesäsalongin, jossa vierailivat Italian mahtisukuihin kuuluvat kuuluisuudet, kuten Manzoni. Huvila kukoisti aikansa, mutta valitettavasti omistajasuku alkoi pikku hiljaa kuolla pois ja lopulta huvila hylättiin 39 vuodeksi.

Amerikkalainen kenraali, Butler Ames, purjehti 1900-luvun alkupuolella Como-järvellä ja ihastui upeassa paikassa sijaitsevaan Villa del Balpianelloon. Hän päätti hankkia huvilan itselleen. Italiassa huvilan ostaminen on kaikkea muuta kuin helppoa ja kesti kahdeksan vuotta ennen kuin huvila oli hänen. Butler Ames kunnosti huvilan entiseen loistoonsa ja vietti siellä kaiken vapaa-aikansa. Vuonna 1974 Amesin perilliset myivät Villa del Balbianellon milanolaiselle liikemiehelle Guido Monzinolle.

IMG_4013

Monzino oli seikkailija, joka vietti aikansa keräillen antiikkia ympäri maailmaa ja osallistuen mm. napajäätikölle suuntautuneelle tutkimusretkelle. Monzini teki Villa del Balbianelloon ison remontin ja sisusti huvilan 1800- ja 1900-luvulta peräisin olevilla kalusteilla. Huvilan kirjastossa on Monzinin keräämät yli 4000 tutkimusretketkeilyä koskettavaa teosta ja se onkin nykyään laajin vuorikiipeilyä ja naparetkeilyä koskeva kokoelma. Lisäksi huvilassa on laaja kokoelma eri kulttuureista peräisin olevia taide-esineitä, joista osa on jopa yli 5000 vuotta vanhoja.

Mielenkiintoinen yksityiskohta huvilassa on alimassa kerroksessa sijaitseva tupakkahuone, johon Monzini oli hankkinut 1800-luvun ranskalaisesta linnasta peräisin olevat seinäpaneelit. Seinäpaneelien korkeuden vuoksi huvilan lattiaa laskettiin metrin verran louhimalla rakennuksen alla olevaa kiveä. Saattaa arvata, että urakka oli hankala.

Monzini kuoli vuonna 1988 ja lahjoitti testamentissaan Villa del Balbianellon ja tukun rahaa Italian kansallissäätiölle. Testamentissa Villa del Balpianello määrättiin säilytettävän siinä kunnossa kuin se oli Monzinin kuollessa. Huvilaan pääsee tutustumaan oppaan kanssa ja siellä saa kuvata ainoastaan maksusta. Sisätiloista ei tullut siis otettua yhtään kuvaa.

Villa del Balbianello on upea paikka ja suosittelen sitä varauksetta. Buon viaggio!

terveiset

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s