Viisi vinkkiä alppiruusun kasvattamiseen

Alppiruusut sopivat hyvin suomalaiseen puutarhaan, joka on perustettu havumetsään. Alppiruusut eli rhodot viihtyvät happamassa turve-, hiekka- tai moreenimaassa. Niiden viihtymiselle on tärkeää, että maan pintakerros pysyy kuohkeana ja ilmavana.

Aikaisemmin alppiruusut tuotiin Suomeen Hollannista ja kasvien talvenkestävyys vaihteli suuresti. Monivuotisella jalostuksella on saatu kestäviä kotimaisia alppiruusuja. Etelä-Suomen ilmasto sopii kohtuullisen hyvin rhodojen viljelyyn, mutta myös III- ja IV-vyöhykkeillä pärjäävät muutamat lajit.

Ohessa kuva tontin itäpuolella kasvavista rhodoista. Kuvassa näkyvät isot rhodot on länsipuolelta siirretystä valtavankokoisesta rhodosta, joka oli istutettu jo -70-luvulla. Loput on istuettu vuosien 2014 ja 2016 aikana. Alla kaksi kuvaa iosta siirretystä rhodosta.

Rhodot ovat joko aina- tai kesävihantia. Kesävihannat alppiruusut, kuten atsaleat, ovat suhteellisen helppohoitoisia ja viihtyvät aurinkoisella paikalla. Suurilehtiset ainavihannat alppiruusut vaativat oikean kasvupaikan kukkiakseen loistokkaasti.

Viime talvi oli kasvien suhteen rankka ja osa ainavihannista alppiruusuistani kuoli tai palellutti lehtensä. Atsaleat kuolivat kaikki. Alkukevät on yleensä alppiruusuille ongelmallista aikaa, sillä aurinko alkaa lämmittää maan ollessa vielä jäässä. Haihdunta lehtien kautta lisääntyy, mutta kasvi ei saa jäätyneestä maasta korvausta. Seurauksena kasvi saattaa kuivua, näin ilmeisesti kävi osalle kasveistani.
Tässä viisi vinkkiä, jolla saat rhodosi kukoistamaan

1. Istuta rhodo ilmavaan ja kuohkeaan maahan

Istutuskuopan pohjalle voi laittaa kymmenen sentin kerroksen oksia, havuja, käpyjä ja lehtiä. Lisäksi maahan voi sekoittaa soraa. Istutukseen voi myös käyttää rhodoille tarkoitettua istutusmultaa, jota voi kuohkeuttaa edellä mainituilla ainesosilla. Mitä ilmavampi istutusmulta, sen paremmin kasvi voi.

Älä unohda kastella maata perusteellisesti ennen istutusta. Raavi tai huuhtelee irtonainen maa juuriston ympäriltä niin, että uloimmat juuret paljastuvat ja laita taimi ruukkuineen noin tunniksi vesiämpäriin. Kun juuristo on kunnolla kastunut, istuta se kuoppaansa niin, että noin yksi senttimetri juuripaakusta jää näkyviin maan pinnan yläpuolelle. Täytä monttu ja tiivistä maa käsin. Älä polje, sillä juuripaakku voi hajota.

Suurikasvuiset rhodot vaativat 45–50 cm syvän ja 100 cm halkaisijaltaan olevan istutusalueen, pienikasvuiset pienemmän. Istutusväli riippuu lajista. Suurikasvuisten istutusväli on 150–200 cm ja pienille 60–100 cm. Taimet voi myös aluksi istuttaa lähekkäin, jotta istutus näyttäisi hyvältä. Myöhemmin istutusta voi harventaa ja siirtää osan taimista uuteen paikkaan.

Maanpinta kannattaa kattaa haihdunnan vähentämiseksi. Katetta levitetään koko juuristoalueelle tasaisena 10 cm:n paksuisena kerroksena. Kattamiseen voi käyttää kuusen- ja männynhavuja, tammenlehtiä tai kaupasta ostettua katetta.

2. Maan on oltava hapan eli pH 5 

Rhodoille sopiva hapan maa sisältää seuraavia ainesosia:

  • turvetta
  • lehtikompostia tai valmista kuoriketta
  • soraa tai karkeaa hiekkaa
  • lannoitetta, kuten palanut hevosen lantaa

tai valmis rhodomultasekoitus kaupasta. Alppiruusujan lannoitukseen suositellaan hapanta klooritonta erityislannoitetta. Myös muut kloorittomat lannoitteet käyvät, kuten perunan y-lannoite.

3. Huolehdi, että maa ei ole märkä
Yleinen väärinkäsitys on, että rhodojen kasvupaikan tulisi olla jatkuvasti märkä. Liian märässä maassa juuristo kuolee ilmanpuutteeseen. Jos istutuspaikan pohjavesi on korkealla, on paikka korotettava niin korkeaksi, että ilma pääsee juuristoalueelle. Toisaalta lähellä oleva pohjavesi takaa kosteuden kesän kuivina jaksoina.

4. Kasvupaikka saa olla valoisa, mutta ei paahteinen

Yleensä alppiruusut istutetaan varjoon tai puolivarjoon. Varjossa rhodosta tulee kuitenkin helposti harva, harottavasti kasvava ja niukasti kukkiva. Suurilehtisille rhodoille paras kasvupaikka on puolivarjonen.  Aurinkoisella paikalla ne kukkivat parhaiten, mutta vaativat silloin enemmän kastelua.

Pienilehtiset alppiruusut ja atsaleat kestävät aurinkoa paremmin, joten niitä voi istuttaa myös aurinkoisille paikoille.

5. Kasvupaikka on suojaisa

Paras kasvupaikka on suojaisa vähätuulinen paikka. Tuulisella paikalla rhodon lehdistä haihtuu helposti liikaa vettä. Huolehdi rhodjen kastelusta, kuivalla kaudella ne tarvitsevat vettä kerran viikossa 15-30 litraa.

Kun rhodosi kukkivat loistokkaasti, poista kuihtuneet kukat kukinnan jälkeen. Poistamalla kuihtuneet kukat, joudatat versojen kehitystä ja parannat seuraavan vuoden kukintaa, kun kasvin voimia ei kulu siementen tekemiseen. Syksyllä alppiruusujen vanhat lehdet kellastuvat. Ne voi poistaa, tosin ne putoavat kyllä itsekseen. Jos syksy on ollut kuiva, voi rhodoja kastella ennen maan routaantumista. Jos alppiruusua täytyy leikata huonon kasvutavan tai lumivaurioiden vuoksi, tee se keväällä ennen kasvuun lähtöä.

Tässä vielä kolme upeaa alppiruusumetsää esimerkiksi. Kuvat on kopioitu netistä. Toivottavasti joskus voin postata oman vastaavan kuvan alppiruusumetsästäni.

Näillä vinkeillä saat rhodot kasvamaan ja kukkimaan. Onnea rhodojen kasvattamiseen!

terveiset

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s