Vanhankaupunginlahti ja Lammassaari

Kamerakuumetta oli kestänyt yli kuukauden. Se alkoi pakkaspäivän kuvaamisesta Uunisaaressa. Lauantaina mies halusi Rajalaan vielä kerran katsomaan kameroita. Arvasin, että kaupasta ei ilman kameraa lähdetä. Hänellä kun kamera pyöri mielessä kaiken aikaa.

_mg_2852

Sony alfa 7 on nyt hänen ja sunnuntaina ehdotin kuvausretkeä Vanhankaupunginlahdelle, jossa olen aikaisempina vuosina käynyt usein kuvausretkillä. Espoossa paistoi aurinko, mutta Vanhankaupunginlahdella oli puolipilvistä.

_mg_2857_mg_2859

Vanhankaupaungilahdelle Matinkaaren sillan toiseen päähän oli ilmestynyt naispatsas, joka katseli kosken suuntaan. Siinä kalliolla istuu Katariina Saksilainen, joka oli Helsingin vuonna 1550 perustaneen Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan ensimmäinen puoliso ja kuningas Eerik XIV :n äiti. Hän eli vain päivää vaille 22-vuotiaaksi ja menehtyi ollessaan raskaana uudestaan. Patsaan on veistänyt Hannu Konttinen.

Koski oli paksussa jäässä, kuten myös joki  ja Vanhankaupunginlati. Koska koskessa ei tällä kertaa ollut mitään kuvattavaa, ehdotin kävelyretkeä pitkospuita pitkin Lammassaareen, sillä jäälle meno ei aluksi houkutellut.

_mg_2862

Pilkkijöitä oli jäällä kymmenkunta. Onkohan Vanhankaupungilahden vesi muuttunut vähemmän myrkylliseksi kuin se oli vuonna 2012, jolloin Evira kehotti olemaan syömättä sieltä pyydettyjä ahvenia. Myös joesta saatavissa kuhissa oli tutkimusten mukaan myrkkyjä. Itse en kaloja tästä paikasta söisi, sillä tinayhdisteet häviävät vedestä erittäin hitaasti.

_mg_2851_mg_2860_mg_2873_mg_2876Lammassaari on Helsingin kaupungin omistama ulkoilusaari. Saareen pääsee pitkospuita pitkin, josta edelleen voi pitkospuita pitkin jatkaa matkaa Kuusiluodolle.

Lähdimme siis pitkospuita pitkin Lammassaareen, mutta upea auringonpaiste houkutteli meidät jäälle. Jäätä pitkin kävellessämme kuljimme reitin väärin päin eli saavuimme ensin Kuusiluodon edustalle, josta jatkoimme Lammassaareen.

_mg_2884

Osmankäämi_mg_2900

_mg_2897

Lammassaaressa vallitsee urbaani mökkitunnelma. Saaressa on 106 yksityistä mökkiä tai kesämajaa,  jotka on pääosin rakennettu 1950–1960-luvuilla. Joukkoon mahtuu myös tuliteriä hyvin varusteltuja mökkejä.

_mg_2887

Lammassaaren historia kietoutuu yhteen raittiusaatteen kanssa. Raittiusseura Koitto vuokrasi Lammassaaren 1904 Helsingin kaupungilta kesäsiirtolaksi, jonka tarkoituksena oli “parantaa työväestön elinoloja tarjoamalla kesävirkistystä puhtaassa luonnossa”. Mökit olivat aluksi kevytrakenteisia pahvimökkejä, jotka purettiin talveksi. Myöhemmin niitä alettiin rakentaa laudasta ja ne muuttuivat pysyviksi.

Koiton omistuksessa on tänäkin päivänä mm. Lammassaaren juhlatila Pohjolan Pirtti (1905) sekä 1800-luvulla rakennettu empiretyylinen Lepola, jota vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön.

_mg_2916

Lammassaaressa on aikoinaan pidetty myös lampaita. Nyt ne viettävät aikaansa pienellä luodolla, jonka edustalle oli kerääntynyt joukko ihmisiä värikkäiden jumppapallojensa kanssa. Mistäköhän mahtoi olla kyse?

_mg_2934Luodolta eksyimme melko tiheään kaislikkoon. Hetken jo ajattelin jäämmekö sinne pyörimään ympyrää. Onneksi partiotaidot olivat tallella. Kaupungissakin voi siis melkein eksyä kaislikkoon.

_mg_2940_mg_2945_mg_2944

Nuoret tytöt kuvasivat joen jäällä toinen toisiaan. Ilmeisesti kaatuminen oli IN, hauskaa ainakin oli.

_mg_2947

Valokuvaus on vienyt minua erilaisiin paikkoihin, mutta tämä kohde on ehdottomasti mielenkiintoisin. Vanhankaupunginlahti ja Lammassaari ovat bussimatkan päässä Helsingin keskustasta ja aivan mahtavia paikkoja myös lintujen bongaamiseen. Kannattaa käydä tutustumassa!

terveiset

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s