Mökin rakentaminen, mitä opin?

Mökin rakentaminen oli rankka kokemus, mutta opettavainen. Opin paljon ja toivon, että tämä postaus antaa vinkkejä kaikille mökin rakentamista suunnitteleville. Rakentamiseen liittyy asioita, joita etukäteen ei edes tullut ajatelleeksi. Paljon tekisin myös toisin, jos nyt aloittaisin uuden rakennusprojektin.

Ensimmäinen vaihe – mökkitien rakentaminen

Ensimmäinen kerta tontilla sai hetkeksi miettimään, mihin ihmeeseen olin ryhtymässä, sillä vastassa oli sakea metsikkö ja lauma hyttysiä. Rantaa ei näkynyt, kaikkialla oli puskaa, puita ja erittäin jyrkkä rinne rantaan.

Vuonna 1952 rakennettu mökki oli parhaat päivänsä nähnyt ja jäljellä oli kasa lautoja, muutama seinä, ruostuneet vadit sekä rakennusajan sanomalehtiä vuosilta -51 ja -52.

Aloitimme tontin raivauksen Mr H:n kanssa eli kaadoimme pienemmät ja keskikokoiset puut, loput jäi metsurin kaadettavaksi.

Tien rakentamisesta voit lukea lisää täältä: Puiden kaato ja tien teko.

Toinen vaihe – vanhan mökin purku

Vanhan mökin purku vaatii luvan ja haitta-ainekartoituksen. Asbesti- eli haitta-ainekartoitus on asbestiin ja muihin haitta-aineisiin erikoistuneen ammattilaisen tekemä kartoitus, jossa huomioidaan asbestin lisäksi lyijy, PCB- ja PAH-yhdisteet. 

Kartoituksessa ei löydetty asbestia, lyijyä eikä PCB:tä, mutta seinissä olevat tervapaperit sisälsivät PAH-aineita ja ne piti erikseen kaapia irti seinistä. Kaatopaikalla ilmeet olivat näkemisen arvoiset, kun raahasin ne tervapaperilla täytetyt pussit sinne. Ihmettelivät, että mitä näille oikein tehdään!

Kun tervapaperit oli kaavittu irti, urakoitsija huolehti mökin purkujätteen kuljetuksesta kaatopaikalle. Yhteensä jätettä tuli yli 15 tonnia + ne säkilliset tervapaperia.

Kolmas vaihe – maansiirtotyöt ja perustukset

Ennen rakentamiseen ryhtymistä on tontin korkeuserot määritettävä (vaaitus) ja tehtävä maaperätutkimus.

Vaaitus ja pohjatutkimus

Vaaitus määrittää tontin korkeuskäyrät ja maaperätutkimus taas maan laadun ja kantokyvyn.

Tässä projektissa vastoinkäymisiä on ollut yllin kyllin. Vaaituksessa tapahtui virhe, jonka vuoksi mittaukset tehtiin myöhemmin uudelleen. Korkeuserot oli määritetty oikein, mutta korkeuskäyriin tuli kahden metrin muutos.

Kuinka ollakaan maaurakoitsija käytti ennen uusinta mittausta laadittuja suunnitelmia, joissa käyrät olivat kaksi metriä liian alhaalla. Niinpä hän kaivoi parvekkeen pilarit kaksi metriä suunniteltua syvemmälle. Mökin parvekkeen alle muurattiin 4,2 metriä korkeat pilarit!

Maaurakoitsija ei myöntänyt virhettä eikä luonnollisestikaan tullut vastaan kustannuksissa. Pinna paloi, sekä urakoitsija että vastaava mestari saivat lähteä.

Mökin perustukset

Maansiirtotöistä ja perustuksista voit lukea lisää aikaisemmasta postauksestani.

Patolevyjen asentaminen mökin sokkeliin

Patolevyn asentamisesta mökin sokkeliin on kerrottu seikkaperäisesti oheisessa postauksessa. Patolevyt kannattaa kiinnittää huolellisesti ja huolehtia, että patolevy on oikein päin sokkelia vasten. Se suojaa sokkelia kosteudelta, sillä kosteus tiivistyy patolevyyn ja valuu alas maahan.

Neljäs vaihe – mökin rungon pystytys

Mökkipaketti saapui isolla rekka-autolla sateisena kesäkuun päivänä. Piha täyttyi tavarasta ja vettä satoi kaatamalla.

Taukoa sateessa, onneksi. Takanani näkyy mökin parvekkeen pilarit, jotka kohoavat maan pinnasta 4,2 metrin korkeuteen!

Mökin pystytys

Voit lukea lisää mökin pystytyksestä täältä.

Kontion kautta urakoitsijaksi tuli virolainen Domino Nordic. Onneksi tein urakkasopimuksen, jossa sovimme viivästyssakosta, rakennustelineistä, kiinnitystarvikkeista ja aikataulusta. Urakan kestoksi sovittiin kahdeksan viikkoa eli mökin piti olla valmis elokuun lopussa.

Urakan alkamisesta on nyt kulunut 1,5 vuotta ja vieläkin mökin rakentamiseen liittyviä puutteita on avoinna. Urakoitsija ei ole maksanut viivästyssakkoa vaikka kuluttaja-asiamies on kehottanut häntä sakon maksamiseen. Nyt sitten kaiken kukkuraksi huomasin, että se pulju on mennyt viime kesänä konkurssiin. Että se siitä sitten!

Viides vaihe – mökin seinät ja katto

Ensin mökissä oli yksi iso huone, roikkuvat sähköjohdot ja pari viemäriä. Sitten väliseinät, katto ja lattia. Lisää väliseinien pystytyksestä voit lukea täältä.

Mitä mieltä olet paneelien ulkonäöstä ylläolevassa kuvassa? Vertailuna alla Kontion mökki Nurmijärvellä. Ero oksaisuudessa on huomattava. Kontion mökissä on käytetty parempilaatuista lautaa kuin mitä minulle toimitettiin.

Kontio suositteli lautoihin kellastumista ehkäisevää käsittelyä, jolloin seinät olisivat jääneet puunvärisiksi. Osa seinistä olisi voinutkin olla puunvärisiä, mutta täplikkäinä ne olivat todella rumat ja levottomat. Maalattuani seinät ja katon, huomasin kaikkien lautojen päissä painuman, joka näkyy erittäin hyvin ja häiritsee minua joka kerta, kun auringonvalo valaisee kattoja ja seiniä. Painumat ovat kaikissa laudoissa!

Kuudes vaihe – mökin sisätyöt

Marraskuun puolivälissä mökin seinät, katot ja lattia olivat valmiit maalattaviksi. Kaikki seinät, katot ja lattiat on maalattu Osmo Colorin tuotteilla.

Miksi juuri Osmo Color? Laaja valikoima värejä, vaihtoehtoja, luonnonmukaisuus ja ympäristöystävällisyys. Ne painoivat vaakakupissa eniten valinnassani. Ja huom! en tee yhteistyötä Osmo Colorin, kuten en minkään muunkaan kaupallisen tahon kanssa.

Kirjoittelin värien valinnasta ja katon maalaamisesta omat postaukset. Eli sieltä sitten lisää info, mikäli noi aihealueet kiinnostaa.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen lattia on laatoitettu ruotsalaisen Marrakesh designin laatoilla. Seiniin valitsin K-raudasta 10×20 mattavalkoista peruslaattaa, jossa tiililadonta. Lisäksi teetin puusepällä tammesta tilaan sopivan kaapin.

Keittiö

Keittiö on hankittu Noblessalta. Keittiön toimituksesta voit lukea lisää täältä.

Mitä tekisin toisin?

Nyt kun tämä projekti on loppuvaiheessa ja olemme siirtymässä ulkotöihin, olen melkoisen huojentunut. Vastoinkäymisiä, huonosti nukuttuja öitä, mielipahaa ja ylimääräisiä kustannuksia on ollut yllin kyllin. Tässä muutama tärkeä seikka rakentamisen kannalta, jotka nyt tekisin toisin.

Vastaava mestari

Alussa tein virhevalinnan vastaavan mestarin suhteen. En selvittänyt henkilön pätevyyttä, sillä Kontion myyjä vakuutti hänen olevan pätevä. Kesken projektin selvisi ettei kaverilla ollut pätevyyttä saatikka halua toimia edunvalvojana.

Löysin muuten mielenkiintoisen Hesarissa olleen artikkelin vastaavan mestarin valinnasta.

Pakollinen kumileimasin vai rakentajan tärkein kumppani? Parhaimmillaan vastaava mestari on rakentajan oikeana kätenä rakentamisen sääntöviidakossa, aina suunnitteluvaiheesta talon valmistumiseen saakka. Mestarin vastuulla on varmistaa, että työmaalla noudatetaan lakeja ja määräyksiä. Yleensä vastaavan mestarin tehtäviin kuuluu myös valvoa, että työt tehdään rakennusteknisesti oikein. Hän antaa tarvittaessa ohjeita töiden tekijöille. Hyvä mestari ajaa aina rakennuttajan etua ja varmistaa osaltaan, että lopputuloksena on terve ja kestävä talo.

Urakoitsija

Urakoitsijan valintakin meni persiilleen. Urakoitsija tuli Kontion kautta enkä selvittänyt yrityksen taustoja. Myyjä kehui Kallea (Domino Nordic) maasta taivaaseen ja kuinka hyvää työtä ovat aikaisemmin tehneet Kontion kohteissa. Olivat kuulemma Kontion parhaimmistoa! Lisäksi myyjä kertoi, että Kalle on ollut rakentamassa useita Glass House- taloja ja huviloita. Ne kun vaativat erityisosaamista.

Urakoitsija, kuten myös vastaava mestari, ovat avain projektin onnistumiseen. Kannattaa etsiä urakoitsija, jonka tunnet tai saat muuten hyvät suositukset luotettavalta taholta. Myyjään ei kannata luottaa…

Ja tee aina urakkasopimus!

Talopaketin maksaminen

Vaikka talopaketin toimittaja on vikkelä laskujen lähettämisessä, laskuja ei kuitenkaan kannata maksaa ennen kuin on selvillä minkälaista tavaraa on toimitettu. Vasta sen jälkeen kun kaikki rakennusmateriaali on tarkastettu (käytännössä sitä mukaan kun rakennusprojekti etenee), kannattaa maksaa laskut.

Ota selvää ! Selvitä taustat, netissä kirjoittelu, pyydä referenssejä.

P.S. Olisi kiva kuulla onko muilla Kontion asiakkailla vastaavanlaisia ongelmia?

2 kommenttia artikkeliin ”Mökin rakentaminen, mitä opin?

    1. Tervehdys Tero, kiitos kysymyksestäsi. Kaiken kaikkiaan siihen upposi vähän yli kaksi sataa (tuossa summassa ei ole tonttia mukana). Nyt puutavara on lähes 30% kalliimpaa, joten kannattaa odottaa jonkinlaista laskua ennen kuin aloittaa rakentamisen.

      Tykkää

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s