Kuusi vinkkiä sohvan hankintaan

Sohvan etsintä voi olla todella rankkaa. Aloittaessani sohvan etsinnän, lähdin huonekaluliikkeisiin kiertelemään. Ajatuksena oli vaalea ja rento sohva. Liikkeissä huomasin, että edessä onkin loputon valikoima erityyppisiä sohvia, kankaita, jalkoja, tyynymateriaaleja, valmistajia… Hiki nousi pintaan. Mistä siis lähteä liikkeelle?

Tässä kuusi vinkkiä, joita itse hyödynsin sohvan etsinnässä.

1. Sohvan koko

Sohva on yksi kodin tärkeimmistä ja kalleimmista kalusteista. Sohvalla vietetään useimmiten paljon aikaa, siksi se on kalusteista se johon kannattaa eniten panostaa.

Vepslainen-Adele-sohva

Sohvan tyyli määrittelee myös kodin näyttävimmän tilan – olohuoneen – ilmeen ja tyylin. Suuressa tilassa kalusteet pääsevät oikeuksiinsa luonnostaan, mutta silloin kannattaa pitää mielessä tasapaino tilan tunnun ja kalusteiden koon välillä. Pienet kalusteet näyttävät suuressa tilassa sirokokoisina nukkekotimaisilta ja se järkyttää todennäköisesti tilan tasapainoa. Jos sisustettavana on iso olohuone, silloin ison sohvan seuraksi kannattaa hankkia myös muita massiivisia kalusteita ja valaisimia!

Nojatuolit moderni sisustus

Erilaiset toiminnalliset alueet huoneen sisällä luovat tilaan rytmiä ja tarkoitusta. Seurusteluryhmä, jonka kunnon kokoinen lattiamatto kokoaa yhteen saa hallita rauhassa oleskelutilaa. Lukemiselle voi olla tarpeellista löytää oma nurkkauksensa ja se saadaan aikaan esim. mukavalla nojatuolilla, pikkupöydällä ja valaisimella.

Moderni olohuone

Kokoa mietittäessä kannattaa pyytää apua ammattitaitoiselta myyjältä. Liikkeeseen tultaessa pohjapiirros on kätevä olla mukana, siihen voidaan heti sommitella sohva mittakaavassa, kenties sijoitteluun saa ihan uusia vinkkejäkin. Näin varmistut siitä, ettet tee väärän kokoista tai mallista hankintaa.

Sohva pieneen tilaan

2. Sohvan sijoittaminen huoneeseen

Ensimmäinen vaihe sohvan sijoittamisessa on analysoida sohvan funktio. Katsotaanko sohvalla televisiota löhöillen vai käytetäänkö sohvaa seurusteluun ystävien kanssa. Television katsomiseen soveltuu erinomaisesti esimerkiksi divaanisohva.

Kulmasohva modernissa sisustuksessa

Seurustelua varten sohvaryhmä kannattaa sijoittaa sohvapöydän ympärille.

Lisäksi on hyvä miettiä muunneltavuus tilassa joko sijoittelun tai rekvisiitan avulla. Onko huoneessa mahdollista muuttaa järjestystä vuosien varrella tai ainakin muokata sohvan ulkonäköä tyynyjen ja muun rekvisiitan avulla. Hyvä sohva hankitaan pitkäksi aikaa, tällöin muunneltavuus on hyvä juttu.

3. Sohvan malli

Seuraava vaihe on päättää sohvan malli. Valitsetko suoran, kulma-, moduuli-, divaani- vai vuodesohvan? Ohessa on esimerkkejä erilaisista sohvista:

Suora sohvamalli

Suora sohvamalli

Kulmasohva

modulisohva vepsäläinen

Moduulisohva

morellia sohva

Vuodesohva

4. Sohvan verhoilu

Verhoiluun vaikuttaa millaisessa perheessä ja käytössä sohva tulee olemaan. Verhoiluvaihtoehtoja on todella paljon, oikealla verhoiluvalinnalla ja hoidolla sohva kestää pidempään kauniina.

Huonekalukankaita on luonnonkuituisia (puuvilla, pellava, villa, silkki jne.), tekokuituisia (viskoosi, polyesteri) ja molempien sekoitteita. Suosittu sekoite on esim. polyesteri/puuvilla, koska siinä yhdistyvät positiiviset puuvillan ominaisuudet (hyvä kosteuden sisällyttäminen ja mukava ote) sekä polyesterin ominaisuudet (kestävyys, hankauskestävyys, kuosissa pysyväisyys) hyvien käyttötarkoituksien kanssa.

Yleisesti ottaen tekokuituiset huonekalukankaat ovat kestävempiä ja enimmäkseen luonnonkuituiset huonekalukankaat ovat iholla miellyttävempiä. Myös valmistusmenetelmä vaikuttaa metritavaran ominaisuuksiin. Huonekalukankaita on tarjolla kudoksena, neuloksena tai mikrokuituvillana, joista kudos sopii joustavuutensa vuoksi pyöreiden muotojen työstämiseen.

 5. Sohvan tyyli

Iltasanomissa on julkaistu Minkälainen sisustaja olet? Ohessa on kooste eri tyyleistä:
Maalaisromantikko:  Romantiikan rakastajalla on kodissaan valkoisia huonekaluja, teräskoukkuja ja muita sisustusesineitä. Maalaisromantikko asuu niin maalla kuin kaupungissakin, hankki perheen ja hoitaa lapsia kotona.

Maalaisromantikon sohva

Klassisen rakastaja: Designia arvostavan kodista löytyy Alvar Aaltoa, Yrjö Kukkapuroa ja Eero Aarniota,  Artekia ja muuta suomalaista tuotantoa. Klassinen sisustaja on valmis säästämään pitkään, jotta voi ostaa juuri sen oikean sohvan tai astiat.

Klassinen sisustus, Alvar Aallon koti

Moderniin mieltynyt: Modernikko ei välttämättä valitse merkkiä, vaan tärkeää on pelkistetyt pinnat ja esineettömyys. Modernikon koti hohtaa valkoista, harmaata tai mustaa.  Modernikko asuu kaupungissa ja on töissä mainostoimistossa. Moderniin mieltynyt haluaa olla oman tiensä kulkija.

Moderni sisustus

Kukkaiskuningatar: Kukkaiskuningattaren tai -kuninkaan kodista löytyy paitsi kunnon kasvillisuutta myös kukkakuvioisia huonekaluja. Kaikkien kukkien on annettua kukkia verhoissa, sohvassa, tapeteissa ja muissa sisustuskankaissa. Kesällä parveketta koristavat upeat parvekekukat ja kuningatar viettää ystäviensä kanssa läpi kesän puutarhajuhlia.

Maalaisromantiikkaa

Valkoiseen hurahtanut: Valkoista valkoisella tyyli on jäänyt monelle pysyväksi sisustusfilosofiaksi. Modernissa kodissa on valkoisten seinien lisäksi valkoiset huonekalut. Asunnossa on paljon valoa ja valkoista rakastava on tarkka kodin järjestyksestä. Valkoinen on turvallinen valinta ja siksi valkoisen sisustuksen nimeen vannovia löytyy kaikkialta niin maalta kuin kaupungistakin.

Valkoinen sisustus

Dramatiikan tajuinen: Dramatiikan tajuinen rakastaa kontrasteja ja liioittelua. Jos halutaan mustaa, se on sitten koko koti katosta lattiaan tai jos punainen on kauden väri tarkoittaa se kaikkien huonekalujen päivitystä parempaan. Dramaattinen asuu yleensä keskustassa ja vaatii itselleen paljon tilaa.

Tumma sisustus

Perustyylin taklaaja:  Perustyylin taklaaja panostaa elämässään muuhun kuin sisustukseen. Usein hän harrastaa intohimoisesti tai etenee työelämässä esimerkillisesti. Kun aika on oikea, perustyylin taklaaja panostaa perheeseen. Tällä tyypillä sisustus säilyy samanlaisena vuodesta toiseen.

Perustyylin taklaaja

Jos haluat selvittää oman tyylisi, voit tehdä sen helposti Tikkurilan tyylitestillä.

6. Sohvan väri

Käyttämällä lämpimiä värejä tehdään tilasta kutsuva, intiimi, kodikas ja lämpöinen – viileillä väreillä taas luodaan ilmavaa ja avaraa ja jopa kylmän tuntuista tilaa.

Suomalaiset luovat harmonisia sisustuksia tavallisimmin yhdistelemällä luonnonmateriaaleja ja ns. neutraaleja värejä, mustaa, valkoista, harmaata ja ruskean eri sävyjä. Halutessasi voit lukea lisää värien käytöstä sisustamisesta TÄÄLTÄ.

Punainen on väreistä eniten ruokahalua kiihottava – onhan se värinä mansikoissa, tomaateissa, paprikassa, omenoissa – ja siksi paljon käytetty ravintoloiden ja ruokasalien sisustuksissa. Punainen väri myös herättää huomiota ja on värinä intohimoinen ja kutsuva

Keltainen on auringon väri ja siis täynnä lämpöä ja energiaa. Keltaisen ja valkoisen yhdistelmä on hyvä ajatus esimerkiksi aamiaistilassa herättämässä uneliaita ja antamassa potkua uuteen päivään.

Sininen on harmoninen ja aika viileä väri. Se on kuitenkin kautta maailman väri, jonka ihmiset useimmin mainitsevat lempiväriksensä – johtuneeko taivaan väristä, veden sinestä ja Suomessa tietysti myös sinirististä. Sininen sopii hyvin tuomaan viileää raikkautta tiloihin, jotka paahtuvat auringonpaisteessa.

Oranssi on huomiota herättävä ja hyvin voimakas ja lämmittävä väri. Jos ei halua maalata seiniä/seinää oranssiksi, niin esimerkiksi tyynyissä, verhoissa ja matoissa oranssi tuo mukavasti maustetta ja lämpöä muuten neutraaliin ympäristöön. Voit lukea lisää oranssin käytöstä sisustuksessa TÄÄLTÄ.

Vihreä on luonnon oma hermolääke ja väreistä kaikkein rauhoittavin. Vihreän eri sävyjä (erityisesti oliivinvihreää ja erilaisia ”yrttimäisiä” vihreitä) käytettiin ennen paljon olohuoneissa, kirjastoissa ja työhuoneissa. Vihreällä saa luotua myös hyvin eloisia ja virkistäviä tunnelmia, joista voit lukea lisää TÄÄLTÄ.

Violetti on kuninkaallinen väri, vaikuttava ja vähän dramaattinen. Aksenttiseinässä eri sävyiset violetit toimivat mainiosti, etenkin kun halutaan luoda arvokasta tai meditoivaa tunnelmaa.


 Yhteenvetona hyvän sohvan tunnusmerkit

Hyvä sohva painaa aika paljon, sillä sen rakenne on täyspuuta, vaneria ja metallia.

Verhoilu

Yleensä sohva räätälöidään asiakkaalle, jolloin verhoilu on valittavissa sisustuksen ja käytön mukaan. Sohvassa verhoilu on irroitettavissa, myös rungon verhoilu. Toki haluttaessa räätälöityyn sohvaan voidaan valita myös kiinteä verhoilu ja joskus joissakin malleissa rakenteen takia verhoilu on kiinteä. Myös runko on pohjaverhoiltu, suojaamaan rakennetta pölyltä.

Jousitus

Useimmissa sohvissa on non-sag-jousitus eli spiraalisti vaakatasossa kulkeva jousitus. Sen tukevuus ja jäykkyys vaikuttavat hyvin paljon sohvan käyttöikään.

Tyynyt

Tyynyjen rakenne on ehkä tärkein asia sohvassa. Huokean sohvan erottaa ensimmäiseksi vaahtomuovipatjan näköisistä kantikkaista tyynyistä. Laadukkaassa sohvassa sisätyyny muodostuu aina erilaisista ainevahvuuksista ja materiaaleista. Sisätyynyt eivät saa olla liian kevyet ja pehmeät, muuten ne painuvat kasaan hyvin nopeasti. Parhaissa sohvissa tyynyt ovat pöyhittävissä uudelleen kuohkeiksi, eivätkä tyynyt näytä kantikkailta palikoilta. Hyvä istuintyyny on painava.

Sohva asiakkaan toiveiden mukaisesti

Tilaustyönä tehtävään sohvaan saa itse valita koon, verhoilun ja jalat. Tällöin saa juuri itselleen sopivan kalusteen. Laadukkaissa sohvissa suunnitteluun on panostettu. Sohva on visuaalisesti kaunis ja toimiva. Sitä voi katsella joka kulmasta ja muotoilu toimii. Edullisissa sohvissa törmää usein juuri tähän seikkaan, sohva näyttää massiiviselta ja esimerkiksi selkätyynyjen korkeus suhteessa istuintyynyyn on hassu tai sivunäkymä on liian pysty.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuusi vinkkiä sohvan hankintaan

  1. Heips. :) Minä haluaisin vain kysyä, että mistä tuo keltainen sohva oikein on ostettu ja onko sellaisia vielä myytävänä jossakin?

    Tykkää

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s