Pergolan rakentaminen alkoi kesällä 2015 massiivisella maansiirrolla. Urakoitsija teki noin viikon verran töitä tontillamme, mutta kaiken kaikkiaan aikaa koko projektiin kului 4-5 viikkoa.
Bungalow-talon länsipuolella näytti ennen urakan aloittamista tältä:


Pihan raivaaminen
Piha oli luonnonmukainen ja lisäksi sinne oli 2005 rakennettu alkeellinen terassi. Projekti aloitettiin kaatamalla pihalla oleva suuri koivu ja siirtämällä -70 luvulla istutettu alppiruusu talon takana olevaan metsään. Tämän jälkeen terassi ja kannot revittiin irti maasta.




Maansiirtokone pyöri pihalla pari-kolme päivää ja kaiken kaikkiaan savista maata vietiin pois kolme lavallista. Maansiirtokone ei saanut kaikkea maata poistettua, vaan loput kaivettiin käsipelin pois. Onneksi nykyään ei tarvitse itse tehdä tällaista työtä, vaan koneet hoitavat homman!


Pergola-alueen pohjatyöt
Pois viedyn maan tilalle tuotiin kolme kuormaa sepeliä. Kuvassa näkyy myös 1000 kg:n painoiset säkit, joissa on sokkelien viereen tulevaa mustaa sepeliä sekä mukulakiviä. Maansiirtokone siirsi ne halutulle paikalle, muuten olisimme joutuneet kottikärryillä kuljettamaan mustan soran talon päätyyn.

Maansiirtokoneella sora saatiin levitettyä hyvin poistetun maan tilalle, mutta ei kuitenkaan kaikkea. Jouduimme myös käsipelin kottikäryn ja lapioiden avulla tekemään tasoitustyötä.
Pergolan ja terassin rakentaminen
Maansiirtotyön alettua aloimme kuumeisesti etsiä pergolan rakentajaa. Tuttavien suosittelemat rakentajat oli kaikki buukattuja koko kesän. Tuttu rakennusliike olisi kyennyt aloittamaan projektin elokuun puolivälissä, mutta tarvitsimme pergolan jo elokuussa miehen syntymäpäivien vuoksi. Rakentajaa ei löytynyt tai jos löytyi hinta oli utopistinen. Edessä tuntui olevan mission impossible. Pergolan rakentaja löytyi lopulta maansiirtourakoitsijan kautta ja työ alkoi heinäkuun lopulla. Arvioitu valmistuminen oli luvassa juuri ennen mr H:n syntymäpäiviä elokuun lopulla!
Tukitolpat paikoilleen
Projekti aloitettiin valamalla tukitolpat paikoilleen. Tolpat ovat 2,5 m välein sekä pituus- että leveyssuunnassa. Onneksemme pihan alla on kallio, jolloin perustuksen teko oli huomattavasti helpompaa kuin upottavalle maalle.


Terassin ja pergolan rakentaminen
Ruoteiden väli on 60 cm ja terassin toinen pääty on kiinni alaterassissa.


Ruoteiden jälkeen runkoon kiinnitettiin pystytolpat. Tolppien korkeus terassin päädyssä on 2,1 m eli sama kuin talon alakerran korkeus.


Terassin suunnittelussa otettiin huomioon Bungalow-talossa olevat mitat. Niinpä esim. pergolan ikkunoiden korkeus on sama kuin talossa olevien matalempien ikkunoiden. Pergolan rakennetta tukevat yläpalkit, jotka kiinnittyvät talon keskipalkkiin.



Terassin lattia ja rungon maalaus
Aikaa rungon rakentamiseen kului kaksi viikkoa, jonka jälkeen maalasimme pysty- ja poikkipalkit sekä katon ruoteet mustalla maalilla talon värityksen mukaan. Terassi on rakennettu Siperian lehtikuusesta. Siperian lehtikuusi harmaantuu kauniisti olleessaan alttiina UV-säteilylle ja sitä ei tarvitse käsitellä puun hyvien kesto-ominaisuuksien vuoksi.
Terassi rakennettiin 28×145 kokoisesta laudasta, joka on normaalia terassilautaa leveämpää. Materiaali kannattaa tilata tarpeeksi ajoissa, sitä ei nimittäin ollut helppo löytää pääkaupunkiseudulta muutaman viikon varoitusajalla.
Pergolan rimoittaminen
Pergolan rimojen kyllästäminen jäi meille hoidettavaksi. Rimat olivat kosteita, jonka vuoksi jouduimme odottamaan noin kaksi viikkoa ennen kyllästysurakan aloittamista. Kyllästämisessä meni viisi arki-iltaa ja rimojen kiinnittämiseen 2,5 päivää sekä melkoinen määrä punaviiniä.
Pergolan katon lasitus
Pergolan lasitus tilattiin Lumonilta, josta myös alakerran lasiove tilattiin. Nyt pergolassa voi istua myös sateisella säällä ja lisäksi terassikalusteet pysyvät paremmin kuivina.
Oppi tästä projektista on, että tekijät on löydettävä ja varattava tarpeeksi ajoissa. Onneksi meillä oli hyviä kontakteja, joiden kautta saimme erinomaiset tekijät projektiimme.
Olen todella tyytyväinen terassiin ja pergolaan.






Onnea oman pergolasi rakentamiseen. Ota yhteyttä, mikäli kaipaat lisätietoa pergolamme rakentamisesta.

Ihana blogi! Mielelläni vaihtaisin ajatuksia, sillä meilläkin on Bungalow-talo ja paljon remonttisuunnitelmia.
TykkääTykkää
Kiitos paljon! Bungalow-talo on mielenkiintoinen ja todella valoisa. Otan sinuun yhteyttä.
TykkääTykkää