Verhoilumateriaalin valinta 60-luvun nahkasohvaan

Ensimmäinen vaihe 60-luvun nahkasohvan kunnostamisessa oli verhoilumateriaalin valinta. Olisiko sohva hyvä säilyttää nykyisessä asussaan eli nahkasohvana vai muuttaa joksikin toiseksi? Siinäpä mietittävää.

Verhoilumateriaalin valinta

Verhoilumateriaalin valinta  60-luvun mustaan nahkasohvaan ei ollut helppoa. Aluksi mietin verhoilua oranssilla sametilla, sillä oranssi antaa lämpöä sisustukseen. Mikäli olet kiinnostunut oranssin käytöstä sisustuksessa, lue postaukseni tästä.

Velluto di Viscosa Eurokangas, verhoilumateriaalin valinta
Eurokangas oranssi verhoilukangas

Sohvan ilme olisi muuttunut totaalisesti, jos verhoilumateriaalin valinta olisi päätynyt kankaaseen. Toisaalta ehkäpä sohva oranssiin samettiin puettuna olisi palannut juurilleen, sillä se on alunperin ollut punainen kangassohva.

Verhoilumateriaalin valinta: aitoa elävää nahkaa

Mieleni muuttui sen jälkeen kun vanhin tyttäreni tuli käymään mökillä.  Kerroin hänelle suunnitelmistani oranssin sametin suhteen. Normaaliin tapaansa hän sanoi: Njääh, kanstiiko. Eiks toi oo hyvä just tollasena? Niinpä verhoilumateraalin valinta oli kääntymässä nahkaan…

Perustelin itselleni, että nahka on luonnon omaa materiaalia enkä halua muovia ympärilleni, kuten tämä viskoosista valmistettu sametti. Mutta nahka ei ole metritavaraa ja vuodan koko määrittää sen mitä nahasta voi ommella. Eli seuraavaksi vuodan metsästykseen.

Nahkaa ostetaan kokonaisina vuotina

Sohvaan tarvitaan kolme 50×60 cm nahkapalaa istuintyynyihin ja lisäksi sohvan selkäosaan samankokoiset palat. Lampaan vuotia olisi tarvittu kuusi, joten jätin ne pois vaihtoehdoista ja valitsin lehmän vuodan. Vuotia on saatavilla myös jäniksestä, hevosesta, karitsasta jne.

Normaalisti nahan paksuus on 1-2 mm, mutta nahkaa on saatavilla myös paksuna (2-5 mm) ja erittäin ohuena (0,4 – 1 mm). Aivan ohuet nahat eivät ole parhaita verhoiluun. Erittäin paksua nahkaa on käytetty mm oheiseen Wassily -tuoliin.

Wassily tuoli verhoilumateriaali paksu nahka

Miten nahka valmistetaan?

Nahan valmistus nahkamateriaaliksi vaatii noin kaksisataa erilaista työvaihetta. Puhdistuksen ja karvanpoiston jälkeen nahka halkaistaan millimetrin kymmenesosan tarkkuudella. Vain paras osa, pintakerros, voidaan käyttää verhoilunahaksi.

Nahan valmistuksessa käytetään joko kromi- tai kasviparkitusta. Näistä menetelmistä kasviparkittu nahka on ryhdikkäämpää ja sen venyvyys on pienempi. Kumpikin nahkalaatu sopii verhoiluun, huonekalun käyttö ja luonne määräävät kumpi on sopivampi.

Parkitsemisen lisäksi nahka värjätään. Yleisesti käytetty menetelmä on aniliinivärjäys, jossa nahka värjätään läpikotaisin ja pintaan sivellään ohut suojakerros. Nahka voi olla myös pintavärjätty pigmenttejä ja sideainetta sisältävällä värillä.

Minkälainen verhoilumateriaali nahka on?

Koska nahka ei rispaannu, sitä voi käyttää kangasta monipuolisemmin. Nahka kestää kangasta paremmin hankausta ja nahkaa voidaan käyttää myös kovilla alustoilla. Nahka verhoulumateriaalina vaatii kuitenkin erittäin huolellisen pohjatyön, sillä sileässä nahassa näkyvät pienemmätkin kuhmut helposti.

Aitona luonnonmateriaalina nahka on luonteeltaan sopeutuvaista. Se mukautuu melkeinpä mihin tahansa pintaan yhdistettynä, kuten alla olevissa kuvissa puuhun ja lasikuitumuoviin. Kuvat ovat kopioitu Kaunis Koti -lehdestä 6/65.

Nahan ostaminen

Nykyään on verhoilumateriaalin valinta on suhteellisen helppoa, koska netissä vaihtoehtoja on suhteellisen paljon saatavilla.  Tosin nahkaa en löytänyt kuin muutamasta paikasta. Tilasin vuodat Buyleatheronline.comista, jossa on useita erilaisia nahkoja eri myyjiltä ja valmistajilta. Olen myös aikaisemmin tilannut nahkaa tätä kautta ja kaikki on toiminut erittäin hyvin.

Tilaamani lehmän vuodat (3 kpl) ovat aniliinivärjättyä, kromiparkittua, n. 1 mm paksua pehmeää sileäpintaista nahkaa. Ne saapuivat tänään UPS:n kautta ja miten upeita vuotia Italiasta tulikaan. Pehmeää erittäin korkealaatuista nahkaa.

Verhoilumateriaalin valinta nahka

Totta kai Hemmon piti olla ensimmäisenä tarkistamassa nahan laatu. Mukavalta tuntuu tassun alla :)

IMG_2419

Tässä kolme puolikasta vuotaa roikkuu kaiteen päällä, Repu ja mun pää myös kuvassa. Ja kuten arvata saattaa, Repu hyppäsi kaiteelle ja nyt on kynnen jäljet nahassa. Voihan p…. No tuota nahkaa on yllin kyllin eli ei hätää.

Hinnaltaan nahka on sanoissa sametin kanssa. Sametti olisi maksanut 95 euroa metri eli neliöhinnaltaan se on suurin piirtein sama kuin tilaamani nahka. Yhdessä puolikkaassa vuodassa on n. 2 m2 nahkaa.

Seuraavaksi siis nahan leikkaukseen.

Ja mukavaa itsenäisyyspäivää kaikille lukijoilleni. Suomi täyttää huomenna 101 vuotta. Tuosta tulikin mieleeni: Oletko muuten nähnyt sitä ruotsalaista elokuvaa Satayksivuotias, joka jätti laskun maksamatta ja katosi? Aivan mielettömän hauska, kannattaa katsoa.

Minna ❤️

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s