Keittiön suunnittelu 30-luvun funkkis-taloon

Keittiö on yksi kodin käytetyimmistä tiloista, jossa kokataan, syödään ja seurustellaan. Hyvin suunniteltu toimiva keittiö helpottaa arjen sujumista ja parantaa asumismukavuutta. Lopputulos on usein harmonisempi kun asunnon sisä- ja ulkopuoli puhuvat samaa kieltä eli keittiön suunnittelussa on huomioitu rakennuksen rakennusvuosi ja tyylisuunta.

Minkälainen on 30-luvun funkkis-tyyli?

Funkkis-tyyli on moderni arkkitehtoninen ja sisustuksellinen tyyli, joka syntyi 1920-luvulla ja vaikutti erityisesti 1930- ja 1940-luvuilla. Se korosti toiminnallisuutta, rationaalisuutta ja minimalistista muotoilua. Funkkis oli vastareaktio aiemman art deco -tyylin runsauteen ja koristeellisuuteen.

Funkkis-tyyli tunnetaan selkeistä ja geometrisista muodoistaan. Tiloissa näkyi usein suoria linjoja, symmetriaa ja minimalistista estetiikkaa. Funkkis-tyyli korosti toiminnallisuutta ja ergonomiaa. Kalusteiden ja sisustuselementtien suunnittelussa keskityttiin niiden käytännöllisyyteen ja tehokkaaseen tilankäyttöön. Esimerkiksi huonekaluissa näkyi suoria linjoja, selkeitä muotoja ja käytännöllisiä ratkaisuja.

Rakennuksissa suosittiin modernia ja kestävää rakennusmateriaalia, kuten betonia, lasia ja terästä. Ikkunat olivat suuria ja loivat yhteyden ulkotilaan, sisätiloissa oli paljon luonnon valoa.

Värimaailma oli neutraali eli tiloissa käytettiin valkoista, harmaata, mustaa ja beigen eri sävyjä. Koristeelliset tai kirkkaat värit eivät olleet tyypillisiä, vaan tiloihin haluttiin luoda rauhallinen ja hillitty ilmapiiri.

Mikäli olet kiinnostunut lukemaan lisää funkkis-tyylistä, postauksen lopusta löydät muutaman kirjavinkin. Lisäksi ohessa on linkki MTV:n julkaisemaan artikkeliin Funktionalismia ennen ja nyt.

Oman funkkis-asunnon täydellinen remontointi

Asuin 2000-luvun alkupuolella perheeni kanssa Helsingissä funkkis-asunnossa, jonka remontoinnissa huomioitiin 30-luvun funkkis-tyyli. Asunnossa kunnostettiin alkuperäiset lattiat, ovet, ikkunat, seinät ja katto, rakenteisiin ei koskettu muualla kuin keittiössä ja sen välittömässä yhteydessä olevissa tiloissa.

Värimaailma oli hillitty, huonekalut pelkistettyjä ja sama tunnelma haluttiin saada myös keittiöön. Keittiö remontointiin sen jälkeen kun asunto oli muuten lähes 10 kuukautta kestäneen remontoinnin jälkeen valmis.

Keittiöön ei mahdu ruokapöytä

30-luvun asunnoissa keittiöt olivat pieniä, sillä usein asunnossa oli ruokailua varten erillinen ruokailuhuone. Keittäjä valmisti ruoan ja vei sen odottamaan keittiön ja ruokailuhuoneen välissä olevaan tilaan, josta tarjoilija tarjoili ruoan ruokailuhuoneeseen. Nykyään harvemmin enää keittiö on vain ruoan tekemistä varten, vaan keittiö on enemmän perheen ja ystävien kokoontumispaikka, sosiaalisen elämän keskus.

Keittiö (harmi etten ole ottanut yhtään kuvaa alkuperäisestä keittiöstä) kaipasi kipeästi rakenteellista muutosta, sillä tilassa oli kolme ovea, kaksi kiinteää kaappia, pitkä rivi 70-luvun keittiökaappeja ja lisäksi tila oli niin kapea ettei sinne mahtunut kuin pieni kahden hengen pöytä ikkunan eteen.

Neljän hengen perheelle keittiö ei toiminut. Jotain olisi siis tehtävä, jotta keittiöön saadaan mahtumaan ruokapöytä ja siellä on mukava olla.

Seinää kaatuu ja yksi ovi suljetaan – tilasta saadaan toimiva kokonaisuus

Poistamalla keittiön ja ns. piian huoneen välinen seinä, keittiö avartui ja samalla valon määrä lisääntyi oleellisesti, sillä keittiössä oli nyt kaksi lännen suuntaista ikkunaa. Lisäksi pikkueteiseen johtava ovi poistettiin, jolloin kaapit saatiin asennettua seinään saakka.

Seinän purun jälkeen tilasta tuli toimiva kokonaisuus ja vihdoin keittiöön mahtui kuuden hengen ruokapöytä. Tilaan olisi mahtunut suurempikin pöytä, mutta kevyestä arkkitehtuuriin sopivasta kuuden hengen sirosta lasisesta pöydästä ei haluttu luopua.

Keittiökaappien tyyli kopioitiin alkuperäisestä 30-luvun kaapista

Alla olevassa kuvassa on asunnossamme sijainnut alkuperäinen 30-lukulainen kaappi, jonka mukaan aloin suunnitella keittiökaappeja. Kaapit teetettiin puusepällä, joten mittoina oli mahdollista käyttää muutakin kuin valmiiden kalusteiden standardimittoja. Jos muistan oikein, niin itse asiassa puusepällä teetettynä kaapit maksoivat vähemmän kuin jos ne olisi hankittu jostakin keittiöfirmasta.

Remontin jälkeen keittiöstä tuli kiva, siellä oli paljon kaappitilaa, valoa ja hyvä tunnelma.

HUOM! Keittiö on valmistunut 2005 eli lähes 20 vuotta sitten. Tosin suunnittelisin samanlaisen vieläkin enkä vaihtaisi korkeita yläkaappeja hyllyihin tai jättäisi niitä pois.

Kodinkoneet hankittiin Gaggenaulta, Smegiltä ja Porkalta. Keittiössä on alkuperäinen puulattia, joka kaivettiin muovimaton alta. Hionnan ja lakkauksen jälkeen siitä tuli upea.

Vieraiden kestitystä varten tarjoiltavat ruoat sai kätevästi esiin pöydän vieressä olevalle tasolle. Keittiö oli tämän muutoksen jälkeen toimiva ja se myös nosti asunnon arvoa.

Samalla hoidettiin myös pyykkihuolto kuntoon

Keittiöstä pikkueteiseen johtava ovi suljettiin, jolloin pikkueteisen tilalle saatiin rakennettua kodinhoitohuone. Kodinhoitohuoneen kaapisto on teetetty samalla puusepällä, joka teki keittiön kaapit. Pesutorni on nostettu kaapistoon, jolloin kaapiston alaosaa on helpompi pitää puhtaana. Lisäksi työergonomia on parempi, koska sekä pesukone että kuivausrumpu ovat normaalia korkeammalla.

Kodinhoitohuone toimi myös kuraeteisenä, sillä sinne pääsi suoraan keittiörapun kautta. Näin lasten kuraiset ulkovaatteet sai kätevästi riisuttua ja puhdistettua muualla kuin pääeteisessä. Kätevää!

Keittiö on merkittävä investointi

Keittiön suunnittelu lähtee aina liikkeelle asunnon omistajan tarpeista ja toiveista. Lisäksi keittiön investointi perustuu aina käytettävissä olevaan rahaan eli budjettiin. Kun mietit keittiön remontointia, mieti myös seuraavia seikkoja:

Esteettinen ilme: Keittiön ulkonäöllä on merkittävä vaikutus kodin kokonaisilmeeseen. Laadukkaat ja tyylikkäät materiaalit sekä huolellisesti suunniteltu sisustus luovat viihtyisän ja houkuttelevan ympäristön.

Kestävyys: Hyvin suunniteltu ja rakennettu keittiö kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Laadukkaat materiaalit ja kestävästi toteutetut kalusteet vähentävät korjaus- ja uusimiskustannuksia pitkällä aikavälillä.

Energiatehokkuus: Uusien energiatehokkaiden kodinkoneiden käyttö säästää energiaa ja vähentää sähkölaskua.

Arvonlisäys kiinteistölle: Väitän, että hyvin suunniteltu ja laadukkaasti toteutettu keittiö lisää kiinteistön arvoa. Tyylikäs ja toimiva keittiö on houkutteleva tekijä kodin ostajille ja erottaa kiinteistön kilpailijoistaan.

On hyvä asettaa realistiset odotukset investoinnin tuotosta ja suunnitella keittiö pitkäaikaisesti kestäväksi ja toimivaksi, jotta se täyttää asunnon omistajan tarpeet ja säilyttää arvonsa ajan mittaan.

Suunnittelussa kannattaa hyödyntää sisustussuunnittelijaa, jotta tilasta tulee toimiva ja neliöt saadaan hyödynnettyä optimaalisesti.

Vielä ne aikaisemmin luvatut kirjavinkit:

”Finnish Modern Design: Utopian Ideals and Everyday Realities, 1930-1997” – kirjoittanut Pekka Korvenmaa

”Functionalism Revisited: Architectural Theory and Practice and the Behavioral Sciences” – kirjoittanut Jon Lang

”Functionalism and Popular Culture: Architecture, Design, and Art in Everyday Life” – kirjoittanut John A. Walker

”Scandinavian Design” – kirjoittanut Charlotte Fiell ja Peter Fiell

Kiitos kun luit postaukseni! Tilaa uusimmat postaukset sivuston alaosassa löytyvästä Seuraa blogiani-osiosta.

Aurinkoisin terveisin,
Minna
Sisustussuunnittelija (OH + K Design)

Advertisement

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s