Kuntoilija ei tervettä päivää näe vai näkeekö?

Hitto, kun harmittaa. Viime kesänä huomasin jouksulenkeillä, että vasen lonkka ja reiden ulkosivu turtuivat lenkin aikana ja lenkin jälkenkään ei tuntunut hyvältä. Jonkun aikaa kärsittyäni kävin hierojalla valittamassa kireyttä: sulla on nää kalvot kireenä sekä pakarassa että reidessä, hiero niitä pullolla tai jollain. No hieroin ja välillä tilanne oli jopa parempi, mutta ratsastuksessa teho vasemassa jalassa oli heikko. Otti päähän, koska ratsastuksessa tarvitaan kumpaakin jalkaa, muuten hevonen kulkee miten sattuu. Hitto sentään, pitää saada voimaa ja jalka kuntoon.

Satsin palveluun kuuluu 3 x personal trainerin ohjaus ja ajattelin, että PT:n avustuksella voisin saada vasempaan jalkaan lisää tehoa. Asiasta toimeen ja personal trainerin puheille. Huh, olipa komea ja NUORI kaveri. Hän teki ohjelman sekä jalkojen että käsivarsien vahvistukseen. Innokasta harjoittelua ja lisäksi bodybalancea, joogaa, pilatesta, juoksua. Ja niin siinä sitten kävi, että vasen lonkka kipeytyi entisestään. Ei auttanut muu kuin mennä tapaamaan ortopedia.

Ortopedi tutki lonkkaa ja totesi, että ongelmana on mahdollisesti lonkan limapussin tulehdus. Miehelläni oli limapussin tulehdus polvessa, mutta nyt vasta netissä selvitin, mitä limapussintulehdus tarkoittaa. Duodecimin Terveyskirjastossa lonkan limapussitulehduksesta on seuraavaa:

Sarvennoisen limapussitulehduskipu paikallistuu lonkan ulkoreunalle reisiluun ison sarvennoisen alueelle. Kipu tuntuu usein myös alempana reiden ulkosivulla ja pakaran ulkoreunassa. Limapussitulehduksen syitä ei tunneta hyvin, mutta niiden kehittymisessä avaintekijöitä ovat ylirasitus, jänteen pakaralihasten luisen kiinnityskohdan toistuvat mikrovammat ja repeämät, hankaus, jänteen häiriintynyt verenkierto ja alentunut aineenvaihdunta, joita seuraa tulehdusreaktio. Seurannaismuutoksina nähdään usein sarvennoisen alueen muutoksia, kuten luun epätasaisuutta, terävöitymistä ja onteloitumista, jotka näkyvät röntgenkuvissa. 

lonkan limapussi

Jotta vian laatu saadaan selville, ortopedi määräsi magneettiin sanoilla: sitten tiedetään tarvitaanko pilleri, piikki, puukko vai pohjallinen. Hyvin keksitty p-alkuinen litania, en varmaan ollut ensimmäinen, jolle hän sen kertoi. Naurutti.

Ensimmäinen kerta muuten, kun olin magneetissa. Makasin putkessa hätäpainike kädessä kädet ristissä rinnalla, putkessa tuuli, tuli kylmä. Kuuntelin radiota ja yritin pysyä paikoillaan. Magneetti mörisi, pärisi ja vinkui. Ei saanut liikkua ja niinpä vasen pakara jäätyi ja muuttui tunnottomaksi. 25 minuuttia 4 minuutin jaksoissa ja vihdoin viimein kerrottiin, että kuvaus on ohi. Olin onnellinen, että se oli ohi. En voi sanoa, että olen erityisen innostunut magneetista.

Ortopedin vastaanotolla sain kuulla, että lonkan luut ovat kunnossa, mutta kivun syynä on melko laaja tulehdus kummallakin puolella eli myös oikea puoli on tulehtunut. Voi hitto, ajattelin. Nyt tulee varmaan piikkiä ja tauko ratsastukseen. Mutta eipä tullutkaan. Tulehduskipulääkettä, passitus fysioterapiaan ja kehotus liikkua kivun rajoissa. Olen vähentänyt muuta liikkumista, mutta ratsastusta en jätä väliin. Tosin pidemälle reissulle en uskalla nyt lähteä eli Costa Brava tai muu vastaava ratsastusreissu jää tältä keväältä väliin.

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s