Hevosen kanssa yhteistyö – koulukisoihin valmistautuminen

Olen ratsastanut ns. pienryhmässä viime syksystä saakka, jolloin vaihdoin esteratsastuksen toiseen koulutuntiin. Opettajani Outi on tiukka mimmi, joka ei päästä helpolla.ja hänen opissaan olenkin oppinut todella paljon. Pari viikkoa sitten hän ilmoitti, että toukokuussa koko ryhmä osallistuu seuran järjestämiin kouluratsastuskisoihin ja tavoitteena suorittaa B-merkin koulurata. Suoritin radan vuosi sitten kesällä, mutta suoritusta ei mitä ilmeisemmin ole ilmoitettu SRL:ään, joten nyt sitten suorittamaan se uudelleen. Miten ratsastajaa arvioidaan B-merkin kouluradassa:

1. Ratsastajan istunta ja ohjien pito (suoruus, ryhti, rentous, katse, pohkeen asento ja sijainti, käsien asento ja sijainti)
2. Ratsastajan apujen käyttö (apujen käytön moitteettomuus, tehokkuus ja vaikutus hevoseen)
3. Oikeiden teiden seuraaminen (kulmien ratsastus, liikkeiden sijoittuminen pisteisiin)
4. Hevosen ja ratsastajan harmonia (hevosen kuuliaisuus ja luottavaisuus ratsastajaan)
5. Hevosen muoto ja eteenpäinpyrkimys

Ensimmäisen kerran ratsastaessani B-kouluradan kiinnitin kaiken huomion rataan ja näitä seikkoja en liiemmin ajatellut. Ihme, että pääsin siitä läpi, sillä 1, 2 ja 5 kohta olivat hakusessa. Viime syksynä Outin opissa aukeni kuitenkin harjoitusravi hyvin konkreettisen harjoitteen avulla. Kun se oppi iskostui takaraivoon, alkoi muutakin tapahtua ja yht´äkkiä huomasin, että hevonen alkoi tunnin aikana kulkea rennosti, nosti jalkojaan ja kulki kootusti, ei koko tuntia, mutta osan tunnista. Upea tunne ja olin saavuttanut sen, mitä syksyllä sanoin opettajalle: haluan, että jokaisella tunnilla saan hevosen kulkemaan kootusti.

Netti on upea asia ja oikeilla hakusanoilla sieltä löytyy melkeinpä mitä vaan. Niinpä eilen löysin Anna Kilpeläisen pitämän Hevoselämää -blogin, jossa hän kertoo seikkaperäisesti, mistä hevosen notkeus, elastisuus ja irtonaisuus syntyvät. Hevosella on nimittäin kolme kohtaa, jotka on saatava avautumaan:  niska, kaularangan ja rintarangan liittymäkohta kaulan tyvessä sekä  hevosen selkä heti satulan takana, takaosan korkeimmalla kohdalla ja sen alapuolella. Hevosen ranka on Annan mukaan kuin leikkijuna, jossa junan veturi on viimeisenä vaununa ja työntää hevosta eteenpäin.

Oheisessa videossa hevonen kulkee kootusti keski ja lisättyä ravia. Kun katsoo ratsastajan istuntaa ja työskentelyä, näkee miten voimakkaasti hän käyttää vatsalihaksiaan ja lantiotaan hevosen kulkiessa upeasti eteenpäin. Mutta ennen kuin hevonen alkaa kulkea muodossa eteenpäin, sen on oltava rento ja luotettava ratsastajaan. Minulla on nyt tasan kuukausi aikaa tutustua uuteen ratsuun, Casperiin, joka paikkaa Grimaldia sen sairasloman aikana. Saa nähdä miten meidän käy, sillä Casperin kanssa laukan nostaminen on oma juttunsa. Onneksi minulla on ensi viikolla loma ja nyt aionkin kaikkina mahdollisina ajankohtina ratsastaa Casperia ja saada meidän yhteistyömme hyvälle tasolle.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Hevosen kanssa yhteistyö – koulukisoihin valmistautuminen

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s