Kiinteistönvälitys – mikä mättää?

Kirjoitin helmikuussa ja toiseen otteeseen maaliskuussa asuntomme myyntiin liittyvistä haasteista. Kiinteistömaailmaan päädyimme yrittäjän vakuutettua, että heillä on vankka kokemus tältä alueelta, kaikki Kiinteistömaailman yksiköt pääkaupunkiseudulla myyvät kohdetta, asiakasrekisteri on laaja ja asunto saadaan myytyä korkeammalla hinnalla kuin keskimäärin alueella viimeisen vuoden aikana on myyty.

Alussa asuntoa myytiin yksityisesti ja sitä kävi katsomassa ilmeisesti koko Kiinteistömaailman potentiaalinen asiakaskunta eli 6 perhettä. Yksi teki tarjouksen, mutta kiinteistövälittäjän mukaan asunnosta saadaan parempi hinta ja lisäksi meille oli alussa vakuutettu, että asunto myydään keskiarvoa korkeampaan hintaan. Emme hyväksyneet tarjousta! Tuli hiihtoloma eikä kävijöitä näkynyt. Päätimme esitellä asuntoa yleisellä näytöllä ja kuhina kävi asunnossa. Välittäjä vakuutti, että ihan varmasti saadaan tarjous, joukossa kun oli monta potentiaalista kävijää, ei mitään satunnaisia kadulla kulkeneita. Aika kului, näyttöjä pidettiin ja välittäjä TOIVOI, että seuraavalla kerralla kävijöitä tulee enemmän. Mitä vielä, viimeiset neljä viikkoa ovat olleet hiljaisia ja ilmoitin Kiinteistömaailmalle olevani tyytymätön heidän tapaansa YRITTÄÄ myydä asuntoa.

IMG_0008

Glorian koti maaliskuun numerossa oli Arvoasunnot LKV:n myyntijohtajan Mira Kasslinin haastattelu arvoasuntokuplasta. Hänen mukaansa vain pieni osa miljoona-asunnoiksi nostetuista asunnoista on miljoonan euron arvoisia. Tästä syystä kauppa ei käy niin vilkkaasti kuin pitäisi. Epärealistiset hintapyynnöt johtuvat useasta syystä. Yksi syy on muiden kohteiden pyyntihintoihin tuijotaminen. Arvokohteet ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä, ja pyyntihintojen ja toteutuneiden hintojen välillä voi olla suuriakin eroja. Kasslinin mukaan oikein hinnoitteleva välittäjä on menestyvä välittäjä – vaikka tarvitaan siihen muitakin ominaisuuksia, kuten määrätietoisuutta ja hyviä verkostoja. Lehdessä omakotitaloaan myynyt mies kertoi, että monet välittäjät ovat laiskoja ja lepsuja, Mira saa asioita aikaiseksi.

Olen täysin samaa mieltä ja päätinkin vaihtaa asunnon välittäjää. Ilmoitin tästä Kiinteistömaailmaan ja minulle vastattiin, että olen tekemässä elämäni virhettä, sillä jos joku asunnon saa tällä alueella myydyksi, niin HE. Heidän portaalissaan käy kuukausitasolla enemmän asunnon etsijöitä kuin heidän perässään tulevalla kilpailijalla (WHO cares, kannattaisi arvioida omaa toimintaa eikä kilpailijan!). Vedottiin huonoon markkinatilanteeseen, välittäjä pahoitteli, että olivat antaneet niin valoisan kuvan myyntiä aloitettaessa (ymmärrän nyt, että tällä tavalla välittäjät saavat asunnon itselleen myyntiin), vedottiin Ukrainan tilanteeseen ja kehotettiin vielä miettimään ratkaisua, sillä he olivat se oljenkorsi, jonka varassa meidän tulisi roikkua (no sitten on kyllä asiat todella huonolla tolalla)…

001 (2)

Nyt jälkikäteen ajateltuna oli virhe pyytää tarjous vain Huoneistokeskukselta ja Kiinteistömaailmalta. Kuulin Arvoasunnot LKV:n Kasslinilta, että yli miljoonan euron asuntoja myydään tänä vuonna 15-20 kpl ja heidän kauttaan niistä kulkee yli 40%.  Isompien asuntojen myynti kannattaakin antaa niihin erikoistuneiden välittäjien käsiin. Kerroin Kiinteistömaailmalle syyt vaihtoon:

Neljä viikkoa on oman asuntomme kohdalla ollut hiljaista ja luonnollisesti, vaikka ajat ovatkin kovat, asuntoa myyvien yritysten on pystyttävä herättämään kiinnostusta potentiaalisessa asiakaskunnassa. Ei siis riitä se, että näyttöihin toivotaan ihmisten ilmestyvän. Myyntiverkostosta eli muiden toimipisteiden välittäjistä ei ymmärrykseni mukaan ole oman asuntomme myynnissä ollut mitään hyötyä tähän saakka enkä näin ollen näe siitä apua myöskään jatkossa.

Kuten kerroin pari viikkoa sitten, mietin jo maaliskuun lopulla myyntitoimeksiannon jatkoa, sillä olen ollut pettynyt asunnon eteen tehtyjen myyntiponnistusten suhteen. Ehkä teillä oli väärä myyjä vastuussa alussa, jolloin potentiaali oli suurin ja menetimme alussa olleen myyntimahdollisuuden. Mutta sitä nyt on turha miettiä, tehty mikä tehty, ja nyt meille on tärkeintä, että asunto saadaan myytyä. Tämän vuoksi tämä päätös.

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s