Näin rakennat muurin liuskekivilohkareesta 

Pihan suunnittelussa tulee vastaan monenlaisia yllättäviä asioita. Alunperin pihaa suunniteltaessa terassille oli tulossa uima-allas ja terassi olisi ulottunut tien varressa oleviin mäntyihin asti. Kesällä 2015 maanrakennuksen yhteydessä tulevan pergolan alta poistettiin savinen maa ja vastaan tulikin kaksi yllätystä: tontti on kalliota eikä näin ollen uima-allasta voida rakentaa ilman räjäytystöitä ja lisäksi tien vieressä oleva alue jäi 30 cm:ä korkeammalla kuin pergolan ympäristö. Mitä siis ratkaisuksi?

Terassin kokoa pienennettiin oleellisesti ja korkeusero päätettiin ratkaista perustamalla kukkamaa, jota reunustaman rakennettiin liuskekivistä 40 cm korkea muuri. Kivimuurin rakentaminen oli raskas projekti, mutta loppujen lopuksi siitä selvittiin kuitenkin viikon ahertamisella. Ohessa on viisi vinkkiä, jotka helpottavat muurin rakentamista.

1. Kivimuurin suunnittelu

Luonnonkivimuureilla on pitkät perinteet. Muureja voidaan rakentaa kuivaladonnalla tai muuraamalla.

Luonnonkivimuurit ovat kauniita ja niiden rakentaminen ei loppujen lopuksi ole niin vaikeaa kuin aluksi ajattelin. Tosin työ vaatii pitkää pinnaa ja energiaakin se vie, mutta lopputulos kuitenkin palkitsee työn tekijää.

Muurin suunnittelu kannattaa tehdä huolella ja harkiten. Aloitin suunnittelun piirtämällä karttaan muurin sekä määrittämällä sen korkeuden, leveyden ja pituuden. Lisäksi jo suunnitteluvaiheessa kannattaa myös miettiä kasvit, jotka istutetaan muurin lähelle. Muurin ja kasvien suunnittelussa kannattaa lisäksi muistaa, että liian lähelle muuria tai sen päälle istutetut suuriksi kasvavat puut ja pensaat voivat rikkoa muurin.

2. Kivien hankinta

Kun suunnitelma on valmis, onkin vuorossa kivien hankita. Googlettamalla löytää helposti lähistöllä olevat kiviliikkeet. Myös maanomistajilta voi suoraan hankkia luonnonkiviä. Omaan liuskekivimuurimme hankimme luonnonkivilohkareet Kivikoplasta, joka on meitä lähinnä olevin ja monipuolisin kiviliike.

Luonnonkiviliuskelohkare on Oriveden mustaa ja sen koko on M. Muurin pituus on kymmenen metriä, syvyys 30 cm ja korkeus 40 cm. Kiveä tarvittiin kaiken kaikkiaan 1 m3 eli kaksi lavaa (Kivikopla myy muurilouhetta 0,5 m3 lavoina, painoa yhdellä lavalla on 1000 kg!). Samalla hankimme myös muut pihan rakentamiseen tarvittavat kivituotteet, sillä rahti on kallista. Muistaakseni maksoimme rahdista 120 euroa, sillä  olemme Kivikoplan kanta-asiakkaita. Hinnastossa hinnat ovat kuitenkin 95 eurosta ylöspäin ja koko lavallinen maksaa lähes 400 euroa!

Tässä kuorma on purettu pihallemme.


Liuskemestarien katalogissa on taulukko kuivaladotun tukimuurin kivimenekistä. Hemmo osoittaa tassullaan taulukkoa.

3. Levitä kivet ympäri pihaa

Kivimuurin rakentaminen on kuin palapelin teko, sillä palat pitää sovittaa paikoilleen. Jotta sovittaminen onnistuu, on ensin tiedettävä mitä on tarjolla.

Tämä siis tarkoitti sitä, että yli 200 kiveä oli purettava lavoilta ja levitettävä ympäri pihaa. Vaikka vaihe voi kuulostaa ihan kahjon hommalta, niin se on kuitenkin pakko tehdä. Muuten edessä voi olla mahdoton urakka, sillä kivet on ladottu lavoille kiven painon mukaan. Näin ollen painavimmat kivet ovat lavan pohjalla.

4. Kivimuurin perustus

Ladottu muuri ei tarvitse routavapaata perustusta, koska se kallistuu oikein ladottuna sisäänpäin.

Muuria varten kaivetaan oja noin 40−50 sentin syvyyteen, jonka pohjalle asetetaan salaojaputki mikäli kyseessä on märkä alue. Oja täytetään oheisen kuvan mukaisesti karkealla soralla.

Itse teimme perustuksen seuraavasti (muurin kummallekin puolelle oli jo aikaisemmin keväällä vedetty salaojaputkistoa eli salaojaa ei enää muurin alle vedetty):

Muurin alta poistettiin soraa noin 10 cm:n syvyydeltä ja tilalle lapioitiin kivituhkaa, joka tasoitettiin. Muurin rakentaminen aloitettiin valitsemalla kaikkein isoimmat ja raskaimmat kivet, jotka hinkattiin paikoilleen.

Lohkareet painoivat noin 10-20 kg kappale, joten niiden liikuttamiseen ja paikoilleen asettamiseen tarvittiin kaksi ihmistä. Tämä oli muurin rakentamisessa ehkä kaikkein raskain ja työläin vaihe. Selkä ja kädet olivat koetuksella, lepotaukoja tarvittiin.

5. Kivimuurin rakentaminen

Muurin rakentamisessa on huolehdittava, että kivimuurin seinämät kallistuvat jonkin verran sisäänpäin, sillä kaltevuus estää muurin liikkumisen. Tukimuurin kaltevuus voi olla noin 15−20 prosenttia korkeusmetriä kohti, riippuen kivityypistä ja muurin reunustamasta maamassasta. Jotta muurista tulee tukeva, kivien asettelussa kannattaa olla tarkka ja yrittää löytää toisiinsa sopivat kivet sekä lisäksi tarvittaessa täyttää isompia kivien väleihin syntyviä pienemmillä kiilamaisilla kivillä (katso kohdassa 4. olevaa kuvaa).

Liuskekivimuurissa ei vastaavaa kallistusta tarvita, sillä kitka kivien välillä pitää kivet paikoillaan. Liuskekivimuurin rakentamisessa onkin tärkeää löytää juuri toisiinsa sopivat kivet. Tämä tarkoittaa valikoimista, kokeilemista, valikoimista, kokeilemista ja niin edelleen kyllästymiseen asti…

Muurin reunustama alue täytettiin mullalla. Olimme tilanneet multaa 12 m3, jonka lisäksi tarvittiin vielä 30 säkkiä puutarhamultaa alueen täyttämiseksi.Multa ostettiin HSYltä ja se on Metsäpirtin multaa.

Kasvit hankittiin Muhevaiselta. Koska istutettava alue on salaojituksesta huolimatta märkä (naapurin puolelta valuu vettä tontillemme), märkyys otettiin huomioon kasvien hankinnassa. Keväällä maahan istutettiin kolme pylväskatajaa, viisi norjanangervoa, viisi ruusuangervoa, viisi keijuangervoa, kyynelkoivu ja kuvassa näkyvä hakuropaju. Paju nautti  kasvupaikasta ja ensimmäisen kesän aikana se räjähti.

Myöhemmin kesällä maahan istutettiin myös magnolia, sillä tämä puu on ollut jo pidempään haaveenani (lue lisää TÄSTÄ). Syksyllä hankimme vielä pilariomenapuun ja kolme marjapensasta sekä ruusupensaita. Maahan on myös istutettu lähes 200 erilaista kukkasipulia, joista osa ehti kukkia jo kesällä 2016.

Kerro omat kokemuksesi muurin rakentamisesta. Mikä oli vaikeinta, entä helpointa?

2 kommenttia artikkeliin ”Näin rakennat muurin liuskekivilohkareesta 

  1. Kiitos tästä postauksesta! Olen lukenut sen jo monta kertaa :) Samanlainen projekti on alkamassa minulla ja hitusen jännittää miten pärjään kivien kanssa kun niitä on tulossa 8000 kiloa! Aikaa olen kuitenkin hommaan varannut niin kauan kuin hissukseen tekemällä vain tarvitaan joten eiköhän joskus tule valmista. Tilasin muuten myös sellaisen kivikiilan jolla pitäisi pystyä säätelemään liuskeiden paksuutta. Jospa se vähän helpottaisi työtä.

    Tykkää

    1. Kiva kuulla, että postauksesta on hyötyä. Kivimuurin teko oli mukava projekti ja lopputuloskin kiva. Muuri on kestänyt hyvin vuodenaikojen vaihtelun enkä vaihtaisi sitä mihinkään muuhun. On sinulle melkoinen määrä kiveä tulossa🤗 Varaa aikaa tarpeeksi muurin ja ennen kaikkea perustuksen tekoon. Sitten vaan kiviä sovittelemaan. Omassa projektissa osa kivistä sujahti paikoilleen melkein itsestään, osa taas pani hanttiin oikein urakalla. Mutta lopussa kiitos seisoi sitten kuiteskin. Tsemppiä muurin tekoon!

      Tykkää

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s