Enkeleitä ja demoneita Roomassa

Rooma on täynnä toinen toistaan upeampia kirkkoja taideteoksineen. Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) oli Michelangelon veroinen arvostettu kuvanveistäjä, jonka upeita teoksia on nähtävillä mm. Piazza Navonalla ja useissa kirkoissa.

Berninin taideteoksista saimme idean lähteä kiertämään Enkeleitä ja demoneita -elokuvassa olleita kirkkoja ja muita kohtauspaikkoja, sillä jostain syystä juuri Berninin patsaat olivat valikoituneet vihjeiden lähteeksi Dan Brownin kirjaan.

Kirjassa saavutaan ensin Santa Maria del Popolo -kirkkoon, joka sijaitsee Popolo -aukion pohjoisella puolella.IMG_0206
IMG_0204
IMG_0205
_MG_4435Enkeleiden taustalla näkyy osa Sebastian del Piombon maalamasta The Birth of the Virgin. _MG_4438Elokuvassa Langdon joukkoineen saapuu Valaistuksen alttarille (Chigin kappeli), josta he löytävät kardinaali Ebnerin, tapettuna multaan tukehtuneena, rottien syömänä ja  Earth (Maa) rintaan poltettuna.

Chigin kappelissa on Berninin kaksi veistosta: Habbakkuk ja enkeli (1656-61) sekä Daniel ja leijona (1655-56). Raamatussa kerrotaan, että enkeli otti Habbakkukia kiinni hiuksista ja kuljetti hänet tuulen nopeudella Babyloniaan auttamaan Danielia, joka oli leijonan luolassa. Kävin nyt toisen kerran katsomassa näitä upeita veistoksia ja ihmettelen yhä, miten taidokkaasti marmoria on työstetty. _MG_4437_MG_4440

IMG_0213
_MG_4441Seuraava etappi Enkeleitä ja demoneita kirjassa on Pietarinaukio. Olimme viime keväänä Vatikaanissa ja meidän oli määrä mennä myös Pietarin kirkkoon. Museossa valitsimme kuitenkin väärän käytävän emmekä päässeet kirkkoon.  Tänä vuonna olimme Roomassa pääsiäisenä, jolloin siellä on todella paljon turisteja emmekä tänäkään vuonna siis nähneet Pietarin kirkkoa.

Toinen kardinaali Lamassén kuolee Pietarinaukiolla keuhkot puhkottuina ja sana Air (Ilma) ruumiiseen poltettuna. Kolmas kirkko on Santa Maria della Vittoria, joka on pieni kirkko lähellä Roma Terminiä. Tällä kertaa yövyimme aivan Santa Maria della Vittoria-kirkon lähettyvillä ja kävin myös tässä kirkossa uudelleen. IMG_0218_MG_4476_MG_4465

Ecstasy of Saint Teresa (1647-52) on Berninin ehkä taidokkain veistos. Bernini asennutti patsaan yläpuolelle ikkunat, joista tulvii luonnonvaloa. Valo saa kultaiset säteet sädehtimään. Pyhä Teresa oli espanjalainen nunna, joka on julistettu pyhimykseksi. Ávilan Teresa oli vastauskonpuhdistuksen merkittäviä hahmoja ja karmeliittain sääntökunnan uudistaja. Hänet julistettiin autuaaksi vuonna 1614 ja kanonisoitiin 1622.

IMG_0215_MG_4471Kirjassa Langdon seurueineen yrittää pelastaa kardinaali Guideraa palamasta hengiltä Santa Maria della Vittorian kirkossa. Kardinaali kuitenkin menehtyy liekkeihin sana Fire (Tuli) vartaloonsa poltettuna.

Seuraava kohde on Piazza Navonalla Veden alttarille. Kardinaali upotetaan Neljän joen lähteeseen ketjuihin sidottuna ja sanalla Water (Vesi) poltettuna. Neljän joen lähteen  (Fontana dei Quattro Fiumi) on suunnitellut Gian Lorenzo Bernini paavi Innocentius X:n tilauksesta. Suuri joukko taiteilijoita ja käsityöläisiä rakensi suihkulähteen Berninin valvonnassa vuosina 1648–1651.

Suihkulähteeseen kuuluu 1600-luvulla tehty marmorinen alusta ja Circus Maxentiukselta siirretty antiikin aikainen obeliski. Patsaat edustavat Niiliä, Tonavaa, Gangesia ja Río de la Plataa. Ne symboloivat sen ajan tunnettuja mantereita, joita paavi hallitsi. Hahmoja ympäröivät maanosille ominaiset kasvit ja eläimet.

IMG_0157fullsizeoutput_48fullsizeoutput_4afullsizeoutput_49fullsizeoutput_4f

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s