Poikkeamislupahakemus tarvitaan, kun alueella ei ole kaavaa. Ranta-alueelle rakentaminen edellyttää pääsääntöisesti kaavaa, kaavana voi olla joko rakennuslupaan oikeuttava rantayleiskaava tai ranta-asemakaava. Kaavan lisäksi on joukko asetuksia, jotka määrittävät rakennuspaikkaa ja itse rakentamista. Hakemuksessa on ilmoitettava kaikki rakentamista rajoittavat tekijät pykälineen. Lisäksi hakijan on perusteltava miksi poikkeamislupa pitäisi myöntää.
Mitä rajoittavia seikkoja?
Tässä esimerkkinä omaa tonttia rajoittavia seikkoja, jotka oli huomioitava hakemuksessa:
- Rakennuspaikka sijaitsee rantavyöhykkeellä, jolloin tarvitaan ranta-asemakaava tai oikeusvaikutteinen yleiskaava (MRL 72 /1)
- Asemakaavan ulkopuolella rakentamispaikan on oltava tarkoitukseen sovelias, rakentamiseen kelvollinen ja riittävän suuri, vähintään 2000 m2 (MRL 116 / 2)
- Rantaviivan on oltava vähintään 40 metriä (RakJ 23.4)
- Loma-asunnon osuus saa olla enintään 2/3 rakennusoikeudesta (e=0,05) (RakJ 25.5)
- Rakennuksen etäisyyden rantaviivasta tulee olla vähintään 30 metriä (RakJ 27.3)
Koska kyseessä on entisen lomarakennuksen korvaavasta rakentamisesta yleensä poikkeamislupa myönnetään. Lisäksi tontille on kaksi kertaa aikaisemmin myönnetty poikkeamislupa. Päätökseen positiivisesti vaikuttava seikka oli myös huvilan sijainti neljä metriä kauempana rannasta entiseen rakennukseen verrattuna. Lisäksi otettiin huomioon saunan sijoittuminen huvilaan, jolloin tontille rakennetaan ainoastaan yksi rakennus.
Lohjalta tuli paksu kirje torstaina. Alkoi jännittää ihan kauheasti, koska en ollut yhtään varma myöntävästä poikkeamislupapäätöksestä. Repäisin kirjekuoren auki, mutta en sitten uskaltanutkaan lukea päätöstä, vaan annoin sen mr H:lle luettavaksi.
Poikkeamislupa
Poikkeamislupapäätös oli seuraava: Myönnän haetun poikkeamisen MRL 171 pykälän 1. momentin nojalla rantarakentamisen määräyksistä, rakennuspaikan pinta-alasta, rantaviivan pituudesta, rakennusoikeudesta ja lomarakennuksen etäisyydestä rantaviivasta ehdolla, että:
Vanha lomarakennus puretaan
Tämä kohta päätöksessä hymyilytti, sillä maahan lahonnut tönö vaikeuttaa perustusten suunnittelua. Olemme vain odottaneet lupaa mökin purkuun. Nykyään laki vaatii purettavista / saneerattavista rakennuksista vaarallisten aineiden kartoittamisen ja ne kartoitetaan ensi viikolla. Tämän jälkeen saan rakennuslupa-anomuksen lähetettyä rakennusvirastoon.
Mökin purku on kallista puuhaa. Huvilan myyjä varoitteli, että purku voi maksaa jopa 10 000 euroa. Kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa tekijä, sillä hinnoissa on eroa. Onneksi löysin Lohjalta luotettavan maaurakoitsijan, joka maaurakoinnin lisäksi purkaa mökin.
Rakennuksen mittasuhde, materiaalit ja väritys
Rakennus sovitetaan mittasuhteiltaan, materiaaleiltaan (puuverhoilu) ja väritykseltään olemassa olevaan rakennuskantaan ja rantamaisemaan: Huvila on 1-kerroksinen, rakennettu puusta ja lasista, väriltään se on ruskea (Valtti Color Karhu). Siitä näkyy läpi. Tuskin on parempaa maisemaan sopivaa rakennusta kuin Karhun-värinen Glass House.
Jätevedet ja käymälä
Jätevesien käsittelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota: Huvilaan asennetaan harmaavesisuodatin, josta vedet johdetaan imeytyskenttään.
Rakennukseen ei asenneta vesikäymälää: Huvilaan tulee jäädyttävä wc.
Naapureiden suhteen toinen vaati, että rakennus sijaitsee viiden metrin etäisyydellä rajasta. Toinen salli rakennuksen sijaitsevan neljän metrin päässä rajasta kunhan rajalle rakennetaan aita.

Päätöksen jälkeen olen ollut aivan täpinöissäni. Vihdoin ja viimein poikkeamislupa on myönnetty! Aloitin rakennusluvan kirjoittamisen jo kesällä ja nyt olen viimeistellyt sitä. Vaarallisten aineiden kartoittaminen on työn alla ja saan raportin ensi viikolla. Kunhan pää- ja rakennussuunnittelija ovat liittäneet todistuksena hakemukseen lähetän hakemuksen eteenpäin.
Tässä muutama kuva näkymästä johon ihastuin ensimmäisellä visiitillä tontille. Oikein hyvää syksyn jatkoa kaikille lukijoilleni ja onnea poikkeamislupaa hakeville!


