Haitta-ainekartoitus tarvitaan ennen mökin purkua

Haitta-ainekartoitus tarvitaan ennen mökin purkua, tämä kävi selväksi rakennuslupahakemusta täyttäessäni. Mökkiprojektin aikana olen päässyt tutustumaan monenlaisiin minulle tuntemattomiin aihealueisiin, kuten maankäyttö- ja rakennuslakiin. Näihin tutustuin poikkeamislupahakemusta kirjoittaessani. Rakennuslupahakemuksesta tehdessäni vastaan on tullut muita kiemuroita, kuten haitta-ainekartoitus. Voit lukea mitä kartoitus tarkoittaa ja milloin se on tehtävä TÄÄLTÄ.

Haitta-ainekartoitus – tarjouspyyntö

Haitta-ainekartoitusta varten pyysin tarjouksen seuraavilta yrityksiltä: Asbestikartoitus Heikkinen, Alipaine Oy ja Ramo Pro Oy.  Alipaine Oy:llä asiantuntijatyön osalta hinta oli kiinteä 350 euroa riippumatta raportin sisällöstä. Näytteiden hinta oli 150 euroa / kpl. Alipaine Oy arvio kokonaishinnaksi 500 euroa (sis alv.), sisältäen yhden PAH-näytteen.

Ramo Pro Oy:llä työn osuus oli 525 euroa sis alv 24%, sisältäen matkat. Ramo Pro Oy arvio, että asbestimateriaalinäytteitä pitäisi ottaa 2 – 5kpl, a’ 121,52 euroa. Eli kokonaisarvio kartoituksesta oli 700-900 euroa sis alv24%. Asbestikartoitus Heikkinen lähetti tarjouksen, jossa työn arvonlisäverollinen hinta oli 993 euroa, lisäksi näytteiden hinta 150 euroa/ kpl.

Haitta-ainekartoitus – sopimus

Tein sopimuksen Alipaine Oy:n kanssa, joka kävi paikan päällä kartoittamassa kohteen ja otti kaksi näytettä: asbestinäyte takasta ja PAH-näyte sokkelin tervasuojapahvista. Asbestia ei vanhassa huvilassa ollut, mutta seinissä olevan tervapaperin ja -pahvin PAH-aineiden yhteispitoisuus oli 10 000 mg / kg. Materiaalien pitoisuus-arvon kerrottiin olevan suhteellisen korkea, materiaalien laatu huomioon ottaen. Korkean pitoisuutensa vuoksi tervapaperi ja -pahvi piti poistaa rakenteista ja kuljettaa Ekokemille Riihimäelle.

Tässä sitä nyt on, kasa tervapaperia ja -pahvia. Tervapaperia on aikaisemmin käytetty hyvin yleisesti seinissä ja katoissa tuulensuojana ja kosteuseristeenä. Nykyään se on haitalliseksi luokiteltua materiaalia.

IMG_0845

Mökin purku – tervapaperin poistaminen

Parisen viikkoa sitten menimme mr H:n kanssa tontille moukarin, sorkkaraudan ja jätesäkkien kanssa tarkoituksenamme kerätä kaikki tervapaperi ja -pahvi rakenteista. Mökissä oli takaseinä pystyssä, lisäksi osa sortuneista seinistä oli vielä kasassa. Parisen tuntia moukaria heiluttaen saimme laudat irti toisistaan ja pääsimme keräämään PAH-aineita sisältävät tervapaperit ja -pahvit jätesäkkeihin. Käsittelymme jälkeen talosta oli jäljellä piippu, sokkeli ja kasa lautoja.

Mökkiprojekti
Mökkiprojekti
IMG_0856

Kaatuneen seinän alta löytyi vanha metallinen kerrossänky, kattila, matto, vanha naisten violetti uimapuku ja takki. Sängyissä oli patjat ja peitot (tosin mädäntyneet) paikoillaan, ihan kuin mökistä olisi joskus aikoinaan lähdetty tarkoituksena palata takaisin. Naapurin mukaan mökissä on asuttu -50-luvulla, mutta se on sen jälkeen ollut tyhjillään. Olisi todella mukava löytää valokuvia mökistä ja sen asukkaista. Naapurilla niitä ei ollut, kun kyselin asiasta.

IMG_0843MökkiprojektiMökkiprojektiOtin talteen seinien välistä löytyneitä vuosilta -52 ja -53 olevia sanomalehtiä, joista aion tehdä taulun muistoksi vanhasta huvilasta. Muuta huvilasta ei muistoksi jäänytkään.

Seuraavaksi onkin sitten vuorossa maaperätutkimus ja vaaitus. Pian on kartoitukset tehty ja rakennuslupahakemus saadaan lähetettyä sisään.

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s