Löytö kirpparilta: Nanny Still Rondo-maljakko

Ennen kirpparilöydön esittelyä haluan kertoa muutaman sanan Nanny Stillistä. Nanny Still (1924-2009) on tunnettu suomalainen kansainvälinen lasitaitelija, joka työskenteli Riihimäen Lasissa suomalaisen lasin kulta-aikana. Vuonna 1949 opiskelija Nanny Still otti osaa Riihimäen lasin osastolla Pohjoismaiseen lasisuunnittelu-kilpailuun, jossa hänen teoksena herätti kiinnostusta ja Nanny Still palkattiin Riihimäen Lasiin muotoilijaksi. Nanny Still avioitui George McKinneyn kanssa 1958 ja muutti Brysseliin 1958.

Monet Stillin muotoilemat sarjat ovat tuttuja, muun muassa Harlekiini, Flindari, Grappo, Grapponia. Taiteilijaa parhaiten kuvaava työ on kristallista hiottu taide-esine Turmaliini, jossa on säkenöivä turkoosi ja sininen sisus. Turmaliini syntyi Pariisissa 1965 pidettyyn näyttelyyn. Käännekohta uralla tuli eteen myös 1976, jolloin Riihimäen Lasi lopetti suupuhalletun lasin valmistuksen. Tehtaasta tuli täysautomaattinen pullotehdas ja Nanny Still siirtyi työskentelmään Rosenthalille ja muille eurooppalaisille lasitehtaille.

Vuonna 1972 tasavallan presidentti myönsi Nanny Stillille Suomen Leijonan ritarikunnan ansioituneille taitelijoille myönnettävän Pro Finlandia-palkinnon.

 

Nanny Still Rondo – maljakko

No, nyt sitten siihen löytöön, jota otsikossa hehkutin. Yksityisellä myyntipaikalla oli myynnissä Riihimäen lasin Nanny Stillin signeerattu Siniparta -maljakko (tunnetaan myös nimellä Rondo). Siniparta-sarja on suunniteltu 1964 ja sitä on valmistettu 1965-1968. Sarja on suunniteltu MIEHILLE! ja siihen on kuulunut erilaisia juomalaseja, tuhkakuppi, maljakko 1344 (korkeudet 115 mm, 150 mm, 190 mm, 235 mm ja 260 mm), dekanttereja ja shakereita. Löytämäni maljakko on täydellinen, sitä on säilytetty arteena ja sitä se on myös minulle. Oma maljakkoni on sarjan pienin eli 115 mm, nyt olisi kiva saada näitä maljakoita lisää. Tässä on hyvä syy tutustua pääkaupunkiseudun kirppareihin.

Nanny Still Rondo-maljakko Riihimäen Lasi

Nanny Still Rondo maljakko Riihimäen Lasi

Nanny Still Rondo maljakko Riihimäen Lasi

Nanny Still Rondo maljakko Riihimäen Lasi

Mistä tein upean löytöni?

Lohjan Keskuskirpputori sijaitsee Hanko-Hyvinkää-tien läheisyydessä osoitteessa Asemanrinne 15 ja parhaiten sinne taitaa päästä omalla autolla. Kirppari on ISO, joten kannattaa varata kunnolla aikaa siellä kiertelyyn. Siellä on myynnissä mm. kuolinpesistä tulleita huonekaluja, erilaista esineistöä kuten designlasia sekä yksityisiä myyntipaikkoja. Huonekaluja on niin paljon, että niihin tutustuminen vaatii kärsivällisyyttä. Kirpparin omistaja kertoi, että heillä on tavoitteena siivota tilaa ja kehotti tulemaan uudelleen lähempänä jouluna. Tulossa ollaan, sen verran oli mielenkiintoinen kirppari.

Olen ihastunut Nanny Stillin tuotantoon, jota kävin ihastelemassa Riihimäellä Suomen lasimuseossa. Fanitan nyt Nannya ja etsin lisää hänen tuotantoaan. Jos omistat hyvässä kunnossa olevaa Nannyn tuotantoa ja olet myymässä sitä, ota yhteyttä!

 

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s