Sisustussuunnitelma sisältäen muotoiluklassikoita

Parin kuukauden kuluttua mökki alkaa olla pystyssä, joten nyt tarvitaan sisustussuunnitelma Glass Houseen. Oman haasteensa sisustukseen asettaa lasiset etu- ja takaseinät ja lisäksi se, että ruokailutila ja olohuone ovat samaa tilaa, jonka yhdellä seinällä ovat keittiökaapit ja toisella seinällä kamiina. Olohuone sisältää muotoiluklassikoita, kuten Wassily -tuolit, Hay ja Eileen Grey -pöydät sekä Beni Qurain -maton.

Sisustussuunnitelma

Tässä kaksi vaihtoehtoista suunnitelmaa, jotka muuten ovat samanlaiset mutta toisessa on pyöreä ja toisessa suorakulmainen ruokapöytä. Ruokapöydästä näkymä on itään metsän suuntaan ja oleskeluryhmästä länteen järvelle päin.

Sisustussuunnitelma A (ruokailutila pyöreä ruokapöytä)

Sisustussuunnitelma -A olohuone ruokailutila wassily beni qurain, MindyJBlog

Sisutustusuunnitelma B (ruokailutila suorakulmainen pöytä)

Sisustussuunnitelma -B olohuone ruokailutila wassily beni qurain, MindyJBlog

Tässä Stockmannin mainos Kaunis koti 6/1961 lehdessä. Mainoksen mukaan pyöreä malli kokoaa perheenjäsenet kodikkaasti yhteen, suorakaiteinen taas liittyy helposti huoneen muuhun sisustukseen.

Sisustussuunnitelma ruokailutila, Pyöreä pöytä, MindyJBlog

Nyt sitten on päätettävä kumpi sisustussuunnitelma toteutuu. Kumman sinä toteuttaisit? Kommentoi toki ja kerro oma mieltymyksesi.

Ruokailutila

Mökissä ruokailutila ja oleskelutila ovat samassa tilassa. Sisustussuunnitelma on suunniteltu siten, että huoneesta voidaan erottaa ruokailutila ja olohuone omiksi alueiksi. Ruokapöydän olen sijoittanut idänpuoleisen ikkunan eteen, jolloin luonnonvalo on osa valaistusta varsinkin aamuisin ja lisäksi pöydästä voi tarkkailla ympäröivää luontoa.

Ruokailutilan huonekalut ja valaisin ovat 1960 / 1970 -luvuilta.

Ruokapöydän tuolit

Ostin Nurmijärven Viiri-kirppikseltä neljä Askon 1960-luvulla valmistamaa teak-tuolia. Lahden kaupunginmuseosta kerrottiin, että Ilmari Lappalainen on suunnitellut tuolit vuonna 1962. Tuoleja on myyty Hedvig- ja Vario-kauppanimillä. Vario tulee tuolin selkänojan muunneltavuudesta, sillä tuolista on ollut saatavilla kolmea erilaista selkänojaa.

Tuolien pehmusteet ovat ajan saatossa murentuneet ja kankaat likaantuneet, mutta puuosat ovat kuitenkin hyvässä kunnossa. Olen kunnostamassa tuoleja ja kirjoitan kunnostusprojekstista blogiini jossakin vaiheessa.

Askon Hedvig / Vario ruokatuoli

Ruokapöytä

Löysin Pentikistä suorakulmaisen Kiia-teakpöydän, joka on valmistettu Vietnamissa kierrätysteakistä. Mietinnässä on myös pyöreä teak-ruokapöytä, mutta sellaista en ole vielä löytänyt. Jos sinulla on pyöreä teak-ruokapöytä, jota et enää tarvitse, ota yhteyttä joko sähköpostilla (osoite alla olevassa kuvassa) tai yhteydenottolomakkeella. Etsin hyväkuntoista ja jatkopalalla varustettua pöytää.

Astiakaappi

Etsin parisen kuukautta 180 cm pitkää senkkiä, joka loppujen lopuksi löytyi Turusta Hassisen huonekalutorilta. Ihastuin senkin selkään linjaan ja yksinkertaiseen muotoiluun. Senkin on 1970-luvulla valmistanut Isku.

Ruokailutila sisustussuunnitelma, Ilmari Lappalainen Asko

Olohuone

Olohuone on paikka, jossa yleensä vietetään paljon aikaa. Sen vuoksi sen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Toimiva olohuone taipuu monenlaiseen puuhaan. Omassa sisustussuunnitelmassani olohuone ei sisällä TV:tä, vaan TV on sijoitettu makuutilaan.

Ellie -sohva

Olin piirtänyt sisustussuunnitelmaan  Elloksen konjakinvärisen Ellie-sohvan, mutta blogia kirjoittaessani huomasin Elloksen sivuilta, että 3:n istuttava sohva olikin loppu varastosta. Niin mun tuuria! Pitäisi ostaa silloin kun jotakin löytää eikä jäädä ihmettelemään. No toivottavasti tätä sohvaa vielä tulee myyntiin.

Ellie sohva sisustussuunnitelmaKuva Ellos.fi

Vinkit sohvan valintaan voit lukea blogistani täältä.

Wassily -tuolit

Sohvaryhmään olen piirtänyt Marcel Breurin suunnittelemat Wassily-tuolit. Kaunis koti 6/1963 lehdessä Tuolin tarina: kohti uutta aikaa lukee Wassily-tuolista seuraavasti: Jos missä niin tässä Marcel Breurin tuolissa vuodelta 1925 näkyy funktionalisten tuolin perusihanne: käytännöllisyys yhtyneenä tarkoituksenmukaisuuteen. Tuoli on yhä vielä myös kaunis, koska sen rakenne on selkeä ja suhteet hyvin punnitut.

Breur suunnitteli Wassily-tuolin uransa alkuvaiheessa. Tuoli oli mullistava keksintö taivutettuine metalliputkineen, jotka olivat niklattua terästä ja myöhemmin kromia. Alun perin tuolin nimi oli B3, mutta pian sitä alettiin kutsua Wassilyksi, kuuluisan taidemaalarin ja Bauhaus-opettajan Wassily Kandinskyn mukaan. Alvar Aalto otti idean taivutettuun vaneriin juuri Marcel Bruerilta.

Wassily tuoli sisustussuunnitelma


Kuva Knoll.com

Hayn ja Eileen Greyn pöydät

Kotonamme on kaksi valkoista Hayn valmistamaa tarjotinpöytää, joiden tarjottimet valan täyteen kevytbetonia. Pinta käsitellään mikrosementillä, jotta pinnasta tulee kiiltävä ja tasainen. Lisäksi sohvaryhmään tulee yksi Eileen Greyn vuonna 1927 suunnittelema lasista ja teräksestä valmistettu sivupöytä.

Wassily, Hay, Eileen Grey, Ellie -sohva

Valaistus, matot ja takka

Valaistuksen tärkeän osan muodostaa päivänvalo, jonka muutokset vuodenaikojen ja vuorokauden aikojen mukaan on hyvä ottaa huomioon valaistusta mietittäessä. Tärkeää kodin käytön kannalta on saada valoa sinne, missä sitä tarvitaan – työtasoille, pöydille, lukunurkkauksiin, seinille, jossa on kirjahyllyjä, tauluja tai naulakoita.  Lisäksi eri tilojen valoisuusastetta kannattaa miettiä suhteessa toisiinsa; jos eteinen on valoisa, astutaanko siitä vielä valoisampaan vai hieman hämärämpään olohuoneeseen? Jos olohuone on hämärä, niin missä siellä tarvitaan lukuvaloa?

Riippuvalaisimien lisäksi mökkiin tulee ikkunoiden yläpuolelle rivi spottivalaisimia kattoon upotettuna. Olen myös tekemässä itse muutaman pöytävalaisimen ja lattiavalaisimen mökille (valaisinprojektista postausta myöhemmin). Tärkein elementti on mökillä on kuitenkinluonnonvalo, jota tulvii mökkiin isojen sekä itään että länteen suuntautuvien ikkunoiden kautta.

Jan Salakarin Focus-valaisin

Ihka ensimmäinen hankinta mökille oli Jan Salakarin 1960-luvulla suunnittelema Focus-valaisin. Ostin valaisimen Porvoossa asuvalta perheeltä.

Valaisimen historia on mielenkiintoinen ja siinä yhdistyy kaksi yritystä: Kumela ja Lindströmin sähkö (nykyisin Lival). Kumelassa ryhdyttiin 1950-luvun lopulla kokeilemaan metallin ja lasin yhdistämistä. Metallikehikon sisään puhallettiin lasi, joka tuli ulos metallikehikkoon leikatuista aukoista. Lindströmin sähkö ja Kumela tekivät yhteistyötä 1960-luvulta seuraavalle vuosikymmenelle.

Focus-valaisin on melko harvinainen. Pienempiä valaisimia liikkuu jonkin verran kirpputoreilla ja Tori.fi:ssä.

Alvar Aallon A110 (käsikranaatti) -valaisin

Kuva Kaunis koti 6/1963. Valaisimet on suunniteltu Seinäjoen kaupungintaloon ja ovat muunnelma käsikranaatti -valaisimesta.

Suunnittelu on todella kivaa, mutta siihen tarvitaan aikaa ja vaivaa. Onnea omaan projektiisi, mikä se sitten onkin!

t. Minna ❤

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s