Terassin suunnittelu meren rannalla sijaitsevaan 70-luvun huvilaan

Sain tehtäväksi suunnitella terassin meren rannalla sijaitsevaan arkkitehti Aune Mertaojan 1969 suunnittelemaan huvilaan. Luin Lähemäen koulun rakennushistoriaselviytksestä Aune Mertaojasta seuraavaa: Mertaojan suunnittelemissa rakennuksissa on vahvoja 60- ja 70-lukujen tyylipiirteitä sekä muodonannossa että materiaalivalinnoissa. Usein ne ovat myös mittakaavaltaan hyvin hallittuja, käytännöllisiä rakennuksia, jotka on sijoitettu ympäristöönsä harkiten.

Lähtökartoitus

Lähtökartoitusta varten ajoin kauniina kesäkuisena päivänä tapaamaan huvilan omistajaa. Mertaojan suunnittelema huvila sijaitsee upealla kallioisella tontilla meren rannalla. Terassi on kaakon suuntaan eli terassille paistaa aurinko aamusta iltapäivään. Terassin päällä on sateelta ja liialliselta auringolta suojaava katto. Alunperin terassin päälle rakennettu katto on ollut ns. leijuva katto, jota myöhemmin on tuettu pystypalkein.

Aune Mertaojan suunnittelema huvila meren rannalla, terassin suunnittelu

Terassille johtaa kevyet portaat, jotka päätettiin säilyttää sellaisenaan. Samoin terassilla oleva vaakarimoitus säilytetään. Sen sijaan talon kulmalla oleva vaakarimoitus muutetaan pystyrimoitukseksi. Samoin pystyrimoitus lisätään myös terassin toiseen päähän, jossa nyt on kaide.

Lisäksi huvilan omistaja toivoi kolme asiaa: kaiteen ja penkin poistamista terassin reunalta sekä terassin alla olevien kivien maisemointia. Muilta osin sain vapaat kädet viedä suunnitelmaa eteenpäin.

Terassisuunnitelma

Terassissa on kolme tasoa, kuten huvilan pohjoispuolelle rakennetussa terassissa. Alla olevassa kuvassa huvilan sivulla oleva terassi leijuu, koska maa terassin alla kohoaa. Suunnitelmassa maa on kuitenkin jätetty piirtämättä.

Terassin suunnittelu meren rannalla sijaitsevaan 70-luvun huvilaan, Aune Mertaoja

Terassin keskimmäinen taso on suunniteltu istumista varten ja alimmalle tasolle mahtuu kevyitä siirrettäviä tuoleja. Terassin kannet rakennetaan painekyllästetystä terassilaudasta. Terassin sivut rimoitetaan. Terassilla oleva vaakarimoitus säilytetään sellaisena ja terassin lännenpuoleiseen päähän lisätään pystyrimoitus. Sisäänkäynnin edustalla oleva vaakarimoitus muutetaan pystyrimoitukseksi.

Terassin suunnittelu meren rannalla sijaitsevaan 70-luvun huvilaan, Aune Mertaoja
Julkisivu kaakkoon
Terassin suunnittelu meren rannalla sijaitsevaan 70-luvun huvilaan, Aune Mertaoja
Julkisivu koilliseen

Olen lisännyt rimotuksen myös huvilan sokkeliin. Sokkelissa oleva rimoitus on väriltään musta, kun taas terassissa se on harmaa.

Terassin suunnittelu meren rannalla sijaitsevaan 70-luvun huvilaan, Aune Mertaoja
Julkisivu lounaaseen

Sisustussuunnittelu

Valmistun sisustussuunnitelijaksi helmikuussa 2023. Käytössäni on SketchUp 3D-mallinnusohjelma, jolla oheisen suunnitelman kuvat on piirretty. Teen 3D-mallinnusta ja sisustussuunnittelua opintojeni ohella.

Mikäli sinulla on tarve suunnittelulle, ota yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta tai lähettämällä viestiä: minna@mindyjblog.com.

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s