Yrtit ulos kasvamaan istutuslaatikoihin

Yritit pääsivät ulos kasvamaan istutuslaatikoihin, jotka mr H rakensi terassin rakentamisesta yli jääneistä laudoista.

Istutuslaatikoiden rakentaminen

Istutuslaatikoista kaksi on neliön ja kaksi suorakaiteen muotoista. Istutuslaatikoissa on kaksi 145 mm levyistä lautaa päällekkäin, jotka on ruuvattu kiinni kulmissa oleviin rimoihin.

Istutuslaatikoiden pohjalla ja sivuilla on suodatinkangasta, joka estää mullan valumisen alakautta ulos. Kangas estää myös istutuslaatikoiden alla olevasta maasta kasvien pääsyn istutuslaatikkoon. Ostin kankaan Bauhausista, mutta sitä saa kaikista rauta- ja taimiliikkeistä.

Istutuslaatikoiden pohjalle kippasin syksyllä kompostista katekompostia, jonka jätin hapettumaan lavan pohjalle talven yli. Keväällä auringon alettua lämmittää talon päätyä, hain istutuslaatikoihin puutarhamultaa 50 kg:n säkeissä läheisestä rautakaupasta. Multasäkkejä tarvittiin kaiken kaikkiaan lähes 30!

Lisäksi kävin ostamassa tiiliä, joilla tein istutuslaatikkoon yrteille omat kasvureviirit.

Istutuslaatikkoon tarvittiin 12 tiiltä ja ne on nyt sommiteltu oheisen mallin mukaisesti, jolloin laatikkoon mahtuu kasvamaan 9 erilaista yrttiä.

Istutussuunnitelma

Laatikoihin istutetaan salaattia, yrttejä ja parsaa. Ensimmäisenä vuorossa olivat yrtit.

Ruohosipuli, timjami, meirami, sitruunamelissa, minttu, persilja, korianteri ja salvia on nyt istutettu laatikkoon. Minttu leviää hanakasti, joten saa nähdä joutuuko sen kanssa vaikeuksiin. Onneksi tiili rajaa nyt yrtit omiin pikku palstoihin ja mahdollisesti minttukin pysyy aisoissa.

Kokemuksia yrttien kasvatuksesta

Yritit kasvoivat todella reheviksi ja huomasin, että lipstikka ja korianteri ovat tällaiseen pienempään istutuslaatikkoon liian suuria yrttejä. Ne nimittäin valtaavat erittäin paljon tilaa ja varjostavat muiden yrttien kasvua. Jos ne keväällä ovat vielä hengissä, siirrän ne kasvamaan toiseen laatikkoon.

Kuten arvelin, minttu ja sitruunamelissa valtasivat lähes koko istutuslaatikon. Kesän lopulla siirsin ne kasvamaan kukkamaalle, jossa ne saavat levitä ihan niin paljon kuin haluavat. Mr H bongasi netistä minttujuoman, jolla on vatsaa rauhoittava vaikutus. Ajattelinkin ensi syksynä kuivata minttua ja sitruunamelissa yrttijuomaa varten.

Nyt jännitän, miten oregano, timjami ja meirami selviävät talvesta. Luultavasti ne ovat kuolleet, joten ensi keväänä on sitten uusien taimien hankinta.

Mitä yrttejä sinä istutat ulos? Kerro toki kokemuksesi ja vinkkisi yrttien kasvattamisesta.

terveiset

KIITOS KOMMENTISTASI!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s